۲۴ آذر ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۴
عده‌ای می‌خواهند پایان تحریم به تأخیر بیفتد/ لایحه بودجه ۱۴۰۰ ضعفی ندارد
رئیس‌ جمهور:

عده‌ای می‌خواهند پایان تحریم به تأخیر بیفتد/ لایحه بودجه ۱۴۰۰ ضعفی ندارد

حجت الاسلام روحانی، رئیس جمهور با بیان اینکه خدا را شکرگزارم که بار مسئولیت اداره کشور را در سخت‌ترین شرایط یک قرن گذشته بر دوش ما گذاشت، گفت: دولت را در سخت‌ترین شرایط بعد از جنگ، یعنی رکورد تورمی تحویل گرفتیم.

به گزارش بازار، حجت‌الاسلام حسن روحانی ‌رئیس‌جمهور، ‌عصر امروز (دوشنبه ۲۴ آذر) در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و خارجی گفت: هفت سال و چندماه از دولت گذشته و هفت ماه و چند روز باقی مانده است. خدا را شکرگزارم که بار مسئولیت اداره کشور را در سخت‌ترین شرایط یک قرن گذشته بر دوش ما گذاشت و امروز با وجود جنگ اقتصادی و ویروس کرونا، ‌سخت‌ترین روزها و ماه‌هایی است که بر مردم عزیز کشور ما می‌گذرد و دولت در سخت‌ترین شرایط بار مسئولیت را برای اداره کشور بر دوش دارد.

وی افزود: باید هفت سال گذشته را به دو قسمت تقسیم کنیم؛ دوران قبل از جنگ تحمیلی اقتصادی و دوران جنگ تحمیلی اقتصادی. در دوران قبل از جنگ تحمیلی اقتصادی، دولت را در سخت‌ترین شرایط بعد از جنگ؛ یعنی رکورد تورمی تحویل گرفتیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه رشد اقتصادی ما منفی ۷.۷ درصد بود و تورم ۳۰ درصد بود که بعد از جنگ سابقه ندارد، گفت: تورم را به ۱۵ درصد کاهش دادیم و رشد اقتصادی ما علی رغم اینکه در بدترین شرایط درآمد نفتی قرار داشتیم رقم خورد. این درآمد قبل از دولت یازدهم حدود ۱۰۰ میلیون دلار در سال بود و در دوران دولت ما در بهترین شرایط، ‌ مساوی با بدترین شرایط دولت قبل بوده است. یعنی سال ۹۱ و به طور متوسط در سال‌هایی که درآمد نفت ما خوب بوده، حدود ۵۲ میلیون دلار بوده است. علی رغم اینکه در سال ۹۳ دچار کم‌ترین درآمد نفتی شدیم و از صد و خرده‌ای میلیون دلار به ۳۰ و از ۳۰ هم کاهش بیشتری پیدا کرد.

روحانی ادامه داد: بیش از دو سال ما تورم تک رقمی داشتیم. از اواخر سال ۹۴ تورم تک رقمی شد و تا ماه های اولیه سال ۹۷ این وضعیت ادامه داشت که بعد وارد شرایط جنگ اقتصادی شدیم.

وی افزود: سال ۹۵ ما بالاترین رشد اقتصادی جهان را داشتیم و در بسیاری از زمینه ها ما آنچه به مردم وعده دادیم عمل کردیم. وعده ما اعتدال، تعامل سازنده با جهان، برداشتن تحریم ها از دوش مردم بود و اینکه حقوق هسته‌ای را برای ملت ایران ثبت کنیم. کشور را از pmd و شرایط سخت آژانس رهانیدیم. اقداماتی که در این مدت داشتیم یک مدیریت اقتصادی خوب بود.

رئیس جمهور تصریح کرد: ما توانستیم کشور را از تورم سخت نجات دهیم و در برخی اقلام به خودکفایی برسیم در انرژی، گاز، بنزین و گازوئیل به خودکفایی رسیدیم. برای اولین بار در دولت دوازدهم محصول گاز و تولید گاز شیرین ما در کشور به یک میلیارد متر مکعب در روز رسید. در حوزه های مشترک گاز و نفت توانستیم پیشرفت های خوبی داشته باشیم در حوزه نفت در میدان مشترک با عراق از ۷۰ خرده ای هزار بشکه به ۴۰۰ هزار بشکه رسید. در زمینه‌های مهم از قبیل کشاورزی و صنعتی وضعیت ما به شرایط بهتری رسید.

