به گزارش بازار، سورنا ستاری با بیان اینکه در دو سه سال اخیر حمایت خوبی برای افزایش شرکت های بیوتکنولوژی شده است افزود: اکنون ۲۴ داروی بیوتکنو در کشور تولید می شود و در این زمینه یکی از قدرت های آسیا هستیم و در دنیا حرف برای گفتن داریم. وی گفت: در حوزه واکسن انسانی نخستین بار شرکت های خصوصی، واکسن سرطان دهانه رحم را تولید کردند و به زودی واکسن آنفلوآنزا در حوزه انسانی در کشور تولید می شود که ما را از واردات این واکسن در سال آینده بی نیاز می کند.
ستاری افزود: در حوزه واکسن آنفلوآنزای دام و طیور نیز نتایج خوبی به دست آمده است.
وی گفت: برای تولید ۵ یا ۶ واکسن انسانی تا پایان این دولت برنامه ریزی کرده ایم و سرمایه گذار همه آنها بخش خصوصی است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش بیوتکنولوژی کشور افتخارآمیز است.
ستاری اضافه کرد: دولت باید در حوزه پژوهش سرمایه گذاری کند و آزمون خطای آن را بر عهده بگیرد اما برای تولید محصول باید بخش خصوصی کنار کار باشد.
وی گفت: بسیاری از دستگاه های دولتی، پارک علم و فناوری تشکیل داده اند که بسیار قابل توجه است.
معاون رئیس جمهور درباره ترور شهید فخری زاده نیز افزود: شهادت ایشان نشان داد جهت حرکت ما در علم و فناوری درست است و این شهادت موجب انگیزه مضاعف دانشمندان جوان ما می شود.
ستاری گفت: این ترورها خدشه ای در برنامه هسته ای ما ایجاد نکرده است.
وی با بیان اینکه در حوزه علم و فناوری باید زیست بوم فعال ایجاد و در حوزه های اقتدار کشور به گونه ای عمل کنیم که جای شهید فخری زاده پر شود افزود: احتمال کند شدن روند علمی کشور با ترور امثال این شهید وجود ندارد.
ستاری گفت: توسعه مفهوم نرم افزاری دارد و پیش از هر چیز مفهوم فرهنگی است زیرا فرهنگ، اقتصاد را متحول می کند.
وی با بیان اینکه وقتی اقتصاد ما نفتی است این مسئله به همه بخش ها گسترش می یابد اضافه کرد: باید دانشگاه هایی داشته باشیم که مشکل مردم را حل کند زیرا هدف از آموزش این است.
معاون رئیس جمهور گفت: اگر سرمایه گذاری در آموزش را در اقتصاد کشور نمی بینیم یک جای کار مشکل دارد.
وی با بیان اینکه میزان ضربه پذیری کشور با تعداد شرکت های دانش بنیان رابطه مستقیم دارد افزود: بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان داریم که در سال ۹۸ حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان فروش داشتند و در این زمینه در منطقه و آسیا رتبه های بسیار خوبی داریم.
ستاری گفت: جذب سرمایه بخش خصوصی پایه اصلی تفکر ما در پژوهش است و این نیاز به فرهنگسازی دارد.
وی افزود: زمانی که این ملت امثال ابوعلی سینا، فارابی، خوارزمی و ... را پرورش داد آیا منابع زیرزمینی داشت.
معاون رئیس جمهور گفت: فرهنگ نادرست استخدام دولت موجب شده است ساختارها تغییر کند.
ستاری افزود: باید بدانیم سرمایه اصلی نیروی انسانی است و برای آموزش و تربیت آن حساس باشیم.
وی با بیان اینکه بروکراسی و رانت اقتصادی موجب فساد می شود گفت: در سال های اخیر تحریم کمک کرده است از نفت جدا شویم اما تفکرها باید تغییر کند.
ستاری افزود: پایه بودجه کشور، بودجه دفاعی، بهداشت و آموزش است و در آموزش به نسبت عدد بودجه، میزان قابل توجهی خرج می کنیم اما سؤال این است که چرا در اقتصاد مردم تغییری ایجاد نمی شود.
وی گفت: تا طراحی نداشته باشیم صاحب صنعت نمی شویم و با کارخانه داری نمی توان برای حدود ۴ میلیون دانشجو و ۱۲ میلیون تحصیلکرده اشتغال ایجاد کرد.
