بازار؛ گروه بین الملل: سایت نیوزویک اخیرا مقاله ای با قلم «تام اوکانر» با عنوان «ایرانیان با پیروزی بایدن امید به پایان تحریم ها دارند» منتشر نموده است. ترجمه متن مقاله در ادامه می آید.
توافق برجام نقطه چرخش روابط دیپلماتیک ایران با کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده آمریکا بود. توافقی که بسیاری از ایرانی ها از آن پشتیبانی کردند.
اما خروج «دونالد ترامپ» از توافق و اجرای تحریم های سخت، اقتصاد این کشور را به زانو در آورده و دو کشور را چندین بار به آستانه جنگ کشانده است. به این ترتیب، مردمی که همواره با تحریم ها دست و پنجه نرم کرده اند، این بار و در همه گیری ویروس کرونا کاملا آشفته و دلسرد به نظر می رسند.
«الکس شمس»، نویسنده ایرانی- آمریکایی ساکن تهران می گوید: به رغم آنکه نتیجه نهایی انتخابات در شب اول هنوز مشخص نبود اما اینجا در تهران، مردم پیروزی بایدن را جشن گرفتند. چهار سال گذشته بسیار سخت گذشت و باور اینکه این کابوس تمام شده دشوار است. مردم احساس می کنند که دلیلی برای امید دوباره وجود دارد.
«علی احمدی» تحلیل گر سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه می گوید: برخی از مردم دشمنی را در سرشت سیاست آمریکایی می بینند. درک اینکه سیاست های بایدن چگونه خواهد بود، تحریم ها چگونه پیش خواهد رفت و چگونه بر زندگی شما تاثیر خواهد گذاشت یک موضوع پیچیده است. به این ترتیب، برخی منتظرند بیینند چه پیش می آید.
شمس بر این باور است که ایرانی ها حتی نسبت به بایدن نیز با دور اندیشی نگاه می کنند. این آمریکا بود که پس از توافق زیر قولش زد. آنها به یاد می آورند که سیاست های سختگیرانه با ترامپ آغاز نشد بلکه اوباما هم در ابتدا شرکت ها و موسسات مالی ایران را تحریم کرد. حالا بایدن نیز قرار است بنا به شرایطی به برجام برگردد و آن را به سایر فعالیت های ایران مانند موشک های بالستیک و غیره گسترش دهد.
برخی دیگر بر این باورند که تا دیدن نتایج عملی نمی توان داوری کرد. لغو ممنوعیت سفر مسلمانان به امریکا خوب است اما دردی از آنها دوا نمی کند. مادامی که تحریم ها به قوت خود باقی است مشکلات نیز سرجای خود هستند. ایالات متحده ابتدا باید حسن نیت خود را نشان دهد.
محافظه کاران و پشتیبانان آنها بیش از آنکه از ایالات متحده آمریکا عصبانی باشند از دولت حسن روحانی عصبانی اند. آنها از رئیس جمهور انتقاد می کنند که ایران را وارد یک توافق مسخره کرد. دوره ریاست جمهوری جاری نیز رو به پایان است و چه بسا جانشین او تمایلی به رویکرد باز نسبت به غرب نداشته باشد.
رهبر ایران با رد ترجیح انتخاب یکی از نامزدهای ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا بر دیگری، گفتند: مهم نیست کدامیک انتخاب خواهند شد. نکته روشن افول اخلاقی و مدنی رژیم آمریکاست. وی تاکید کرد که سیاست ایران بدون توجه به برنده همان خواهد بود که قبلا بوده است.
مقامات ایرانی نیز با انکار نامزد مورد علاقه، تنها از ضرورت بازگشت ایالات متحده به برجام صحبت می کنند. با این حال، رسانه های ایرانی و مردم پیوسته اخبار مربوط به انتخابات آمریکا را پیگیری می کنند. در یک ویدوئوی منتشر شده از صحبت پدری با فرزند کوچکش، پسر به پدرش می گوید که اگر جو بایدن پیروز شود او می تواند دوچرخه بخرد و همه چیز ارزان خواهد شد.
برخی نیز نه از پیروزی بایدن بلکه از باخت ترامپ خوشحالند. کشور زیر فشارهای سختی است و کمبود دارو و دیگر اقلام اساسی در میانه همه گیری کرونا زندگی بسیاری را در معرض تهدید قرار داده است. ایرانیان امیدوارند که یک دگرش سیاسی در واشنگتن به یک دگرش اقتصادی در ایران بینجامد.
شماری از مردم با قدرت خرید بالاتر سکه و دلار خریده بودند و از این رو چندان از پیروی بایدن استقبال نکردند. ایرانیان مخالف خارج از کشور نیز سودای پیروزی ترامپ برای فشار بیشتر بر نظام سیاسی در تهران را در سر داشتند.
نظر شما