روحانی ادامه داد: ما تلفات برق را تک رقمی کردیم. تولید برق ما از متوسط دولت‌های دیگر بیشتر است در زمینه تولیدات صنعتی در حوزه تولید فولاد محصولات را به دو برابر رساندیم. تولید آلومینیوم ۷۰ درصد اضافه شد. افتتاح های بسیار مهمی در همین سال علی رغم شرایط کرونایی داشتیم و تا پایان دولت دوازدهم خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: خواهش من از رسانه‌ها این است که دستاوردها و تولیدات دولت یازدهم و دوازدهم را با دولت‌های قبل مقایسه کنند و ما می‌توانیم به نقطه‌ای برسیم که نمره قابل قبولی بگیریم.

رئیس جمهور یادآور شد: بزرگترین کار دولت طرح تحول سلامت بود ما تخت بیمارستانی را به دو برابر رساندیم.

روحانی تاکید کرد: پاسخ ندادن ما به حرف‌های حاشیه‌ای به معنای جواب نداشتن نیست، وقتش را نداریم.

وی گفت: یکی از خدماتی که دولت دنبال می‌کند شکستن تحریم است. دولت بسیار امیدوار است که در این زمینه گام‌های خوبی را بردارد. چون جنگ اقتصادی ترامپ شکست خورد و همه دنیا این را معترف هستند. همه دنیا دارند فشار می‌آورند که آمریکا به برجام برگردد و برجام فعال شود. یکی از خدمات دولت دوازدهم که اگر لازم شد در زمانی توضیح می‌دهم این بود که دولت با تمام توان نگذاشت برجام نابود شود. تمام تلاش ترامپ بر این بود که برجام را از بین ببرد. در داخل هم عده‌ای همین کار را می‌خواستند بکنند. ما به دنبال این بودیم که برجام زنده بماند تا باز هم در وقت خود، نقش خود را ایفا کند.

رئیس جمهور تاکید کرد: نمی‌گوییم توافق برجام بی‌نقص است. بی‌نقص فقط خداست. این توافق هم ممکن است اشکالاتی داشته باشد. امّا به طور نسبی یک توافق بی سابقه در ایران و منطقه است. سراغ ندارم کشوری با شش کشور مذاکره کرده و موفق شده باشد. این برجام علی رغم اینکه دست و پایش را شکسته بودند با همین دست و پای شکسته روبروی ترامپ ایستاد و در سازمان ملل سه بار آمریکا و ترامپ را مفتضح کرد.

روحانی با بیان اینکه پایان تحریم به معنای این است که مردم به یکی از حقوق حقه خودشان دست یافتند، گفت: پایان تحریم از طرف آمریکا به‌معنای آن است که تروریسم اقتصادی و جنایت متوقف شده. جنایتکار اگر جنایت را متوقف کرد، ‌ منّتی بر سر کسی که مورد جنایت قرار گرفته ندارد. امّا کسی که مورد جنایت قرار گرفته اگر یکساعت هم زودتر به حق خود برسد، حتماً‌ باید این کار بشود.

وی افزود: عده‌ای در داخل می‌خواهند پایان تحریم به تأخیر بیفتد. دولت نخواهد گذاشت عده‌ای پایان تحریم را به تأخیر بیاندازند. ما یک دقیقه و یکساعت هم رضایت نخواهیم داد و در مقابل آن‌ها خواهیم ایستاد. تحریم باید بشکند و آمریکا باید به همه تعهدات خود برگردد و اگر همه برگردند به تعهدات کامل خود، ما هم برخواهیم گشت.