ستاری با بیان اینکه ساختارهایی در کشور با نوآوری به صورت ذاتی مخالفت می کنند افزود: به دلیل اکوسیستم فعالی که در حوزه سلامت داریم با شیوع بیماری کرونا راه را برای شرکت های دانش بنیان در این زمینه باز کردیم و ساختارهای مزاحم را مانند دریافت مجوز برداشتیم که موجب شد در زمان کم بسیاری از نیازهای کشور رفع شود.
وی گفت: اکنون فقط در یک شرکت ظرفیت تولید روزانه یک میلیون کیت تشخیص کرونا وجود دارد و تجهیزات اتاق آی. سی. یو، اتاق عمل و دستگاه وِنتیلاتور در داخل ساخته می شود.
ستاری افزود: اگر این ظرفیت در کشور وجود نداشت حتی اگر پول هم می دادیم این دستگاه پیدا نمی شد زیرا همه دیدند که حتی ماسک ها را می دزدیدند.
معاون رئیس جمهور گفت: دلیل این دستاوردها اعتماد به توان داخلی بود.
وی افزود: هر جا به صورت ساختاری، شرکت های دانش بنیان وارد می شوند تحول ایجاد می کنند اما هر جا که نتوانستند وارد شوند مشکل داریم.
ستاری گفت: کار جوانان باید مبارزه مستمر باشد زیرا اراده دولت نیز نمی تواند برخی از مخالفت ها را بشکند و رانت ها موجب شده است که جوانان نتوانند وارد برخی حوزه ها شوند.
وی اضافه کرد: شرکت های دانش بنیان باید مقاومت ها را بشکنند و دولت باید از این شرکت ها حمایت کند.
ستاری افزود: هنر ما در ۷ سال گذشته گسترش شرکت های دانش بنیان بوده است اما تولید محصول نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است.
وی گفت: اعضای هیأت علمی دانشگاه ها می توانند شرکت تأسیس کنند و کار تجاری سازی انجام دهند و اکنون ایجاد شرکت برای اعضای هیأت علمی افتخار است.
ستاری افزود: عدد قابل توجهی از بودجه دانشگاه ها هزینه های جاری نیروی انسانی است و چیزی برای پژوهش نمی ماند بنابراین اگر دانشگاه می خواهد در جامعه تأثیرگذار باشد باید از جامعه پول بگیرد.
ایران صاحب کارخانه خودروسازی است نه صنعت خودرو
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت:صنعت خودرو از پایه بر اساس مونتاژ ایجاد شده است و ما باید صنعت خودروسازی در کشور داشته باشیم.
سورنا ستاری در ادامه برنامه نگاه یک افزود: صنعت خودرو با کارخانه خودروسازی متفاوت است و خودرو بخش های مختلفی دارد مثلاً زمانی که در تحریم هستیم در بخش ECU مشکل داریم که ایجاب می کند طراحی ECU را خودمان انجام دهیم و این زمانی اتفاق می افتد که تعداد شرکتهای دانش بنیان عدد قابل توجهی و جهت گیری خودروسازی به سمت صنعت خودرو باشد.
وی درباره تولید مرغ در کشور افزود: ما در مراحل تولید مرغ حدود ۳ و نیم میلیارد دلار واردات داریم و در خط مونتاژ مرغ هم؛ جوجه یک روزه، واکسن، نهاده، آنزیم، دارو و پروبیوتیک را از خارج کشور وارد می کنیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور ادامه داد: در بخش تولید مرغ، تنها مرغداری ها را افزایش می دهیم ولی صاحب صنعت مرغداری نیستیم.
وی گفت: یک داروی بیوتکنولوژی را در هر گرم، ۱ میلیون یورو خریداری می کردیم در حالی که فاکتور ۷ که در کشور داخلی سازی شده ۴۰ گرم ماده داشته که همین مقدار ۴۰ میلیون یورو ارزش واردات آن بوده است.
ستاری درباره موضوع آی. وی. آی. جی و آلبومین گفت: در یک تا دو سال آینده کل نیاز کشور را در داخل با راه اندازی خط تولید آن تأمین خواهیم کرد این در حالی است که ما از خون، پلاسما را می گیریم و پلاسما را به اتریش و آلمان ارسال می کنیم و در این کشورها تبدیل و پالایش می شود که یک ویال ۵۰ میلی گرم از آن را حدود ۲۰۰ یورو وارد می کنیم.
