به گزارش بازار به نقل از گاردین، نرخ تورم در ایالات متحده در ماه ژوئن افزایش یافت، چرا که اثرات تدریجی تعرفههای دونالد ترامپ شروع به نمایانشدن در قیمتهای داخلی کرد.
رهبران کسبوکارها ماههاست هشدار دادهاند که تعرفههای بالا و نوسانی ترامپ، شرکتها را مجبور خواهد کرد قیمت کالاها و خدمات مصرفی را افزایش دهند. قیمتها در فصل بهار نسبتاً ثابت مانده بود، بهویژه به دلیل تعلیق بسیاری از تعرفههای بالای ترامپ؛ بااینحال از ماه مِی روند افزایش قیمتها آغاز شد و در ماه ژوئن ادامه یافت.
نرخ تورم سالانه در ماه ژوئن به ۲.۷ درصد رسید که از ۲.۴ درصد در ماه مِی بالاتر بود. این آمار بر اساس شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) است که هر ماه قیمت یک سبد کالا و خدمات را دنبال میکند. شاخص تورم هسته (Core CPI) که قیمتهای ناپایدار انرژی و غذا را حذف میکند، نیز کمی افزایش یافت و از ۲.۸ درصد در ماه مه به ۲.۹ درصد در ژوئن رسید.
تورم همچنان بسیار کمتر از اوجهای سه سال پیش است، زمانی که نرخ افزایش قیمتها به حدود ۹ درصد رسیده بود و حتی نسبت به سال گذشته هم کمتر است که نرخ افزایش قیمتها نزدیک به ۳ درصد بود. اما به نظر میرسد تعرفهها روند نزولی تورم را متوقف کردهاند.
طبق دادههای «آزمایشگاه بودجه ییل»، آمریکاییها اکنون با نرخ تعرفه متوسط ۱۸.۷ درصد مواجه هستند که بالاترین سطح از سال ۱۹۳۳ تاکنون است. این شامل تعرفه ۳۰ درصدی برای چین، تعرفه ۵۰ درصدی برای فولاد و آلومینیوم، ۲۵ درصد برای قطعات خودرو و تعرفه ۱۰ درصدی فراگیر برای تمام واردات است.
تعرفههایی که در حال حاضر اعمال میشود، شامل تعرفههایی که ترامپ تهدید کرده بر سایر شرکای بزرگ تجاری آمریکا وضع کند، نمیشود. ترامپ در آخر هفته گذشته تهدید کرد که بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا و مکزیک تعرفه ۳۰ درصدی و بر واردات از کانادا تعرفه ۳۵ درصدی اعمال خواهد کرد. قرار است برزیل نیز با تعرفه ۵۰ درصدی مواجه شود که به عنوان مجازات برای محاکمه ژائیر بولسونارو، رئیسجمهور پیشین برزیل و متحد ترامپ، که به تلاش برای کودتا متهم شده، در نظر گرفته شده است.
چنانچه این نرخهای تعرفه جدید اجرایی شوند، قیمتها احتمالاً به مراتب بیشتر افزایش خواهند یافت؛ اما هنوز مشخص نیست که این تصمیم چه زمانی و چگونه عملی خواهد شد. ترامپ در ابتدا مهلت مذاکرات را ۹ جولای تعیین کرده بود، اما با نزدیکشدن تاریخ، آن را به ۱ آگوست موکول کرد. مشاوران تجاری ترامپ گفتهاند که قصد دارند مذاکرات را تا روز کارگر آمریکا (اوایل سپتامبر) به پایان برسانند.
با وجود نوسان قیمتها، به نظر نمیرسد بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) در کوتاهمدت قصد تغییر نرخهای بهره را داشته باشد؛ هرچند در پاییز سه مرتبه نرخ بهره را کاهش داده بود. مقامهای فدرال رزرو، از جمله رئیس این بانک جروم پاول، گفتهاند انتظار میرود روند افزایش قیمتها در تابستان ادامه یابد و این امر دستیابی به هدف تورمی ۲ درصدی بانک مرکزی را دشوار میکند.
نظر شما