بازار؛ گروه بین الملل: سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند. به دنبال این جنایت رژیم صهیونیستی، آیت الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب در پیامی خطاب به ملت بزرگ ایران، فرمودند: رژیم باید منتظر مجازاتی سخت باشد. دست قدرتمند نیروی مسلح جمهوری اسلامی او را رها نخواهد کرد باذنالله.
متعاقبا ایران مواضع نظامی در شهرهایی، چون تل آویو و حیفا در اراضی اشغالی را مورد هدف قرار داده است. این جنگ فرسایشی به مدت 12 روز ادامه داشت و سرانجام با توافق آتش بس متوقف شد.
اکنون گمانهزنیها و تحلیلهای متفاوتی درباره احتمال آغاز حمله جدید رژیم صهیونیستی به ایران مطرح شده است. برخی کارشناسان از جمله ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران با توجه به شواهد و تحرکات اخیر، هشدار میدهند که اسرائیل در آیندهای نزدیک، احتمالاً ظرف هفتههای آتی، عملیات نظامی خود را با پشتیبانی آمریکا آغاز خواهد. از سوی دیگر، گروهی از تحلیلگران معتقدند که رژیم صهیونیستی و حامیانش با مشکلاتی روبهرو هستند و همهچیز بستگی به توانایی آنها در حل این معضلات دارد. اکنون مهمترین پرسش این است که آیا آتش بس برقرار خواهد بود یا درگیری بعدی رخ خواهد داد؟
در این ارتباط خبرنگار بازار گفتگویی با «پروفسور جفری کارلینر» استاد دانشگاه بوستون آمریکا تنظیم نموده که در ادامه میآید.
در طول دولتهای کارتر و ریگان، کارلینر به عنوان اقتصاددان ارشد و مدیر ستادی در شورای مشاوران اقتصادی رئیس جمهور خدمت کرد. او همچنین به عنوان مدیر اجرایی دفتر ملی تحقیقات اقتصادی در کمبریج، ماساچوست و معاون مدیر موسسه اقتصاد بینالملل پترسون در واشنگتن دی سی خدمت کرده است.
*در اقدامی غافلگیرکننده، اسرائیل به خاک ایران تجاوز کرد و جنگ اسرائیل و ایران رسما آغاز شد. بعد از گذشت 12 روز که ایران جنگ را به جنگ فرسایشی تبدیل کرد شاهد ارائه پیشنهاد آتش بس از سوی رئیس جمهور آمریکا بودیم. ارزیابی شما از این جنگ چیست و چرا آمریکا علی رغم حمایت از اسرائیل پیشنهاد آتش بس را داد؟
جنگ ۱۲ روزه بین ایران و اسرائیل به برنامه هستهای ایران آسیب وارد کرد، اما توانایی آن برای غنیسازی اورانیوم یا احتمال توسعه سلاحهای هستهای را از بین نبرد. ترامپ پیشنهاد آتشبس داد زیرا نمیخواهد نیروهای آمریکایی را برای جنگ با ایران بفرستد. وی ترجیح میدهد برای توافقی مذاکره کند که به برنامه هستهای ایران پایان دهد. ترامپ امیدوار است که آسیبهای وارد شده به ایران در طول جنگ ۱۲ روزه و تهدید آسیبهای بیشتر، ایران را به کنار گذاشتن برنامه غنیسازی خود ترغیب کند.
ترامپ پیشنهاد آتشبس داد زیرا نمیخواهد نیروهای آمریکایی را برای جنگ با ایران بفرستد
*درباره این آتشبس و آینده آن تحلیلهای مختلفی ارائه شده است. رسانههای اسرائیلی از جمله والا نیوز، گلوبز و کالکالیست گزارش دادهاند که ارتش این کشور در حال آمادهسازی برای جنگ دوم است. تحلیل شما از آتش بس بین ایران و اسرائیل چیست؟
آتشبس بسیار شکننده است. اگر ایران با توقف برنامه غنیسازی خود موافقت نکند و اجازه بازرسیهای سرزده را ندهد، اسرائیل ممکن است تصمیم به از سرگیری حمله بگیرد. یا میتواند تصمیم به حمله به مکانهایی بگیرد که فکر میکند ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود را در آنجا پنهان کرده است.
ایران اصرار خواهد کرد که مانند سایر کشورها حق غنیسازی اورانیوم را دارد
*در حالی که آمریکا ادعا کرده برنامه هستهای ایران را نابود کرده، بر مذاکره با ایران تأکید دارد. در صورت مذاکرات خواسته های ایران و آمریکا چه خواهد بود؟
ایالات متحده آمریکا از ایران خواهد خواست که برنامه غنیسازی اورانیوم خود را متوقف کند و ذخایر اورانیوم غنیشده خود را تحویل دهد. ایران اصرار خواهد کرد که مانند سایر کشورها حق غنیسازی اورانیوم را دارد. همچنین اصرار خواهد کرد که ایالات متحده تعهد دهد که به ایران حمله نکرده و تحریمهایی را که علیه ایران اعمال کرده است، لغو کند.
نظر شما