وی ادامه داد: در بخش بیوتکنولوژی ارزش افزوده بسیار بالایی داریم که این از آثار دانش است که در ماده اولیه پیاده سازی می شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: تولید واکسن های صنعت مرغ دارای یک تکنولوژی پیشرفته است که به زودی یک افتتاحیه با رئیس جمهور داریم که یک بخش عمده آن تولید واکسن های دام و طیور است.
وی درباره وارد نشدن شرکت های دانش بنیان در بخش خودرو گفت: مشکل بزرگ در این بخش ساختارهاست که بخشی از آن رانت هایی است که در این سیستم ها استفاده می شود. آقای ستاری ادامه داد: در حال حاضر شرکت های بیمه افتخار می کنند که هر کدام تعدادی استارت آپ در بخش بیمه آنلاین دارند و همچنین در بخش فین تک هم تمامی نرم افزارهای ایرانی در آن استفاده می شود که حتی یک خطا هم در آن نیست و روزانه شاهد ایجاد یک استارت آپ جدید در این بخش هستیم.
وی افزود: در بخش کشاورزی هم در بعضی از قسمت ها پیشرفت خوبی داشتیم ولی در قسمت هایی هم خوب عمل نکردیم مثلاً شرکتی که قصد نوآوری در این بخش را دارد ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی در نهاده ها، این شرکت ها را با مشکل مواجه می کند.
وی گفت: یکی از دلایلی که نتوانستیم در بخش واکسن و دارو برای دام و طیور توسعه پیدا کنیم رانت است.
معاون علمی فناوری رئیس جمهور افزود: در خودرو ۲۰۶ بیش از ۷۰ نوع ورق استفاده می شود که اگر خودمان طراحی بدنه کرده بودیم بر اساس تولید داخل بهینه می کردیم و نمونه این موارد در این بخش بسیار زیاد است و زمانی که تحریم می شویم و یک قطعه وارد نمی شود موجب توقف خط تولید خواهد شد و همچنین تعداد بسیار زیادی خودرو در پارکینگ به خاطر کسری قطعه می مانند و همه این موارد به این دلیل است که صاحب کارخانه خودروسازی هستیم ولی صاحب صنعت خودرو نیستیم.
وی ادامه داد: یکی از کارهایی که با وزارت جهاد کشاورزی شروع شده موضوع لاین مرغ است که در اینجا ساختار صنعت مرغ را تغییر داده تا تجویز جیره های مختلف غذایی را در این صنعت داشته باشیم.
ستاری گفت: یکی از اتفاقات خوب در شرکت های دانش بنیان ورود به بخش های آنزیم، پروبیوتیک، واکسن و داروهای دام و طیور است که تعداد زیادی شرکت در این بخش در حال تشکیل هستند و در حال حاضر بسیاری از محصولاتشان به بازار عرضه شده است.
وی افزود: تا پایان دولت حدود ۱۶ واکسن در بخش دام و طیور و آبزیان تولید می شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور درباره تولید خودرو ارزان قیمت با استفاده از ظرفیت های داخلی هم گفت: در این زمینه طرح هایی داریم که بر پایه توسعه شرکت ها و همکاری با خودروسازان فعلی است.
وی ادامه داد: زمانی که موضوع تحریم پیش آمد یکی از اتفاقات خوب در خودروسازان باز کردن بازارهای آنها بود و بسیاری از قطعاتی که در خارج از کشور ساخته می شد بستر تولید داخل آن را فراهم کردند و در حال حاضر بیشتر قطعات در داخل توسط شرکت ها که بسیاری از آنها دانش بنیان هستند در حال تولید است.
وی افزود: در حال حاضر خودروسازان از جمله سایپا و ایران خودرو به دنبال پلتفرم های تولید خودشان هستند.
ستاری گفت: اگر محصول ما در بازارهای داخلی امکان رقابت با محصول خارجی ندارد حتماً یک جای کار دچار مشکل است مثلاً در بخش سلامت، شرکت های خصوصی با محصولات وارداتی که با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می شوند در حال رقابت هستند و نباید در زمین خودمان از حریف ببازیم.
وی افزود: در صنعت خودرو، شرکت ها و مدیران خوبی داریم ولی موضوع تحول فرهنگی باید اتفاق بیفتد و تغییر فرهنگ زمان بر است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: ساختارهای ما حمایت از واردات است و دولت هم هر چقدر سعی در توسعه صادرات داشته باشد ولی فرهنگ عمومی مردم متناسب با واردات چیده شده است و تغییر یک ساختار از واردات به صادرات، کار سختی است.