در ادامه این نشست خبری رئیس جمهور به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

شما اول مرداد درباره افزایش نظارت‌ها و کنترل بر بازار و مهار گرانفروشی‌ها تأکید کردید و دستور دادید؛ حتی چندبار دیگر تأکید داشتید، اما مردم شاهد هستند که قیمت کالاهای مختلف با گرانفروشی شدید و چندنرخی وجود داردو تهیه اقلام برای مردم مشکل است، چرا اثر محسوسی بعد از گذشت شش ماه از دستور شما در این موضوع وجود ندارد؟
مردم در زندگی و کالاهای مورد نیاز و روزمره‌شان دچار مشکل هستند و مردم عزیز ما باید توجه داشته باشند که امسال به خاطر کرونا صادرات نفتی‌مان در هشت ماهه اول سال ۱۹ درصد کاهش پیدا کرد و حدود ۲۰ درصد ما کاهش صادرات نفتی داشتیم و به خاطر اینکه منابع ارزی در خارج از کشور با مشکل برداشت مواجه است و حتی رئیس کل بانک مرکزی درباره کرونا توضیح دادند که ما برای تهیه واکسن و پیش‌پرداخت آن دچار مشکل هستیم.

گرانی برخی کالاها به آن دلیل بود که نهاده‌های دامی که باید به موقع داده می‌شد به موقع این کار صورت نگرفت. این در حالی است که برخی‌ها اعداد مختلفی را درباره تأثیر تحریم‌ها بر گرانی‌ها اعلام می‌کنند که می‌توان به ۸۰ درصد، ۷۰ درصد و ۵۰ درصد اشاره کرد که من کاری به این اعداد ندارم.

درآمد نفتی در سال ۹۰، ۱۱۹ میلیارد دلار بود اما در سال گذشته اگر ما ۱۰۰ میلیارد دلار آن را هم حذف کنیم درآمد نفتی‌مان باز هم از این کمتر بوده.

در سال ۹۱ ما بحران کالاهای اساسی داشتیم و صف‌های طولانی برای خرید آن وجود داشت، این در حالی است که گرانی‌های اخیر به جنگ اقتصادی و مدیریت غیرصحیح و عدم برخورد قاطع به متخلفین بازمی‌گردد. در برخی موارد به خاطر جنگ اقتصادی، نهاده‌های دامی به موقع به کشور وارد نشده و یا این کار تأخیر داشت؛ در برخی موارد با احتکارکنندگان کالا بایستی قاطعانه برخورد می‌شد که این کار هم صورت نگرفته است.

در کارگروه دولت الکترونیک مصوبه‌ای درباره سامانه جامع تجارت داشتیم اما شما بیایید و ببینید چه می‌کنند و به کجاها شکایت می‌کنند و چه اقداماتی انجام می‌دهند. برخی افراد به دادگاه‌های مختلف شکایت کرده‌اند برای آنکه انبارهای متعدد آنها روشن نشود تا مردم به حقوق خودشان دست پیدا نکنند، ولی ما مرحله دوم و سوم این سامانه را راه‌اندازی خواهیم کرد هر چند که تاکنون ۷۰ درصد این سامانه راه‌اندازی شده و قرار است بخشی از آن در دی و بخشی دیگر در اسفندماه عملیاتی شود. باید بدانیم چه کالایی وارد شده و در کجا انبار می‌شود؟

تلاش ما آن است که قیمت‌ها برای مردم ما قابل تحمل باشد؛ در چند کالا نوسان شدیدی داشتیم که مربوط به آن بخشی می‌شود که نهاده‌های دامی را به موقع تحویل نگرفته‌ایم. اشکالات مدیریتی هم داریم ولی من بارها به وزرا تذکر کتبی و شفاهی هم داده‌ام. در ماه‌های آینده شرایط باثبات‌تر و بهتری خواهیم داشت.

فارغ از حاشیه‌های زیادی که درباره لایحه بودجه ۱۴۰۰ از سوی نمایندگان مجلس به وجود آمده و آنها اعلام کرده‌اند که منابع بودجه حقیقی نیست و منابع درآمدی نفت محقق نخواهد شد و حتی عده‌ای می‌گویند لایحه بودجه برای دولت آتی دردسرساز است، شما به عنوان رئیس‌جمهور نقاط قوت و ضعفی در بودجه می‌بینید؟
ما نقطه قوت زیادی را در لایحه بودجه قائل هستیم و این بودجه ضعفی ندارد چرا که معتقدیم لایحه بودجه به بهترین شکل تنظیم شده و مجلس هم حق انتقاد دارد. ما قرار است در ۱۴۰۰ روزی ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم و این در سال آینده به طور متوسط امکان‌پذیر است و ما می‌توانیم همین رقم را تولید کرده و به فروش برسانیم.

