به گزارش بازار، در سیستم های تهویه مطبوع استفاده از دستگاه داکت اسپلیت برای تامین هوای مطبوع و مطلوب در داخل سقف های کاذب در فضاهای مسکونی و اداری بطور گسترده ای رایج می باشد. برای انتقال هوای دستگاه و نیز امکان دسترسی به آن دو مدل دریچه داکت اسپلیت مورد استفاده قرار می گیرد که این دو مدل را به دریچه هوای داکت اسپلیت و دریچه بازدید داکت اسپلیت می توان تقسیم نمود.
انواع دریچه هوای داکت اسپلیت کدام ها هستند؟
الف- دریچه هوای خطی: عمومی ترین ترین مدل دریچه هوای مربوط به سیستم هوارسانِ دستگاه داکت اسپلیت دریچه خطی می باشد که همین آیتم از انواع متریال و با کاربری متنوع (با دمپر و بدون دمپر) قابل ساخت است.
الف-۱- دریچه خطی زاویه دار: در این حالت دریچه مسیر هوای عبوری را با زاویه دلخواه نسبت به محیط تنظیم می کند و هوا با زاویه ثابت به سمت مورد نظرِ کاربر پرتاب می شود.
الف-۲- دریچه خطی اسلوت: از این دریچه هوا بعنوان دریچه های خطی صفر درجه به علت دکوراتیو بودن، برای سقف و پیشانی دیوارِ لابی ها و فضاهای عمونی و تجاری در مکان هایی مثل پاساژها، ادارات، هتل ها و محیط های فرودگاهی استفاده می شود.
ب-دریچه هوای مشبک: در صورتیکه بخواهیم هوای برگشت دستگاه داکت اسپلیت را از طریق کانال هوا به سمت دستگاه داکت اسپلیت، با حداکثر راندمان منتقل کنیم از دریچه هوای مشبک بعنوان دریچه اگزاستِ دستگاه استفاده کنیم.
انواع دریچه بازدید داکت اسپلیت
دومین زیرمجموعه از دستگاههای دریچه های داکت اسپلیت دریچه بازدید یا دسترسی به دستگاه داکت اسپلیت می باشد. این دریچه ها دارای دربِ بازشونده جهت تعمیر، چکاپ یا تعویض دستگاه هستند. مدل های دربِ این دریچه ها وجه تسمیه ی این دریچه ها هستند. بطور مثل اگر در دور درب این دریچه شیار محیطی تعبیه شود از آن بعنوان دریچه گل سقفی (تک گل و دوگل) و اگر این شیارها بصورت خطوط موازی در وسط درب ایجاد شوند از آن بعنوان دریچه بازدید پانچی یاد می شوند. دریچه های بازدید داکت اسپلیت نیز از آلومینیوم، چوب و پی وی سی قابلیت ساخت و کاربرد دارند.
دریچه بازدید چیست و چرا در تاسیسات ساختمان اهمیت بالایی دارد؟
با تکمیل فرایند و مراحل ساختمانی در یک بنا، دسترسی به جزییات مربوط به تاسیسات الکتریکی، آب و دیگر مواردی که نقش نظارتی و کنترلی می توانند داشته باشند و دسترسی به آنها نیز از اهمیت خاصی برخوردار است، کاربردِ قطعه ای بنام دریچه بازدید ضروری می باشد.
در واقع دریچه بازدید به کاربر ساختمانی اجازه می دهد به محل ها و جایگاههای شریانی یک ساختمان دسترسی مستقیم داشته باشد تا در مواقع لزوم نسبت به رفع ایرادات یا معضلات احتمالی به سهولت و بدون تخریب یا اسیب به بنا اقدام نماید. اهمیت کاربرد دریچه بازدید در تاسیسات الکتریکی و آب و تهویه در ساختمان به قدری است که کاربرد آن در مواردی که یاد شد در سیستم نظام مهندسی از طرف مهندسین تاسیسات به سازندگان بصورت الزامی با دستورکار ارایه می شود.
انواع پرکاربرد دریچه بازدید
۱- دریچه بازدید تاسیسات برق: این دریچه های بازدید عمدتا از جنس نارسانا از جمله pvc و یا abs هستند که اگر احیانا سیم های داخل جعبه تقسیم ها تحت فشار یا ضربه لخت شده باشند جریان برق از طریق ساختارِ بدنه ی دریچه بازدید به کاربر آسیب احتمالی وارد نکند.
