بازار؛ گروه کشاورزی: در جدیدترین گزارش سازمان فائو آمده است: شاخص قیمت مواد غذایی فائو، که در واقع معیاری برای قیمت جهانی کالاهای غذایی است، در ژوئن ۲۰۲۵ (خرداد ۱۴۰۴) به طور متوسط ۱۲۸.۰ واحد بود که نسبت به ماه مه ۰.۵ درصد افزایش یافته است. اگرچه قیمت های بین المللی غلات و شکر کاهش یافت، اما این کاهش ها تحت تأثیر افزایش قیمت محصولات لبنی، گوشت و روغن های گیاهی قرار گرفت.
این شاخص که تغییرات ماهانه در قیمت های بینالمللی مجموعه ای از کالاهای غذایی معامله شده در سطح جهان را دنبال میکند، در ژوئن ۲۰۲۵، به میزان ۵.۸ درصد نسبت به سطح خود در سال قبل افزایش یافته بود، اما همچنان پایین تر از اوج خود در مارس ۲۰۲۲ باقی مانده بود.
شاخص قیمت غلات فائو ۱.۵درصد کاهش یافت
از سوی دیگر شاخص قیمت غلات فائو در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل ۱.۵ درصد کاهش یافت. قیمت جهانی ذرت برای دومین ماه متوالی به دلیل عرضه فراوان از آرژانتین و برزیل به شدت کاهش یافت. همچنین قیمت سورگوم و جو نیز کاهش یافت. در مقابل، قیمت گندم به دلیل نگرانی های مربوط به آب و هوا در بخش هایی از اتحادیه اروپا، فدراسیون روسیه و ایالات متحده آمریکا افزایش یافت. قیمت های بین المللی برنج، عمدتاً برای گونه های ایندیکا، اندکی کاهش یافت که نشان دهنده تقاضای کمتر است.
شاخص قیمت روغن نباتی فائو نسبت به ماه مه ۲.۳ درصد افزایش یافت که دلیل آن افزایش قیمت روغن های پالم، سویا و کلزا بود
در این گزارش آمده است: شاخص قیمت روغن نباتی فائو نسبت به ماه مه ۲.۳ درصد افزایش یافت که دلیل آن افزایش قیمت روغن های پالم، سویا و کلزا بود. در واقع قیمت های بین المللی روغن پالم به دلیل تقاضای جهانی قوی، نزدیک به ۵ درصد افزایش یافت. قیمت روغن سویا نیز در ماه ژوئن به دلیل انتظارات برای افزایش تقاضای سوخت های زیستی در برزیل و ایالات متحده آمریکا و همچنین افزایش قیمت سویا در آمریکای جنوبی در بحبوحه تقاضای بین المللی قوی، افزایش یافت. از سوی دیگر قیمت روغن کلزا نیز در بحبوحه چشم انداز محدود عرضه جهانی افزایش یافت، در حالی که قیمت روغن آفتابگردان به دلیل بهبود چشم انداز تولید در منطقه دریای سیاه کاهش یافت.
افزایش ۲.۱درصدی شاخص قیمت گوشت نسبت به ماه مه
شاخص قیمت گوشت فائو در ماه ژوئن ۲.۱ درصد افزایش یافت و به بالاترین حد خود رسید. قیمت جهانی گوشت گاو، خوک و گوسفند همگی افزایش یافت، در حالی که قیمت گوشت مرغ همچنان رو به کاهش بود.
از سوی دیگر شاخص قیمت لبنیات فائو در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل ۰.۵ درصد افزایش یافت و قیمت کره در بحبوحه کمبود عرضه در اقیانوسیه و اتحادیه اروپا، همراه با تقاضای قوی مداوم از آسیا، به رکورد جدیدی رسید. همچنین قیمت پنیر برای سومین ماه متوالی افزایش یافت، در حالی که قیمت پودر شیر بدون چربی و کامل به دلیل کاهش تقاضای جهانی و عرضه فراوان کاهش یافت.
این در حالی است که شاخص قیمت شکر فائو نسبت به ماه مه ۵.۲ درصد کاهش یافت و چهارمین کاهش ماهانه متوالی خود را ثبت کرد و به پایین ترین سطح خود از آوریل ۲۰۲۱ رسید. این کاهش نشان دهنده بهبود چشم انداز تولید در برزیل، هند و تایلند است، جایی که آب و هوای مساعد و گسترش کشت باید منجر به تولید بیشتر شود.
