به گزارش بازار، این پول جدید که فاز آزمایشی آن تابستان گذشته در جزیره کیش آغاز شد، به عنوان نوعی اسکناس الکترونیکی تعریف میشود که تمام ویژگیهای پول نقد را به جز ماهیت فیزیکی آن داراست و امکان انجام تراکنشهای فوری را فراهم میکند.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، ریال دیجیتال برای تراکنشهای خرد داخلی و تا سقف کمتر از ۱۵ میلیون تومان طراحی شده است. استفاده از این پول به مرزهای ایران محدود بوده و برای اتباع خارجی قابل دسترس نخواهد بود. این طرح که پیشنویس آن سه سال پیش ارائه شد، پاسخی به روند جهانی تحول دیجیتال است، به طوری که همزمان ۲۳ کشور دیگر نیز در حال مطالعه ارز دیجیتال ملی خود بودهاند.
در پیشنویس سند این طرح، اهداف متعددی برای آن ذکر شده است. از جمله این اهداف میتوان به پاسخگویی به نیازهای پرداخت در اقتصاد دیجیتال آینده، بهبود کارایی ابزارهای پرداخت، افزایش دسترسی به پول بانک مرکزی و مدیریت پیامدهای کاهش استفاده از اسکناس در جامعه اشاره کرد. همچنین، توسعه ابزارهای پرداخت بینالمللی، تقویت تابآوری سیستم پرداخت کشور و دستیابی به اهداف مشخص در سیاستگذاری پولی از دیگر دلایل توسعه این پروژه عنوان شده است.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، معتقد است ریال دیجیتال زیرساخت توسعه اقتصاد دیجیتال را تقویت کرده، نظارت مالی را بهبود میبخشد و میتواند در کاهش اثر تحریمها مؤثر باشد. سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، نیز آن را یک ضرورت محتوایی برای کشور دانسته است. بانک مرکزی قصد دارد از ظرفیتهای این پول دیجیتال برای «حکمرانی ریال» در سال جاری بهرهبرداری کند.
نظر شما