به گزارش بازار، احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره جزییات پیشنهاد عمان گفت: عمانیها به ما گفتهاند که شما فعلا برای شش ماه غنیسازی را متوقف کنید و بعد مجددا این کار را انجام دهید. البته ایران هنوز این پیشنهاد عمان را قبول نکرده است، چون براساس تجربههای قبلی، احتمال زیادهخواهیهای بیشتر از سوی طرف مقابل وجود دارد.
بخشایش اردستانی یادآور شد: اکنون به جایی رسیدهایم که همین حالا به اندازه ساخت چند بمب اتم، اورانیوم غنیشده ۶۰ درصد داریم. ۳۰۰ کیلو اورانیوم ذخیره شده ایران به اندازه ۱۰ بمب اتم است و در صورت ادامه تهدید اسرائیل میتوانیم سطح غنیسازی را بالاتر هم ببریم.
طولانی شدن روند مذاکرات الزاما نشانه بدی نیست
بخشایش اردستانی درخصوص وضعیت کنونی مذاکرات میان ایران و آمریکا و مباحث مطرحشده در جلسه اخیر وزیر امور خارجه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی توضیح داد: با وجود دشواریهایی که بر سر راه رسیدن ایران و آمریکا به توافق وجود دارد، ارزیابی کلی از روند مذاکرات مثبت است و به نظر میرسد که این مذاکرات به نتیجه خواهد رسید. هرچقدر هم مذاکرات بیشتر طول بکشد، نشان میدهد که دو طرف بیشتر تمایل دارند که بر سر اختلافات موجود به تفاهم برسند و طولانی شدن روند گفتوگوها الزاما نشانه بد پیش رفتن آن نیست.
آمریکاییها در نهایت مواضع خود را تعدیل میکنند، نه ایران
این نماینده مجلس تاکید کرد: هرچقدر مذاکرات طولانیتر شود، یعنی دو طرف علاقمند هستند که به یک راهحل برسند، البته شکی نیست که مشکلات مهمی بر سر راه رسیدن به توافق احتمالی وجود دارد.
وی افزود: به هر حال، برجام همچنان پایه مذاکرات کنونی است و با توجه به این که در این توافق، اجازه غنیسازی تا ۳.۶۷ درصد به ایران داده شده بود، اکنون جمهوری اسلامی علاقه دارد که حداقل یک پله از برجام بالاتر بیاید. همچنین ترامپ هم میخواهد به اوباما نشان دهد که میتواند دیپلماسی قویتری نسبت به او داشته باشد، بنابراین نمیخواهد تداوم غنیسازی توسط ایران را بپذیرد.
او در ادامه بیان کرد: تا اینجای کار، ایران و آمریکا روی خطوط قرمز خود محکم ایستادهاند، ولی با توجه به این که ترامپ و ویتکاف پیش از این که دو مذاکرهکننده باشند، دو دلال هستند که هر دو سابقه فعالیت در معاملات املاک داشتهاند، علیالحساب فشار را بیشتر میکنند تا شاید ایران راضی شود که از خطوط قرمز خود پایین بیاید، ولی اگر ایران این کار را نکرد، بعید است که طرف مقابل از پشت میز مذاکرات خارج شود، چون به توافق با ایران به عنوان دستاورد دیپلماسی خود احتیاج دارد؛ بنابراین در نهایت این آمریکاییها هستند که مواضع خود را تعدیل خواهند کرد.
تشکیل کنسرسیوم هستهای و توقف ۶ ماهه غنیسازی؛ پیشنهادات عمان به ایران
بخشایش اردستانی با بیان این که تشکیل کنسرسیوم هستهای از کشورهای منطقه، پیشنهاد طرفهای عمانی به عنوان میانجی مذاکرات بوده است، گفت: عمانیها در نوبت اخیر مذاکرات، دو پیشنهاد به ایران دادند که به گفته وزیر امور خارجه کشورمان فعلا در حال بررسی این پیشنهادها است.
او ادامه داد: یکی از آنها تشکیل کنسرسیوم هستهای با حضور کشورهای عربی است که میتواند نظارت بر فعالیتهای ایران را تشدید کند تا برای آمریکا ثابت شود که ایران، سطح غنیسازی خود را از حد مشخصشده در توافق احتمالی آینده بالاتر نخواهد برد. این پیشنهاد مورد استقبال ایران نیز قرار گرفته است، چون ما به صنعت بومی هستهای خودمان مطمئن هستیم و حاضریم در قبال دریافت هزینه مناسب، دستاوردهای خودمان را در اختیار کشورهای عربی بگذاریم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره پیشنهاد دوم عمانیها به طرف ایرانی گفت: عمانیها به ما گفتهاند که شما فعلا برای شش ماه غنیسازی را متوقف کنید و بعد مجددا این کار را انجام دهید.
بخشایش اردستانی گفت: البته ایران هنوز پیشنهاد دوم طرفهای عمانی را قبول نکرده است، چون براساس تجربههای قبلی، احتمال زیادهخواهیهای بیشتر از سوی طرف مقابل وجود دارد. به طور مثال، ما یکبار در برجام قبول کردیم که نظارتهای استثنایی بر تاسیسات هستهای ایران اعمال شود، ولی بعد از آن آمریکاییها بازهم فشارهای خود را افزایش دادند. بنابراین بعید است ایران این پیشنهاد را قبول کند، اما هرچه مذاکرات طولانیتر شود، حتما راهحلهای میانی بیشتری از سوی میانجیها پیشنهاد خواهد شد.
نظر شما