ما پیش‌بینی کرده‌ایم برای آنهایی که حقوق‌بگیر ثابت هستند ۲۵ درصد دریافتی آنها را اضافه کنیم و این کار امکان‌پذیر است. اگر عده‌ای می‌گویند امکان‌پذیر نیست این رقم را کم کنند. بودجه جاری روی نفت متکی نیست و درآمدهای نفتی برای توانمندسازی اقشار محروم جامعه صرف خواهد شد. نیمی از بودجه را ما اجرا می‌کنیم و دولت بعدی هم نیم دیگر را اجرا می‌کند. بودجه دارای نقاط قوت زیادی برای حمایت از اقشار کم درآمد و بهبود توسعه کشور است و تکیه کافی هم بر مالیات و کوچک شدن دولت و فروش سهام دولت در شرکت‌های دولتی دارد.

این بودجه خوب است و بقیه امور مربوط به مجلس است تا آنها اقدامات خود و پیگیری‌های دیگر را انجام دهند.

با اشاره به نکات مطرح شده ابتدای سخنرانی شما که اعلام کردید اجازه نمی‌دهم هیچ‌کس تعویق برداشته شدن تحریم ها را به تأخیر بیندازد اخیرا مجلس به تازگی طرح اقدام راهبردی را تصویب کرده که متضمن توقف اجرای پروتکل الحاقی و افزایش غنی‌سازی ۲۰ درصدی است. هم زمان آقای بایدن در واشنگتن روی کار آمده است. آن طور که گفته‌اند وقتی بایدن روی کار بیاید به برجام بازمی‌گردد و تحریم‌ها را حذف می‌کند؛ آیا شما حاضر به دیدار با او هستید و آیا حاضرید با ۵+۱ مذاکره کنید؟
دولت همه تلاش خود را می‌کند که در اولین فرصت ممکن تحریم‌ها را از روی دوش مردم بردارد، اگر هم همین ساعت ممکن باشد من این کار را به ساعت بعد موکول نمی‌کنم. اگر ۵+۱ یا ۴+۱ به تمام تعهدات خود عمل کنند، دولت ایران هم به تمامی تعهدات خود عمل خواهد کرد. تحریم‌های اقتصادی و فروش نفت و مبادلات بانکی توسط ترامپ تصویب شده است.

مصوبه مجلس اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها است نه ادامه تحریم‌ها و این کار به دنبال تصویب اصولی برای برداشته شدن تحریم‌هاست. آیا این قانون با هدفی که دارد مبنی بر اینکه تحریم‌ها برداشته شود امکان‌پذیر است یا نه بحث دیگری است.

هیچ چیزی مانع اقدام متقابل ما برای اجرای تعهدات نخواهد بود. ما از حدود یک سال پیش کاهش تعهدات را کار خود را با پنج مرحله و گام آغاز کردیم که از اردیبهشت ۹۸ این کار شروع شده است. ما به طرف مقابل اعلام کردیم که جمهوری اسلامی برای فعالیتهای هسته‌ای خود هیچ گونه محدودیتی را قبول ندارد و هیچ‌گونه تعهدی برای غنی‌سازی و به تحقیق و توسعه نخواهیم داشت و محدودیتی را برای آن نمی‌پذیریم.

آنچه که درباره سانتریفیوژهای IR۲M فعال شده و برخی درخواست‌های مجلس هم همگی در قالب آن چیزی است که من سال گذشته به دنیا اعلام کردم و گفتم که جمهوری اسلامی دیگر هیچ تعهدی درباره غنی‌سازی ندارد. اگر آمریکا به برجام بازگشته و اشتباهات گذشته خود را جبران کند و دولت بایدن هم به شرایط سال ۲۰۱۷ بازگردد ما هم مشکلی برای اجرای تعهدات خود نخواهیم داشت.

