اسدالله خسروی؛ بازار: ریزش شاخص ها در بازار سرمایه طی حدود ۲ ماه اخیر، سرمایه گذاران این بازار را از تکرار روزانه افت شاخص ها خسته کرده است. البته خیلی از آنها به امید رونق دوباره بورس بازار را ترک نکرده و چشم انتظار تحول نو در این بازارند. بازاری که طی یکسال اخیر خیلی ها را جذب خود کرده است، حرفه ای و غیر حرفه ای، باسواد و بی سواد.
اینکه ورود نقدینگی به بازاری شفاف و رسمی از دید کارشناسان اقدامی درست و بجاست و با رشد این بازار سایر بازارهای موازی تضعیف می شوند شکی نیست، اما سرمایه گذاری سری افراد نابلد و غیر حرفه ای که به طمع افتاده و بورس را با بازارهای سفته بازی اشتباه گرفته اند و با افت وخیز شاخص ها خیلی زود تشکیل صف خرید و فروش می دهند به زیان این بازار و آنهااست که باید به این موضوع مهم توجه شود.
دولت بدنبال فعال کردن بازار سرمایه
رشد منفی شاخص ها در بازار سرمایه و رونق بخشی سایر بازارها چون بازار سکه، ارز و خودرو در هفته های اخیر باعث شده است تا دولت فکری اساسی به حال بازار سرمایه کند تا با فعال کردن آن مانع از ورود نقدینگی به بازارهای موازی شود. تا جایی که هفته گذشته علی ربیعی سخنگوی دولت از اختصاص یک درصد از دارایی صندوق توسعه ملی در جهت پایداری بازار بورس خبر داد.
وی با بیان اینکه از سال ۹۴ قرار بود صندوق توسعه ۱ درصد از دارایی خود را در صندوق تثبیت بازار سپردهگذاری کند که ابهاماتی داشت، گفت: اخیراً این ابهامات رفع شده و یه زودی این سپردهگذاری انجام می شود.
سخنان ربیعی در خصوص تزریق منابع مالی به بورس در حالی مطرح است که چنین تصمیمی از سوی دولت، مخالفان و موافقان زیادی دارد. برخی از کارشناسان بازار معتقدند؛ اختصاص بخش اندکی از منابع صندوق توسعه ملی به بورس موجب پایداری این بازار شده و مانع از ورود نقدینگی به سایر بازارها می شود. اما بخش عمده کارشناسان اقتصادی اتخاذ چنین تصمیمی را تشدید کننده نرخ تورم در کشور عنوان می کنند.
منابع صندوق توسعه ملی برای توسعه کشور است نه بورس
حساسیت در صرف منابع صندوق توسعه ملی تا جایی است که دکتر مهدی تقوی، اقتصاددان و عضو هئیت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با «بازار» تاکید دارد: منابع صندوق توسعه ملی همانطور که از نامش مشخص است باید صرف تامین زیرساخت های کشور و توسعه بخش تولید شود نه این که چنین منابعی که حق بیت المال است برای جلوگیری از زیان سرمایه داران در بورس بکار گرفته شود.
وی با بیان اینکه دولت به جای استفاده از منابع صندوق ملی برای پویایی بازار سرمایه سهام شرکت های خود را در بورس عرضه کند افزود: این که می گویند نقدینگی در بورس جذب شرکتهای می شود را من قبول ندارم چرا که بخش عمده نقدینگی در بازار دوم دست به دست می شود و این تبادلات مالی بین سهامداران به رونق تولید و توسعه اقتصاد کشور کمک نمی کند.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه هر چند بورس بازاری شفاف و رسمی است و چنانچه نقدینگی موجود به جای ورود به بازارهای ارز و سکه و ... بهتر است در این بازار مشخص جذب شود، تصریح کرد: اگر نقدینگی موجود در بازار برای توسعه و تاسیس یک شرکت تولیدی در بورس بکار گرفته شود، اقدامی درست است چرا که اشتغالزایی و تحرک اقتصادی را در پی دارد. اما متاسفانه این گونه نیست و پول هایی که به بورس می رود فقط دست به دست می شوند و سرمایه گذاران از این طریق کسب سود می کنند.
دولت بخش تولید را فراموش کرده است
تقوی خاطرنشان کرد: چنانچه دولت به جای تمرکز بر پویایی بازار سرمایه به بخش تولید در کشور توجه می کرد بی تردید شرایط بازار سرمایه این گونه نبود و چه بسا به جای انتظار سهامداران برای سودآوری از بورس، نقدینگی ها صرف هزینه های مراکز تولید و بخش های اقتصادی می شد.