پیش بینی می شود تولید جهانی غلات به بالاترین حد خود برسد
سازمان فائو همچنین روز جمعه (۱۳تیرماه) خلاصه ای از وضعیت عرضه و تقاضای غلات منتشر کرد که در آن به چشمانداز محصولات کشاورزی در سال های ۲۰۲۵/۲۶ اشاره شده است. بر این اساس، آخرین پیش بینی فائو نشان میدهد که تولید جهانی غلات در سال ۲۰۲۵ به بالاترین حد خود یعنی ۲۹۲۵ میلیون تن خواهد رسید که ۰.۵ درصد نسبت به ماه گذشته و ۲.۳ درصد بالاتر از سطح سال ۲۰۲۴ است. این بازنگری صعودی ناشی از بهبود چشم انداز تولید گندم، ذرت و برنج است. با این حال، پیش بینیها برای آب و هوای گرم و خشک در بخش هایی از مناطق کلیدی تولید ممکن است بر پتانسیل عملکرد، به ویژه ذرت، تأثیر بگذارد.
سازمان فائو: پیش بینی می شود تولید جهانی برنج در سال ۲۰۲۵/۲۶ به رکورد ۵۵۵.۶ میلیون تن (بر اساس آسیاب شده) برسد که این امر به دلیل بهبود چشم اندازها در هند، بنگلادش، پاکستان و ویتنام و علیرغم کاهش های مورد انتظار در عراق و ایالات متحده است
در این گزارش فائو آمده است: پیش بینی می شود تولید گندم اکنون به ۸۰۵.۳ میلیون تن برسد که این افزایش به دلیل عملکرد بالاتر از حد انتظار در هند و پاکستان است. همچنین پیش بینی می شود تولید جهانی ذرت به دلیل شرایط مساعد در برزیل و سطح زیر کشت بیشتر از حد انتظار در هند افزایش یابد و کاهش تولید در اوکراین و اتحادیه اروپا به دلیل آب و هوای خشک و کاهش سطح زیر کشت را جبران کند. پیش بینی می شود تولید جهانی برنج در سال ۲۰۲۵/۲۶ به رکورد ۵۵۵.۶ میلیون تن (بر اساس آسیاب شده) برسد که این امر به دلیل بهبود چشم اندازها در هند، بنگلادش، پاکستان و ویتنام و علیرغم کاهش های مورد انتظار در عراق و ایالات متحده است.
در سال ۲۰۲۵-۲۰۲۶ مصرف جهانی غلات به ۲۹۰۰ میلیون تن می رسد
همچنین پیش بینی می شود مصرف جهانی غلات در سال ۲۰۲۵- ۲۰۲۶ به ۲۹۰۰ میلیون تن برسد که ۰.۸ درصد نسبت به سال زراعی ۲۰۲۴-۲۰۲۵ افزایش خواهد داشت. مصرف غلات دانه درشت افزایش یافته، در حالی که پیش بینیها برای مصرف گندم اندکی کاهش یافته است. همچنین انتظار می رود مصرف برنج به دلیل افزایش تقاضای غذا و تولید پایدار اتانول در هند، افزایش بیشتری یابد.
از سوی دیگر پیش بینی می شود ذخایر جهانی غلات در پایان فصل زراعی ۲۰۲۵/۲۶ به ۸۸۹.۱ میلیون تن برسد که نشان دهنده افزایش ۲.۲ درصدی نسبت به سطح آغازین آن است. اکنون انتظار می رود نسبت ذخایر به مصرف جهانی غلات به ۳۰.۳ درصد افزایش یابد که نشان دهنده چشم انداز نسبتاً مناسبی از عرضه است.
همچنین پیش بینی می شود تجارت جهانی غلات در سال مالی ۲۰۲۵/۲۶ به ۴۸۶.۹ میلیون تن برسد که ۱.۲ درصد نسبت به سال مالی ۲۰۲۴/۲۵ افزایش خواهد یافت. پیش بینی می شود صادرات گندم و برنج افزایش یابد و تجارت برنج به بالاترین حد خود یعنی ۶۰.۸ میلیون تن برسد. پیش بینی می شود تجارت ذرت اندکی کاهش یابد، در حالی که تجارت جو و سورگوم احتمالاً افزایش خواهد یافت.
نظر شما