با توجه به پویش فشار حداکثری آمریکا و ترور دانشمند شهید دکتر فخری‌زاده به نظر می‌رسد تنش‌ها در منطقه رو به افزایش پیدا کرده و نیازمند همکاری بیشتر برای ثبات است. ایران چگونه نقش خودش را ایفا می‌کند و با سایر بازیگران ازجمله چین همکاری خواهد کرد تا برجام را زنده کند و ثبات در منطقه حاکم شود.
هر دو نکته مهم است. هم زنده‌ماندن برجام و همکاری‌ با کشورهای مهم برای ثبات منطقه و جهان مهم است. می‌دانید علت اینکه ترامپ ناموفق بود علیه ایران در مجامع، ‌ همکاری و هماهنگی بین ایران و سایر کشورها بویژه ایران و ۱+۴ بود و هر موضوعی که ترامپ رجوع کرد ناموفق بود. بنابراین ما همچنان به دنبال آن هستیم که با همه کشورهای جهان در رابطه نزدیک باشیم و بویژه با کشورهایی مثل روسیه و چین که همکاری‌های بسیار خوب و نزدیکی داشته‌ایم. همچنین با اتحادیه اروپا و همسایگان می‌خواهیم همکاری داشته باشیم.

ترور شهید فخری زاده کار آن هایی بود که می‌خواستند در روزهای پایانی حکومت منحوس ترامپ منطقه را به جنگ بشکانند. هدف اصلی رژیم صهیونیستی از ترور شهید فخری‌زاده، ایجاد یک بی ثباتی و جنگ در روزهای پایان ترامپ بود. جمهوری اسلامی علی رغم اینکه شهید فخری‌زاده را یک دانشمند بنام می‌داند و برای خودش این حق را قائل است که انتقام خونش را بگیرد و به موقع و در مکان مناسبت این انتقام را خواهد گرفت و اجازه نخواهد داد دیگران مکان و زمانش را تعیین کنند، در عین حال ثبات منطقه برای ما بسیار مهم است.

طرح مجلس برای لغو تحریم‌ها به اعتقاد بسیاری از کارشناسان می تواند موثر و مفید باشد و شما هم بارها برای اجرای قانون تاکید کردید. کارشناسان معتقدند این طرح برای اعمال فشار به طرف غربی و برای لغو تحریم‌ها تأثیر دارد و اگر دولت آن را جدی نگیرد نه تنها تحریم برداشته نمی‌شود بلکه ممکن است تشدید شود. شما بارها گفته بودید که دوست دارید تحریم ها ترک بردارد، حال بفرمایید دولت در اجرای آن چقدر خواهد بود؟
دولت این قانون را با مفید نمی داند و قبل از اینکه به تصویب نهایی برسد من نظرم را صریحاً اعلام کردم، البته این نظر شخص من نیست و در دولت اتفاق آرا وجود دارد و دولت به اتفاق آرا این قانون را برای کشور مفید نمی‌داند.

اینکه به طرف مقابل فشار بیاوریم، همه این اقدامات را قبلا انجام دادیم و در پنج مرحله تعهداتمان را کاهش دادیم. با این حال من به معاونین مربوطه دستور دادم که آیین نامه اجرایی این قانون را فراهم کنند. امیدوارم تا پایان این هفته و یا در اوایل هفته بعد این آیین نامه در دولت مطرح شود. وقتی آیین نامه تصویب شود در چارچوب آیین نامه اجرایی خواهد شد.

تفسیری که ما از این قانون برای اجرا داریم این است که این قانونی است که می‌خواهد تحریم را بردارد نه قانونی که بخواهد تحریم را به تاخیر بندازد. من بعید می‌دانم نمایندگان مجلس هم دنبال چنین چیزی باشد. البته که شکستن تحریم عامل اصلی آن مقاومت ملت ایران است و هیچ تردیدی هم نیست که اگر مردم ما در این سه سال این همه مشکلات را تحمل نمی کردند قطعاً باعث خوشحالی دولت ترامپ بود و آنها هم همین را می خواستند به این معنا که مردم ما تسلیم شوند.

