بازار؛ گروه بورس: بازار سرمایه با وجود اینکه با حمایت دولت و حقوقی ها به معاملات نسبتا متعادلی رسیده است اما هنوز چشمانداز روشنی ندارد.
محمود مرادی در یادداشتی برای خبرگزاری بازار این مسأله را بررسی کردهاست. در ادامه یادداشت را می خوانید؛
به نظر میرسد از روز گذشته تصمیم بر آن شده است که «صندوق توسعه بازار سرمایه» اقدام به خرید بلوکی از واحدهای صندوقهای اهرمی کند. در مقابل، صندوقهای اهرمی نیز موظف شدهاند تا به میزان حمایت دریافتشده، واحدهای قابل معامله خود را خریداری کنند. با این حال، این طرح پیشتر با شکست مواجه شده و بهنظر میرسد در آینده نیز موفقیتی حاصل نخواهد کرد.
در شرایط فعلی که بازار تحت تأثیر ریسکهای ژئوپلیتیکی، از جمله نگرانیهای ناشی از جنگ، قرار دارد، افزایش ضریب اهرمی میتواند موجب خروج سرمایهگذاران ریسکگریز از این صندوقها شود
دلیل اصلی ناکارآمدی این طرح، اتکای آن به خرید واحدهای ممتاز است؛ رویکردی که نهتنها به کاهش تعداد این واحدها میانجامد، بلکه منجر به افزایش ضریب اهرمی صندوقهای مربوطه نیز میشود.
در شرایط فعلی که بازار، تحت تأثیر ریسکهای ژئوپلیتیکی، از جمله نگرانیهای ناشی از جنگ، قرار دارد، افزایش ضریب اهرمی میتواند موجب خروج سرمایهگذاران ریسکگریز از این صندوقها شود. این مسئله، فشار فروش روزانه در این صندوقها را تشدید خواهد کرد.
شاهدی بر این ادعا، اختلاف بیش از ۱۰ درصدی بین ارزش خالص دارایی (NAV) و قیمت معاملاتی واحدهای این صندوقهاست؛ بهگونهای که حتی با وجود این اختلاف قابل توجه، برخی سرمایهگذاران، همچنان تمایلی به نگهداری واحدهای صندوقهای اهرمی ندارند.
راهکار اساسی برای بهبود وضعیت این صندوقها، کاهش و ابطال واحدهای عادی است. این اقدام نهتنها به کاهش ضریب اهرمی منجر میشود، بلکه به کوچکسازی اندازه صندوقها نیز کمک خواهد کرد. البته، تحقق چنین راهکاری مستلزم آن است که مالکان و مدیران سرمایهگذاری این صندوقها، منافع کوتاهمدت حاصل از کارمزدهای مدیریت را کنار گذارند و تصمیمات خود را در راستای پایداری و سلامت بلندمدت بازار و این نوع صندوقها اتخاذ کنند.
نظر شما