وی افزود: وزرای اقتصادی دولت انگار در خوابند چرا که توجه ای به بخش تولید ندارند. این در حالی است که دولت می تواند به جای این همه توجه به بازار سرمایه اوراق مشارکت را با نرخ سود جذاب منتشر کند تا مردم برای خرید این اوراق فقط به بورس نیاندیشند چرا که ذات بورس فراز و نشیب شاخص هاست اما اوراق مشارکت سرمایه گذاری مطمئن با سودی مشخص است.
رشد تورم با تزریق منابع صندوق توسعه ملی در بورس
اسماعیل غلامی کارشناس اقتصادی در گفتگو با «بازار» درباره تصمیم اخیر دولت در تزریق ۱ درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه برای پایداری و رونق این بازار، گفت: این پول اگر به بازار سرمایه برود تورم را در کشور بشدت بالا می برد چرا که چنین پولی در بازار ثانویه بکار برده می شود و هیچ تاثیری بر رونق تولید ندارد.
وی با بیان اینکه دولت بدون توجه به عواقب کارکرد بورس حدود یکسال است که همه را به سرمایه گذاری در این بازار حرفه ای تشویق می کند و با این رویکرد توانسته است منابع کلانی را جذب کند، افزود: پس از ایجاد رشد کاذب قیمت سهام شرکتها، خیلی ها برای سودآوری از این بازار پرسود کاغذی، راه بازار سرمایه را در پیش گرفتند اما پس از مدتی بازار با ریزش شدید شاخص ها مواجه و سرمایه گذاران این بازار متضرر شدند.
رشد بی توجیه قیمت سهام در بازار سرمایه
این کارشناس اقتصادی به رشد شش برابری قیمت سهام خیلی از شرکت ها از ابتدای سال تاکنون اشاره کرد و گفت: با وجود قرار داشتن کشور در شرایط تحریمی و عدم تبادلات تجاری رشد قیمت سهام شرکت ها در بورس توجیهی ندارد. به طور مثال هر سهم شرکت فولاد مبارک در ابتدای سال ۴۰۰ تومان بوده که اکنون این سهم به ۲۳۰۰ تومان رسیده است.
غلامی رشد قیمت سهام در بازار سرمایه را حباب گونه عنوان کرد و افزود: مسئولان باید واقعیت ها را به مردم بگویند نه اینکه مردم را برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه تشویق کنند در حالی که قیمت سهام این بازار حبابی است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تزریق منابع صندوق توسعه ملی نیز به بورس با هدف ایجاد صف خرید و تحرک بازار سرمایه است افزود: مردم باید با حساسیت خاصی وارد این بازار شوند تا متضرر نشوند.
مسئولان دولتی چه می گویند؟
مسئولان دولتی اما می گویند؛ حمایت از بازار سرمایه سیاست ماست ولی فراز و نشیب ذات بورس است و نگاه دراز مدت به بورس را توصیه می کنیم در کوتاه مدت مشاوره خوب به کار گرفته شود.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار اخیر گفت: در جلسه شورای عالی بورس، آیین نامه حفظ ثبات بخشی بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهام داران و سرمایه گذاران، مورد تصویب قرار گرفت. حسن قالیباف اصل درباره مصوبات این شورا افزود: مصوبه آیین نامه ثبات بخشی به بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهامداران و سرمایه گذاران تصویب شد و موضوعات این آیین نامه استفاده از ابزارهای بود که در گذشته در بازار وجود داشت، اما اجرایی نمیشد. وی ادامه داد: در این آیین نامه مقرر شد نهادهای مالی و سهامداران بزرگ که عمدتا حقوقی هستند در بازار سرمایه فعالتر شوند. قالیباف اصل گفت: در سالهای گذشته سهام خزانه، بازارگردان و بازار ساز در بازار وجود داشت، اما بسیار کم استفاده میشد که در این آیین نامه استفاده از این ابزارها مصوب شد، زیرا این ابزارها باعث ایجاد تعادل در بازار و از افت و خیز شدید در بازار جلوگیری میشود. رئیس سازمان بورس اوراق بهادار افزود:در آیین نامه چند نکته مورد تاکید قرار گرفته است از جمله بحث بازارسازی توسط نهادهای مالی و سهاداران عمده و بازارگردانی که خلع ان در بازار مشهود است.
نظر شما