ایستادگی، مقاومت و صبر مردم ما باعث پیروزی شده و اگر همه روزی ما تحریم را لغو کنیم کاری است که مردم انجام دادند و ما به نمایندگی از مردم این کار را انجام دادیم. من امیدوارم همه ما مجلس دولت و همه قوا دست به دست هم بدهیم. شکستن تحریم حق مردم ایران است، تجارت آزاد با دنیا و فروش نفت حق مردم ایران است.

گاهی دیده می‌شود مجلس موازی کاری می کند و طرح هایی را آماده می‌کنند که دولت هم در آن حوزه لایحه‌هایی دارد، در این مورد نظر شما چیست؟
دولت در مجلس قبلی یک لایحه مهم درباره انتخابات داد، متاسفانه آن لایحه اصلا در دستور کار قرار نگرفت. در دولت زحمت کشیده شد و ساعت‌ها بحث شد اما مجلس قبلی آن را کنار گذاشت. در همین مجلس هم لوایحی که در مجلس قبلی تصویب نشده بود را مجدداً فرستادیم اما هیچ کدام در دستور کار نیست.

مبارزه با فساد، شفافیت و تعارض منافع اولویت مردم است اما مجلس متاسفانه به طرح های خودش اهمیت می‌دهد و به لوایح دولت اهمیت نمی‌دهد که این به نفع کشور نیست. دولت بدنه کارشناسی، عظیم و بزرگی دارد این بدنه را نمی‌توان با کمیسیون های مجلس مقایسه کرد، البته طبق قانون مجلس هم می‌تواند طرح داشته باشد اما لوایح دولت باید اصل باشد.

ما در دولت وزیر که حامی مصرف کننده باشد نداریم، وزیری نداریم که حامی مصرف کننده و حامی مردم باشد ما در مجلس قبلی برای پر کردن این خلا لایحه‌ای دادیم که وزارت بازرگانی تاسیس شود که یه جمله آن ایراد داشت، مجلس یازدهم می توانست آن را تصویب کند اما بایگانی کرد.

دولت هم مانند مجلس نماینده مردم است. همین مجلس که نماینده مردم هستند به وزرا رای اعتماد دادند، وکیل الدوله از آن حرفهای بی معنی است که مطرح می شود! الان که همه چیز در اختیار مردم است هم دولت را مردم انتخاب می کند و هم مجلس را. بنا بر این ما باید همدیگر را یاری کنیم. هر طرح نمایندگان اگر به نفع مردم و برای اصلاح امور جامعه باشد به دنبال اجرای آن هستیم و حتی همین طوری که برای مسائل هسته‌ای دادند که ما مخالفیم ولی چون مجلس و شورای نگهبان تصویب و تایید کردند داریم آیین نامه اجرایی آن را می نویسیم.

دولت برای سال آینده پیش بینی فروش دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را کرده که به نظر برخی کارشناسان حقوق این مسئله مستلزم مذاکره در چارچوب برجام و رفع تحریم ها هست. با توجه به اینکه در مصوبه اخیر مجلس اقدام به جرم انگاری برای افرادی شد که نسبت به تن به کنار نگذاشتن پروتکل الحاقی می دهند و همچنین احکام قضایی اخیر که باعث ع‌گیری طرف‌های اروپایی شده چگونه میشود امید داشت که مشکلات معیشتی مردم با چنین درآمدی رفع شود؟
اولاً من معتقد هستم که دوران جنگ اقتصادی به سر آمده و این جنگ نمی تواند ادامه داشته باشد. نه به خاطر اینکه ترامپ شکست خورده و آقای بایدن پیروز شده است و حتی اگر در شرایطی ترامپ هم پیروز می شد ناچار بود تحریم را کنار بگذارد. هم دنیا بیش از این اجازه نمی دهد و هم به نفع منطقه و هم به نفع خودشان نیست و هم طرحی بود که شکست خورد و سه سال است که تحریم را ادامه داده اند و شکست خورده اند. بنابراین من باز هم معتقد هستم که  ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تولید کرده و می‌فروشیم و من به وزارت نفت دستور دادم تولید را اضافه کند و ما باید به صادرات ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه برسیم.

