پژمان مرادی: بازار؛ شرکت توسعه حمل و نقل ریلی پارسیان در مرداد ماه سال ۱۳۸۴ با هدف تامین سوخت نیروگاه های سراسر کشور و با ۱۱ شعبه در سراسر شبکه ریلی تأسیس شد. این شرکت در سال ۹۴ به سهام عام تبدیل و در سال ۹۵ وارد فرابورس شد.
موضوع فعالیت این شرکت بر اساس اساسنامه، جابجایی انواع بار و مسافر با استفاده از امکانات شبکه ریلی کشور بوده و شرح خدمات آن عبارتند از : حمل و نقل ریلی انواع محصولات نفتی و غیر نفتی، شامل مواد شیمیایی، فرآورده های پتروشیمی، روغن های خوراکی و غیر خوراکی، خدمات فورواردری در حمل و نقل ترکیبی داخلی و بین المللی، خدمات گمرکی و صدور بارنامههای داخلی و بینالمللی ریلی.
بر اساس شاخص بهرهوری در بین راه آهن های دنیا، ایران در هر ۱۰۰ کیلومتر خطوط ریلی به طور متوسط ۳۷ میلیارد واحد حمل، بار و مسافر جابجا می شود در حالی که در کشوری مانند روسیه به ازای هر۱۰۰ کیلومتر خطوط ریلی ۱۳.۲ میلیارد واحد حمل، بار و مسافر جابجا می شوند و یا در اوکراین به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر خطوط ریلی ۳۰.۱میلیارد واحد بار و مسافر جـابجا میگردد که نشان از پایین بودن شاخص بهرهوری ریلی در ایران است.
مطابق آخرین آمار رسمی اعلام شده، شبکه حمل و نقل ریلی ایران در حال حاضر دارای ۱۰، ۴۵۹ کیلومتر طول خط راه آهن است که طی سال های ۱۲۹۵ تا ۱۳۹۵ ایجاد و بهره برداری شده است. در حال حاضر درصد سهم حمل و نقل ریلی از جا بجایی بار و کالا در ایران، برابر ۱۲٫۵ درصد از میزان کل است.
در حال حاضر وضعیت حمل و نقل ریلی در ایران جایگاهی چندانی ندارد در صورتی که به عنوان اولویت برنامه ششم در بحث حمل و نقل مطرح شده است. همچنین به دلیل افزایش نرخ بنزین و سوخت هواپیمایی استفاده از قطار در جابه جای مسافر و بار بیشتر شده است، به نظر میرسد با توجه به خودکفایی در تولید ریل و واگن و همچنین حمایت صورت گرفته از حمل و نقل ریلی در قانون و برنامه توسعهای کشور آینده خوبی در انتظار این صنعت باشد.
وضعیت شرکت حمل و نقل پارسیان
شرکت حمل و نقل ریلی پارسیان با دارا بودن ۱۲۰۰ دستگاه واگن مخزندار بزرگترین شرکت حمل و نقل ریلی عضو گروه مخزندار در سطح کشور است و از نظر میزان حمل بار ۴۱درصد از کل حمل و نقل مخزن را انجام میدهد. مشتری اصلی حمل و نقل پارسیان شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران است که بر اساس آنچه در صورت مالی آمده است ۹۰درصد از فعالیتها شرکت پارسیان مربوط به این موضوع است.
از اهدافی که این شرکت در ترازنامه آن آورده است میتوان به توسعه ناوگان از طریق خرید لوکوموتیو و تشکیل قطار کامل، ورود به بازارهای حمل و نقل فراوردههای پتروشیمی اشاره کرد. سرمایه شرکت در بدو تاسیس ۱۰۰۰۰ میلیون ریال که شامل ۱میلیون سهم به ارزش اسمی هر سهم ۱۰۰۰ریال است و در سال جاری سرمایه این شرکت به مبلغ ۲۵۰.۰۰۰میلیون ریال افزایش یافته است.
عملکرد شرکت در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ افزایش پیدا کرده که بیشتر آن ناشی از افزایش نرخ حمل و نقل بوده، همچنین بر اساس آنچه در ترازنامه شرکت آمده میزان حمل و نقل شرکت در سال گذشته نسبت به مشابه سال ۹۷ رشد داشته است.
بررسی ترازنامه شرکت حمل و نقل پارسیان
سود خالص شرکت در ۶ ماهه منتهی به سال ۹۸ برابر با ۱۱۸.۴۳۲ میلیون ریال در ترازنامه درج شده که نسبت به مشابه سال ۹۷ حدود ۱۳۱ درصد رشد داشته است. که این رشد ناشی از افزایش تناژ حمل و افزایش نرخ حمل و نقل محمولات در ترازنامه عنوان شده است.
جمع بدهیهای جاری این شرکت برای ۶ ماهه دوم سال ۹۸ (بر اساس آخرین اطلاعات مندرج و حسابرسی شده در سامانه جامع اطلاع رسانی سازمان بورس و اوراق بهادار) ۱.۱۳۲.۳۵۵ میلیون ریال بوده که این رقم برای ۶ ماهه ابتدای سال ۹۸ برابر با ۹۰۴.۲۵۰ میلیون ریال در ترازنامه درج شده است.
جمع داراییهای این شرکت در ۶ ماهه منتهی به سال ۹۸، برابر با ۱.۶۲۶.۳۹۵ میلیون ریال بوده که این رقم برای سال ۶ ماه ابتدای سال ۹۸ برابر با ۱.۴۳۴.۸۶۷ میلیون ریال بوده است. جمع حقوق مالکانه این شرکت برای ۶ ماه منتهی به سال ۹۸ برابر با ۴۹۴.۰۴۰ میلیون ریال است که این رقم برای ۶ ماهه ابتدای سال ۹۸ برابر با ۵۳۰.۶۱۷ میلیون ریال بوده است.
نسبت جاری این شرکت برای شش ماهه منتهی به سال ۹۸ برابر با ۱.۰۷ که برای ۶ ماهه ابتدای سال ۰.۹۵ بوده است. این نسبت که توانایی شرکت در پرداخت بدهیهای کوتاه مدت را نشان میدهد که برای سال ۹۸ رقم قبال قبولی دارد.
نسبت سود خالص شرکت برای ۶ ماهه منتهی به سال ۹۸ برابر با ۰.۱۸ درصد که برای ۶ ماهه ابتدا سال ۹۸ برابر با ۰.۱۱درصد در صورت مالی آن درج شده است. بالا بودن رصد این نسبت نشان از سودآوری بالای شرکت است.
نسبت بدهی این شرکت برای ۶ ماهه منتهی به سال ۹۸ برابر با. ۰.۷۰ و برای ۶ ماهه ابتدای سال ۹۸ برابر با ۰.۶۷ درصد است. این نسبت هر چقدر بالاتر باشد احتمال عدم پرداخت بدهیها بیشتر است.
نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام برای این شرکت در ۶ ماهه منتهی به سال ۹۸ برابر با ۲.۲۹ و برای ۶ ماهه ابتدای سال ۹۸ برابر با ۲ است نشان توان حقوق صاحبان سهام در پرداخت بدهیهاست، که این رقم باید بالاتر از یک باشد.
تابلوی بورس
نماد حپارسا با حجم میانگین ماهه حدود ۲ میلیون واحد، ارزش بازار ۱ هزار میلیارد تومان، نسبت قیمت به درآمد ۳۶.۳۵ و با آخرین قیمت سهام ۴۱.۰۶۹ ریال در تابلوی بورس ثبت شده است.
رتبه نماد از نظر سود اوری در گروه ۹ و بازار ۶۸۰ شرکت است. ضریب نقدشوندگی شرکت ۹۴درصد، ضریب همبستگی به دلار منهای ۲۵درصد و ضریب همبستگی به شاخص کل ۳.۷۵ درصد است. ارزش سهام این شرکت در طول یک ماهه گذشته از ۶۱.۱۴۴ ریال به ۴۱.۰۶۹ ریال رسیده است. همچنین این شرکت حدود ۳۰ درصد در دوران اصلاح ریزش داشته است. همچنین قیمت سهم این شرکت همبستگی قوی بین حقوقیها حقیقیها دارد.
با توجه به بررسی وضعیت شرکت، صورت مالی و تابلوی بورس آن میتوان نتیجه گرفت که این نماد دارای بنیاد خوبی است ولی در حال حاضر مانند بیشتر سهمها در حال ریزش است.
نظر شما