۲- دریچه بازدید تاسیسات آب: رایج ترین نوع این دریچه بازدید بر روی کنتورهای آب، شیرفلکه های قطع کن در راهروها و یا داخل واحدهای مسکونی و نیز بر روی باکس ها یا محفظه هایی که پمپ آب در داخل آنها قرار گرفته، تعبیه می شوند. با کاربرد این دریچه بازدید می توان در مواقع لزوم به تاسیسات آب ساختمان اشراف کامل داشت و موارد یا معضلات مربوطه را رفع و رجوع نمود.
۳- دریچه بازدید دستگاههای تهویه مطبوع: از آنجا که دستگاههای هواساز بصورت اختصاصی در داخل واحدها مورد کاربرد قرار می گیرد لذا امکان دسترسی به آنها جهت چکاپ، تعمیر و مشکلات احتمالی می تواند با اهمیت تلقی شود. این تاسیسات عموما داخل سقف کاذب تعبیه می شوند و باید دریچه های مربوط به بازدید آنها نیز بر روی سفقف تعبیه شود.ماریالی که برای این موارد بکار می رود بنا به ترکیب و دکوراسیون واحدِ مربوطه و با توجه به سلیقه ی کاربر، می تواند از آلومینیوم، چوب (ام دی اف) و حتی پی وی سی تشکیل یابد. با توجه به سایزهای بزرگ و کوچک در دستگاههای هواساز، لذا باید گفت منعی در ساخت این مدل دریچه بازدید به لحاظ سایز و اندازه وجود ندارد و به راحتی می توان آنرا از متریال دلخواه و در سایز مورد نظر طراحی و تولید نمود.
۴- دریچه بازدید آتش نشانی: این دریچه در داخل باکس خود از تاسیسات مربوط به اطفای خریق از جمله شیرها و شلنگ های مربوطه بهره می برد. ساختار این دریچه بصورت حجمی و دارای باکس مکعبی می باشد که کلیه موارد مورد نیاز در این زمینه داخل باکس جاسازی شده اند تا در زمان حریف به راحتی بتوان درب این دریچه باز و از این تاسیسات استفاده نمود.
معرفی بهترین مدل های دریچه فن کویل برای فضاهای اداری، مسکونی و تجاری
برای بررسی مدل های مربوط به دریچه فن کویل ابتدا باید به متریالی که باید از آن این دریچه را ساخت توجه نمود. این دریچه بازدید نیز به سانِ دیگر دریچه های بازدید عموما از جنس آلومینیوم و سپس از چوب و در مواقعی از پی وی سی ساخته می شود.
بازشوندگی دریچه های فن کویل به دو روش وزنه ای و لولایی صورت می پذیرد که در حالت لولایی درب توسط قفل زیمنسی یا مگنتی به فریم تثبیت می شود. اما روش دیگری که در جاگذاریِ دریچه فن کویل به کار می رود حالت وزنه ای (بذار-بردار) می باشد که در این حالت نیازی به لولا یا قفل نمی باشد و درب به سادگی با یک حرکت قطری از نشیمنِ خود برداشته یا گذاشته می شود.
اینکه دربِ این دریچه دارای منافذ عبور هوا باشد یا خیر نیز تعیین کننده ی مدل های متنوع از دریچه فن کویل می باشد. در حالتی که نیازی به برگشت هوا به داخل قسمتی که دستگاه در آن نصب است، نباشد درب بصورت فلت و بدون شیار طراحی می شود اما در حالتی که برگشت هوا از محیط به سمت دستگاه ضروری باشد درب دارای مدل های شیاردار و متنوع می شود که به بررسی برخی مدل های پرکاربرد می پردازیم.
● دریچه فن کویل شیار ۱۸ سانتی: از مشخصه های این دریچه وجود خطوط و شیارهای موازی و در کنار هم می باشد که در آکس یا کناره های درب دریچه تعبیه می شوند تا از این شیارها و معابر هوای لازم جهت برگشت هوای دستگاه تامین گردد.
● دریچه فن کویل خطی: درب این دریچه دارای یک دریچه خطی در زوایای مختلف (صفر-سی- ۴۵ درجه) می باشد که سایز این دریچه بر اساس توان مکش دستگاه تعیین می گردد.
● دریچه فن کویل مشبک: برای مکش با میزان بالا و بدون مزاحمت می توان از حفره های مشبک و لانه زنبوری بر روی درب دریچه فن کویل استفاده نمود.از آنجا که تیغه های دریچه مشبک با زاویه صفر هیچ مقاومتی در برابر عبور هوا ایجاد نمی کند لذا کاربرد این دریچه برای دستگاههای با توان بالا توصیه می گردد.جهت عدم نفوذ حشرات و گرد و خاک از محوطه ای که دستگاه در آن قسمت منصوب است از توری در پشت دریچه مشبک بر روی درب دریچه فن کویل نیز استفاده می شود.
نظر شما