اما اینکه تحریم ها برداشته می شود یا نمی شود بارها گفته اند که شرایط دنیا به گونه ای نیست که جنگ اقتصادی و تحریم ادامه پیدا کند بنابراین ما برمبنای خوشبینی این بودجه را تنظیم کرده‌ایم و بر مبنای واقع نگری این بودجه را تنظیم کرده‌ایم. اولاً وزارت نفت گفته من قدرت تولید ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را دارم و قدرت فروش دارم. حال ممکن است همه این تولید صادر نشود و یک بخشی از آن در داخل به فروش برسد اشکالی ندارد و ما نگفتیم که همه این تولید در بازار خارجی به فروش برسد و ممکن است از ۳۰۰ هزار بشکه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه فروش خارجی باشد و ۵۰۰ هزار بشکه هم در داخل به فروش برود. ما می گوییم دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه تولید کرده و می فروشیم و بودجه بر این مبنا برنامه ریزی شده است. بنابراین مشکلی نیست که حتی اگر تحریم باشیم دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را تولید کرده و بفروشیم و هم به نظر من عمر تحریم به سر آمده است.

کمی ریزتر در مورد سوال دوستم می پرسم. حضرتعالی تا چه اندازه امیدوارید دولت آقای بایدن سیاست های خصمانه آقای ترامپ درباره ایران را اصطلاح کند و اینکه برای بهبود روابط، آیا مشخصاً پیام خواستی تبادل شده و سیگنال خاصی بین دو دولت تبادل شده است؟
تقریباً این بحث قبلاً هم مطرح شد. ما معتقدیم شرایط در دولت جدید آینده آمریکا تغییر خواهد یافت و آن شرایط قبلی باقی نمی ماند حتی اگر ترامپ هم می‌ماند تغییر می کرد و حالا که آقای بایدن پیروز انتخابات شده تغییر خواهد کرد. ما علاقمندیم روابط را با کشورهای اروپایی و غربی و همسایگانمان گسترش دهیم و بر این مبنا تلاش می‌کنیم و به اعتقاد من رسیدن به این مسئله ساده و آسان است. اگر طرف مقابل و ۱+۵ آماده باشد و به سال ۲۰۱۷ برگردد ما هم آماده هستیم و این کار در یک زمان کوتاهی عملیاتی و اجرای خواهد شد.

بایدن اعلام کرده مجدداً‌ به برجام بازخواهد گشت اما گفته که این‌ بار به دنبال توافق‌نامه‌ای قدرتمند است که موضوعات نفوذ منطقه‌ای ایران و موشکی هم در آن وجود داشته باشد. ضمن اینکه انگلیس، فرانسه و آلمان هم در این باره با بایدن اعلام هم‌صدایی کرده‌اند؛ آیا بازگشت به برجام آن و تعهدات از سوی همگی منطقی است و آیا تماسی از طرف بایدن با شما در این باره وجود داشته است؟
تعبیری که شما کردید که بایدن بگوید اگر من بخواهم به برجام بازگردم و باید توافق قوی‌تری امضا شود را من نشنیده‌ام چرا که این حرف ترامپ است. آلمان و دیگران هم اگر این حرف را زده‌اند باید بدانند که ما هیچ پیش‌شرطی را از کسی قبول نمی‌کنیم.

برجام قابل مذاکره نیست و قرار نیست ماده به ماده آن را روی میز پهن کرده و درباره آن بحث کنیم. عین برجام را اگر همه اجرا کردند ما هم اجرا می‌کنیم و اگر هم آن را اجرا نکردند ما هم آن را اجرا نخواهیم کرد. موشکی و... هیچ ارتباطی به برجام ندارد و قبلاً هم ماه‌ها در این باره بحث کرده‌ایم و آمریکا گفته که باید این موضوع در مذاکرات باشد. اما بارها به آنها اعلام کرده‌ایم که این موضوع را نپذیرفته و آن را رد کرده‌ایم.

بایدن به خوبی درباره برجام و شرایط آن می‌داند؛ بازگشت به برجام و شرایط آن از سوی آمریکا مهم است.