وی افزود: در حال حاضر در موضوع صادرات محصولات شرکت های دانش بنیان به آفریقا فعال هستیم.
ستاری ادامه داد: در صنعت نفت و در بخش های پتروشیمی تنوع محصول بسیار بالاست که بیشتر این محصولات در داخل تولید می شود مثلاً در صنعت لاستیک و نخ با مشکلاتی مواجه هستیم که در شرکت های دانش بنیان در این زمینه برنامه ریزی شده است.
وی گفت: یکی از برنامه های بزرگ معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری موضوع امنیت غذایی است که در حال حاضر صدها طرح داریم که با کمک شرکت های دانش بنیان پیش می بریم.
ستاری افزود: شرکت های دانش بنیان، سربازان ما در مبارزه برای استقرار اقتصاد دانش بنیان هستند و معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری به عنوان دولت باید پشت این حرکت باشدو هزینه ها و ریسک های سرمایه گذاری آنها را کاهش دهیم و سعی کنیم مقررات دست و پا گیر را از راه آنها برداشته و محیط کسب و کار را برای آنها مهیا کنیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور درباره مهاجرت نخبگان و فرار مغزها هم گفت: موضوع فرار مغزها در کشور وجود دارد و کسی این پدیده رانفی نمی کند و حتی در دنیا هم رو به افزایش است ولی اعداد اعلام شده صحیح نیست و آمار سازمان ملل موجود است و در حال حاضر یک رصدخانه مهاجرت در دانشگاه صنعتی شریف ایجاد و همچنین سالنامه مهاجرتی ایران هم منتشر شده که آمارهای آن بر اساس آمار بین المللی است.
وی ادامه داد: ما حتی جزو ۲۰ کشور با آمار بالای مهاجر در دنیا نیستیم.
ستاری درباره موضوع دانشجو در خارج از کشور هم گفت: ما باید در سیاست های بازگشت تأکید کنیم چرا که دانشجویان و فارغ التحصیلان فوق العاده ای در خارج از کشور داریم.
وی تصریح کرد: یک ساختار برای برگشت دانشجویان و فارغ التحصیلان در کشور ایجاد کردیم تا به راحتی به کشور بازگردند و شرکت خود را تأسیس کنند و در صورتی که تمایل به عضو هیأت علمی دارند هم شرایط فراهم شده است.
معاون علمی فناوری رئیس جمهور افزود: خوشبختانه توانستیم بیش از ۲ هزار نفر را از یکصد دانشگاه برتر دنیا به کشور بازگردانیم.
وی گفت: در ابتدای انقلاب در کشور ۱۷۰ هزار دانشجو داشتیم که همزمان یکصد هزار دانشجو هم در خارج از کشور داشتیم که در سال ۱۹۷۹ فقط در امریکا ۵۶ هزار دانشجو داشتیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر تعداد دانشجویان خارج از کشور ما حدود ۵۰ هزار نفر است این در حالی است که تعداد دانشجویان داخل کشور در یک مقطعی تا حدود چهار و شش میلیون نفر هم بوده است که حدود یک و نیم درصد از دانشجویان ما در خارج از کشور هستند در حالی که در ابتدای انقلاب این عدد حدود ۳۸ درصد بود.
ستاری با اشاره به اینکه دانشجویان خوبی در خارج از کشور داریم گفت: به همین دلیل است که روی سیاست های بازگشت در کشور کار می کنیم و این سیاست یک موضوع جدی در کشور است.
وی ادامه داد: ما فارغ التحصیلان فوق العاده ای در اروپا و امریکا داریم که باید سیاست های بازگشت را برای این ها در نظر بگیریم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: چین یکی از موفق ترین کشورها در بازگشت فارغ التحصیلان به کشور است و توانسته اند عدد قابل توجهی از جوانان خود را به داخل کشور بازگرداند.
وی گفت: بسیاری از گروه هایی که در تولید واکسن کرونا در کشور فعال هستند از افرادی هستند که به کشور بازگشته اند و در حال فعالیت در شرکت خود و یا دانشگاه ها هستند.
ستاری ادامه داد: سیاست های بازگشت قطعاً یکی از موضوعات جدی است که معاونت علمی ریاست جمهوری به صورت خاص در این بخش فعال است.
نظر شما