بازار؛ گروهخودرو: شروع تعطیلات تابستانی در خودروسازیها زمانی مناسب برای تکمیل خودروهای ناقص است، اما در شرایط فعلی امکان این مورد به دلیل نبود نقدینگی در خودروسازیها وجود نخواهد داشت. چراکه زنجیره تامین امکان تهیه قطعات برای تکمیل سازی را ندارد، در همین راستا سعید مدنی، مدیرعامل سابق سایپا توضیح میدهد.
* با توجه به اینکه تعطیلات تابستانی خودروسازان آغاز شده است، به نظرتان دو خودروساز بزرگ کشور امکان تکمیل خودروهای ناقص کف کارخانهها را دارند؟
سال گذشته نیز برنامه تکمیل خودروهای کف در تعطیلات خودروسازان وجود داشت، تعطیلات تابستانی همواره فرصتی بود تا خودروسازان با کمک قطعهسازان تامین قطعات را انجام و به تحویل بازار دهند. این مهم نیز در شرایط فعلی رخ خواهد داد و بعد تعطیلات میزان خودروهای موجود در کف به حداقل خواهد رسید. این مساله در تنظیم بازار نیز تاثیرات بسزایی خواهد داشت. خودروسازان همیشه دچار مشکل تامین نقدینگی برای تهیه قطعه هستند و این موضوع در خصوص خودروسازان امری عادی است.
* باتوجه به اینکه شما زمانی مدیر عامل دومین خودرو ساز کشور بودید، چرا زنجیره تامین کشور پیشرفت نداشته و اغلب با چالش نقدینگی مواجه است؟
عواملی متعددی در توسعه نیافتن زنجیرهتامین دخیل هستد که ریشه در زیرساخت کشور دارد. با قیمت دستوری برای خودرو از دهه ۷۰ تا اوایل دهه ۹۰ افزایش قیمت چندانی انجام نشد و حالا به دلیل وجود تورم به ناگهان در اواسط دهه ۹۰ جهش قیمت شکل گرفت و صنعت و بازار خودرو را با مشکل مواجه کرد. از مشکلات صنعتخودرو میتوان به دولتی بودن و نظام قیمت گذاری آن اشاره کرد. دولت نیز بارها شاهد زیان خودروسازان بوده و سال گذشته نیز زیان آنها بیشتر از مجموع داراییهایشان شد که در نهایت ناچار به تجدید ارزیابی برای خارج شدن تا از قانون ماده ۱۴۱ شدند. کمبود نقدینگی خودروسازان را مجبور به استفاده از اعتبارات بانکی میکند که بخش زیادی از قیمت نهایی خودرو را تشکیل داده و در نهایت سود بهرههای بانکی روی قیمت محصول سرشکن میشود.
* آزادسازی قیمت خودروها چه تاثیری در بازار برای فروش دارد؟
نمیتوان گفت آزادسازی قیمتها سبب بهتر یا بدتر شدن شرایط بازار خواهد شد، اما قیمت منطقی ایجاد خواهد شد. اگر دولت تمایل به قیمتگذاری دارد باید تفاوت قیمت تمام شده علاوه بر سود و ما سوای فروش را به خودروساز بدهد. اگر خوردوساز به تنهایی باید این تفاوت قیمت را پرداخت کند در نهایت منجر به مشکلات نقدینگی و کاهش فروش خواهد شد. چندسال هست که تولید ما به سختی به یک میلیون دستگاه در سال میرسد، در صورتی که ظرفیت خودروسازی ما ۲ میلیون دستگاه در سال هست، این درحالی است که نیاز کشور نیز سالانه یک و نیممیلیون خودرو به طور سالانه است. هرچند که باید بخشی نیز صادر یا جایگزین خودروهای فرسوده شود. متاسفانه نظام قیمتگذاری از سوی سبب تضعیف مالی خودروسازان شده و از سوی دیگر هر اقدامی که انجام میشود، در نهایت قیمت خودرو در بازار را افزایش میدهد.
* چرا تمایل زیادی برای سرمایهگذاری در بازار خودرو از سوی مردم برای حفظ ارزش سرمایهشان وجود دارد؟
خودرو کالای است که هم سود آنی و هم سود آتی دارد، اگر اکنون یک خودرو از یکی از سازندگان داخلی تحویل بگیرید و به بازار ببرید، به اندازه قیمت خودش حاشیه سود خواهید داشت. به بیانی دیگر بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد، سود ایجاد خواهد شد. مابقی کالاها در بازار به این شکل نبوده، بنابراین مشتریان به دنبال کالاهای خواهند رفت که حاشیه سود آنها بسیار زیاد باشد. عوامل برون سازمانی سبب ایجاد مشکلات فعلی در صنعت خودرو است. هرچند که باید اشاره داشت تغییر مدیران نیز جز دلایلی است که سبب ازدیاد مشکلات در صنعتخودرو میشود، البته در حال حاضر مدیریت خوبی در صنعت خودرو حاکم است. متاسفانه همواره شاهد این هستیم که در زمانی که خودروسازان درحال خروج از بحران هستند، به یکباره مدیران تغییر میکنند. این دلیل سبب به تاخیر افتادن برنامههای توسعه و تولید خواهد بود. کوتاه بودن عمر مدیران توام با دولتی بودن خودروسازان این مشکلات را ایجاد خواهد کرد.
نظر شما