مردم توقع آرامش را از سوی قوا در شرایط فعلی کشور دارند اما ما شاهد تقابل قوا با یکدیگر هستیم؛ وقتی نمایندگان برخوردهای نادرستی با دولت و وزرا داشتند شما اعضای دولت را به آرامش توصیه کردید این در حالی است که حتی نمایندگان به شما اهانت کردند، این در حالی است که مجلس تاکنون ۲ بار از مقام معظم رهبری اخطار گرفته است؛ آیا سیاست تعامل دولت با مجلس شکست خورده است؟ شما که خود سابقه حضور در مجلس را دارید آیا سابقه‌ای از تقابل دولت با مجلس در گذشته‌ها در ذهن دارید؟
ما به دنبال تقابل با قوه‌های دیگر نیستیم؛ مبنا و معیار ما قانون است؛ ما در چارچوب قانون اساسی با ۲ قوه دیگر تعامل می‌کنیم و ما چیزی فراتر از قانون اساسی از سایر قوا نمی‌خواهیم اما ما اهداف مهمی را داریم و مردم ما را به همین خاطر انتخاب کرده‌اند تا آن اهداف را محقق کنیم.

رئیس جمهور و نمایندگان در بحث‌های تبلیغاتی خود مباحثی را مطرح کرده و بر همین اساس رأی از مردم گرفته‌اند و باید همگی براساس منافع ملی حرکت کنند. ما به دنبال تعامل با مجلس و قوه قضاییه هستیم و شرایط کشور هم شرایط تعاملی است. ما در شرایط جنگ هستیم و باید همگی به فرمانده میدان کمک کنند و نباید این فرمانده تضعیف شود.

شما در بودجه رقم فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز را گفته‌اید؛ از آنجا که  هزینه بودجه براساس آمار قطعی است آیا قطعیتی برای رفع تحریم‌ها وجود دارد و یا عکس آن شاهد عدم فروش نفت و آوار شدن کسری بودجه بر سر دولت بعدی که ممکن است از هر جناحی باشد، خواهیم بود. تقریباً در تمامی سؤالات شما هیچ پاسخ قطعی درباره سؤال اول خبرنگاران در این باره ندادید و تحلیل خود را از شرایط و اوضاع بین‌المللی گفتید.
بودجه دولت به مجلس برای کسب مجوز است تا بتوانیم ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز بفروشیم. برمبنای تحلیل بودجه نمی‌نویسیم و برمبنای واقعیت‌ها این کار را می کنیم؛ ما بر مبنای اینکه پارسال چقدر صادرات نفت داشته و راه‌حل‌های مختلف را به کار گرفته و وضعیت سال آینده بودجه‌مان چگونه است ارقام بودجه را نوشته‌ایم.

اگر تحریم برداشته نشود و به برجام هم نیایند ما ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز را در بازارهای داخلی و بین‌المللی می‌فروشیم. ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز برمبنای توان فعلی است که آن را در بودجه نوشته‌ایم و اگر توان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت در روز را داشتیم آن را می‌نوشیتم.

بودجه‌ای که در مجلس تصویب خواهد شد را ۶ ماهه ابتدای سال آینده ما اجرا خواهیم کرد و در ۶ ماهه دوم هم دولت بعدی بودجه را اجرا کرده و نفت را می‌فروشد که قرار است در مجموع ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز این دو دولت در سال ۱۴۰۰ بفروشند لذا باید این تفکر را از ذهن پاک کنیم.

من آدم این نظام از ابتدا بوده‌ام؛ همواره مسئولیت داشته‌ام و از زمانی که نهضت از سال ۴۱ شروع شده بود و بعد از انقلاب همواره مسئول بوده‌ام. برای من نظام و کشور مطرح است و اینگونه کار نمی‌کنم که ۶ ماه دولت من هست و بعد از آن دولت من نیست. دولت من برمبنای تحلیل این رقم را در بودجه سال آتی نوشته است و اگر تحریم‌ها برداشته شود صادرات نفت‌مان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز و شاید ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه خواهد بود. هر مقداری که در سال ۹۵ نفت می‌فروختیم را در سال ۱۴۰۰ خواهیم فروخت لذا این رقم در بودجه سال آتی براساس تحلیل نیست.

کد خبر: ۶۰٬۶۸۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha