علی حیدری در گفتوگو با خبرنگار بازار، درباره بازار سرمایه و با بیان اینکه به عملکرد فعلی سهامداران احترام میگذارم و معتقدم هیجانی در آن نیست و کاملاً عقلایی است، ابراز کرد: نه تنها سهامداران ایرانی بلکه تمام سهامداران دنیا هر گاه آشفتگی و بی نظمی در بازار سرمایه ببینند، از آن بازار تا ثبات آن خارج خواهند شد و این ذات سرمایه است.
وی افزود: به سرمایه گذار در حیطه بین المللی کبوتر سفید میگویند چون یک موجود محتاط و لحظهای نگر در بازار سرمایه محسوب می شود پس از نظر من این رویکرد سهامداران و سرمایهگذاران در بازار فعلی عقلایی است از سوی دیگر اما ترس و تهدید سهامداران به خاطر ناتوانی دولت و عدم همراهی سایر نهادها در فروش اوراق نفتی اولین دلیل کاهش شاخص بورس بود که این نقطه را اوج لرزههای اولیه در بازار میدانیم.
تداوم لرزه ها
کارشناس بازار سرمایه افزود: موضوع دیگر که باعث تداوم این لرزهها شد این است که سرمایهگذاران به وضوح دیدند نشست «وین» یک نشست خنثی بود که در نهایت بدون تقریباً هیچ دستاوردی به پایان رسید؛ به عبارتی چون گشایش اقتصادی نبود انتظارات سهامداران از بعد سیاسی هم تامین نشد.
حیدری تصریح کرد: راهکار موقت در شرایط فعلی این است بنگاههایی وارد بازار سهام شوند که از نظر میزان، حجم خدمات و تولیدات از سهام زیادی برخوردار باشند، این بنگاهها در شرایط فعلی دولتی نیستند و بهتر است با کارهای حاکمیتی وارد این مقوله شوند حال آنکه حضور شرکتهای بزرگی که بتوانند وزنه سنگینی در بازار سهام باشند به صورت موقت راهکار خوبی است ولی در بلندمدت همراهی تمامی نهادهای دولتی و حکومتی با بانک مرکزی موثر است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تنها نهادی که به طور کامل از بانک مرکزی حمایت میکند نهاد رهبری است، گفت: نیاز است که سایر نهادها با بانک مرکزی همکاری کنند؛ از سال ۱۳۵۰ بانک مرکزی تنها ساختار اجرایی است که به طور علمی و درست حرکت میکند و در اوج بینظمی بازار، به نظام پولی نظم میبخشد.
رشد زیربنایی
این کارشناس ادامه داد: راهکار دوم که زیربنای رشد و توسعه اقتصادی و شفافیت در بازار سرمایه و سهام است، داشتن مطبوعاتی آزاد و پیگیر است که به شفافیت اقتصادی در بازار سهام کمک کنند راهکار سوم این است که از این به بعد دولت به جای اینکه بر فردگرایی و حضور فرد در بازار سهام تاکید کند، عمده تبلیغات خود را روی این قضیه بگذارد که اشخاص به طور مشخص از طریق نهادهایی مانند صندوقهای سرمایهگذاری وارد سهام بشوند؛ به عبارتی طرف کامل هر شخص در بازار، مجموعهای از خبرگان صندوقهای سرمایه گذاری باشند.
حیدری تصریح کرد: در روزهای پیش رو وزیر امور خارجه سوئیس به ایران میآید که دو روز در تهران مهمان است و به نظر میرسد حامل پیامهایی از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا است و اگر در این روزها خبرهای خوش سیاسی به بیرون برسد، احتمال ثبات در شاخص و حتی رشد برخی از سهامهای بنیادی قوی را داریم، در غیر این صورت از نظر تکنیکال حمایت بعدی میتواند یک میلیون و ۵۲۰ هزار واحد شاخص باشد.
وی با اشاره به تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر بازار سرمایه، بیان کرد: از آنجایی که دولت فعلی ایالات متحده، خیلی دقیق و بهطور محاسباتی در حال افزایش تهدیدهاست و موفق شده خزانهداری کل آمریکا را با خود همراه کند، از نظر من در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات، ریزش مقطعی و سپس رشد خواهیم داشت.
احتمال ریزش تا ۱۴۰۰
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بعد از یک ریزش، احتمالاً تا سه ماهه اول سال ۱۴۰۰ صعود در شاخص را داریم که این سود شاخص به خاطر عملکرد مسئولین نیست و به خاطر تداوم تورم است، ابراز داشت: اگر ترامپ پیروز انتخابات نشود، که به دلیل عملکرد اقتصادی بینظیری که داشته این گزینه بسیار ضعیف به نظر میرسد، اما به هر حال اگر ترامپ انتخاب نشود در مرحله اولیه صعود در شاخص تا شب عید محتمل است.
حیدری با بیان اینکه پس از عید، بازار سهام ایران کج دار و مریز تا انتخابات ۱۴۰۰ ریاست جمهوری ادامه خواهد داشت و با حضور در انتخابات آتی احتمال ریزش سنگین در شاخص وجود دارد، گفت: لازم است همه نهادها در کنار نهاد رهبری از بانک مرکزی حمایت کنند؛ از طرفی وقت آن رسیده که مجلس فعلی استقلال بانک مرکزی را به رسمیت بشناسد.
وی در خاتمه تصریح کرد: حاکمیت باید یک تعریف کلی از اقتصاد کلان در ایران داشته باشد، با توجه به تجربههای بین المللی، استفاده از اقتصاد آزاد یعنی به رسمیت شناختن مالکیت بخش خصوصی و قدرت بازار، اگر چنین شود رشد و توسعه اقتصادی در شرایط تحریم را خواهیم داشت.
نظر شما