مسیح مزروعی در گفت و گو با خبرنگار بازار، با اشاره به تنوع گونه ای و مزیتهای اقلیمی اصفهان برای تولید انواع گوناگون از ماهیان زینتی اظهار کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص، تنوع اقلیمی و منابع آب مانند زاینده رود، اصفهان امکان پرورش گونه های متنوعی از ماهیهای زینتی از جمله گلدفیش، گوپی، سیکلاید و غیره را دارد که پتانسیل بالایی برای توسعه صادرات اصفهان دارای آب و هوای نیمه خشک و متنوعی است که میتواند شرایط مناسبی برای پرورش انواع ماهیهای تزئینی فراهم کند.
وی بر ضرورت تکمیل زنجیره تولید در همه مراحل ـ شامل تولید بچه ماهی، غذای تخصصی، بسته بندی، بازاریابی و صادرات هوایی ـ تاکید کرد و بیان داشت: ایران با تنوع گونهای و هزینه های تولید پایین نسبت به بسیاری از رقبا، میتواند سهم بازار خود را در طول زمان افزایش دهد.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی با اشاره به چالش های این بخش شامل آموزش، سرمایه و فناوری ابراز کرد: تحقیقات و نظرسنجیهای ملی نشان می دهد بیش از ۷۰ درصد تولیدکنندگان زیر ۴۰ سال هستند، اما بسیاری فاقد آموزش تخصصی مستقیم در زمینه شیلات یا پرورش ماهی اند؛ مشکلاتی مانند تلفات بالا، کمبود نیروی متخصص و تأمین مالی اولیه نیز از موانع اصلی توسعه است.
ارائه تسهیلات مالی به تولیدکنندگان و تشویق سرمایه گذاری خصوصی
وی به راهکارهای موثر در این عرصه شامل نوآوری و حمایت هدفمند از شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: برگزاری دوره های تخصصی پرورش ماهی در مراکز دانشگاهی و فنی، ارائه تسهیلات مالی به تولیدکنندگان و تشویق سرمایه گذاری خصوصی، ایجاد نمایشگاه های تخصصی و فراهم سازی بازارهای صادراتی جدید باید مدنظر مسئولان باشد.
دولت میتواند با ارائه تسهیلات مالی، مشاوره فنی و ایجاد زیرساخت های لازم، حمایتهای قابل توجهی از صنعت پرورش ماهی تزئینی انجام دهد و در این ارتباط همکاری دولت و تشویق سرمایه گذاران در این بخش اهمیتی خاص دارد و می تواند به ارتقای کیفی و کمی این صنعت کمک کند؛
مزروعی همچنین همکاری با بخش خصوصی برای انتقال فناوری و صادرات هوشمندانه را ضروری برشمرد و ابراز کرد: همکاری دولت و تشویق سرمایه گذاران در این بخش اهمیتی خاص دارد و می تواند به ارتقای کیفی و کمی این صنعت کمک کند.
حمایت قابل توجه از صنعت پرورش ماهی تزئینی
وی با اشاره به اینکه دولت میتواند با ارائه تسهیلات مالی، مشاوره فنی و ایجاد زیرساخت های لازم، حمایتهای قابل توجهی از صنعت پرورش ماهی تزئینی انجام دهد، بیان می کند: برگزاری نمایشگاه ها و رویدادهای مرتبط با این صنعت را در معرفی محصولات محلی و جذب سرمایه گذاران مهم است.
وی اضافه کرد: طبق اعلام مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان، اصفهان بیش از ۸۱ میلیون قطعه ماهی زینتی را در بیش از ۱۲۰ گونه مختلف تولید می کند و به مدت بیش از ۱۰ سال مداوماً رتبه اول کشور را در این حوزه حفظ کرده است.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی بیان کرد: طبق اعلام مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان، اصفهان بیش از ۸۱ میلیون قطعه ماهی زینتی را در بیش از ۱۲۰ گونه مختلف تولید می کند و به مدت بیش از ۱۰ سال مداوماً رتبه اول کشور را در این حوزه حفظ کرده است.
حدود ۸۰۰ واحد تولیدی فعال در سطح استان، مستقیماً برای بیش از دو هزار نفر اشتغال ایجاد کردهاند و ضمن پوشش داخلی، بخش بیشتری از تولید به دیگر استان ها و بازارهای بین المللی صادر می شود
وی گفت: حدود ۸۰۰ واحد تولیدی فعال در سطح استان، مستقیماً برای بیش از دو هزار نفر اشتغال ایجاد کردهاند و ضمن پوشش داخلی، بخش بیشتری از تولید به دیگر استان ها و بازارهای بین المللی صادر می شود.
وی با بیان اینکه وجود رودخانه زاینده رود و منابع آبی دیگر در استان، امکان تأمین آب با کیفیت برای پرورش ماهی ها را فراهم می آورد، می افزاید: همچنین، وجود زمین های مناسب برای ایجاد مزارع پرورش ماهی و آکواریوم ها، از دیگر مزیت های این استان به شمار می آید.
منبع درآمدی مناسب برای اصفهان
این کارشناس اقتصاد کشاورزی تاکید کرد: با استفاده از تکنیکهای نوین پرورش، امکان تولید گونه های جدید و جذاب تر نیز وجود دارد، بیان می کند: با توجه به رشد روزافزون علاقه مردم به نگهداری ماهی های تزئینی در منازل و ادارات و شیوه های نوین تامین بهداشت در این زمینه بازار هدف برای این صنعت در حال گسترش است و اصفهان به عنوان شهری که مزیت مهم گردشگری کشور را نیز دارد می تواند به عنوان یک نقطه فروش مهم برای این محصولات عمل کند.
وی با اشاره به اهمیت صادرات این محصول بیان می کند: علاوه بر بازار داخلی، صادرات ماهی های تزئینی به کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی نیز میتواند منبع درآمد خوبی برای استان باشد و ارزش افزوده به همراه داشته باشد.
مزیت های اقتصادی این صنعت
این فعال اقتصادی به مزیت های اقتصادی این صنعت اشاره کرد و گفت: پرورش ماهی تزئینی می تواند به ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در استان کمک کند به نوعی که با راه اندازی مزارع پرورش ماهی و فروشگاه های عرضه کننده، فرصت های شغلی جدیدی برای جوانان ایجاد خواهد شد و توسعه صنایع وابسته مانند تولید غذاهای مخصوص ماهی، تجهیزات آکواریومی نیز مطرح خواهد بود.
نظر شما