صدیقه امیدی؛ بازار: استان کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد و درختان بلوط ۷۰ درصد جنگل های استان را پوشش می دهد.
تراژدی آتش سوزی جنگلها در کهگیلویه و بویراحمد با خاکستر شدن هزاران بلوط همراه است و هر ساله در آتش سوزی این میراث گرانبها با آتش سوزی به تاراج می رود.
ارزش زیستمحیطی یک درخت بلوط برابر با ۲۰۰ هزار دلار است
بر اساس تحقیقات کارشناسان ارزش زیستمحیطی یک درخت بلوط برابر با ۲۰۰ هزار دلار است و جنگل بلوط، سالانه تا دوهزار مترمکعب آب را در فصل بارندگی ذخیره میکند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون چند فقره آتش سوزی در استان به وقوع پیوسته و در روزهای اخیر جنگل ها و مراتع بخش لوداب از توابع شهرستان بویراحمد دچار آتش سوزی شد.
ابراهیم جانی نسب با بیان اینکه علت وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی لوداب پس از بررسی های کارشناسی اطلاع رسانی می شود، گفت: این آتش سوزی چند مرتبه مهار شد ولی به خاطر شیب تند عرصه های طبیعی محل وقوع و سرعت باد، قبل از پایان پایش دوباره شعله ور می شد.
وی بیان داشت: وسعت جنگل ها و مراتع آسیب دیده از آتش سوزی لوداب و مساحت عرصه های خسارت دیده در حال برآورد کارشناسی است.
جانی نسب تصریح کرد: یکی از دلایلی که برای تخریب جنگلهای زاگرس مطرح میشود، آتشسوزیهای عرصههای جنگلی و طبیعی در این منطقه است که با وقوع آن، درختهای بلوط از بین میروند.
وی افزود: درختان بلوط، در شرایط کمآبی کشور منبع قابلتوجهی محسوب میشود و درختان بلوط بهدلیل پایداری خاک، آب مناطق محلی را تأمین میکنند.
منطقه زاگرس ۳۰ میلیون هکتار وسعت دارد که در این وسعت، شش میلیون هکتار جنگل بوده که بیشتر درختان نیز بلوط هستند
منطقه زاگرس ۳۰میلیون هکتار وسعت دارد که در این وسعت، شش میلیون هکتار جنگل بوده که بیشتر درختان نیز بلوط هستند.
درخت بلوط، گونه مقاوم و خشکیپسندی است که قدمتی بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ سال دارد.
با توجه به اینکه ۹۳ درصد مناطق کشور، خشک و نیمهخشک و با پوشش گیاهی بسیار کم هستند ارزش هفت درصد مساحت جنگلی کشور باید بیش از این قدر دانسته شود.
سرپرست منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد: ۵۰درصد منابع آب کشور در زاگرس تولید میشود
سرپرست منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: ۵۰درصد منابع آب کشور در زاگرس تولید میشود.
مجید نظری افزود: درختان بلوط ثروتی هستند که باید بیش از اینقدر دانسته و محافظت شود.
وی بیان داشت: درخت بلوط یکی از مهمترین و مقاومترین درختان در اکوسیستمهای جنگلی است که نقش حیاتی در حفظ تعادل اکولوژیکی و تقویت تنوع زیستی دارد.
نظری با بیان اینکه این درختان بهعنوان گونههای کلیدی در اکوسیستمهای جنگلی شناخته میشوند، گفت: بلوطها از مهمترین درختان در جنگلهای هستند که وجود آنها موجب افزایش تنوع زیستی در این اکوسیستمها میشود.
وی تصریح کرد: بلوطها همچنین پناهگاهی برای بسیاری از گونههای جانوری بوده و ریشهها، تنه، شاخهها و برگهای بلوطها زیستگاهی برای گیاهان، حیوانات و حشرات است.
هر هکتار جنگل اکسیژن مورد نیاز ۱۰ نفر را تامین می کند
نظری اظهار داشت: هر هکتار جنگل بلوط، سالانه ۲.۵ تن اکسیژن تولید میکند که معادل اکسیژن مورد نیاز برای ۱۰ نفر است.
بر اساس گفته های کارشناسان هر هکتار جنگل بلوط بیش از ۶۸ تن گرد و غبار را در خود رسوب میدهد که هیچ فیلتری توانایی رسوب این حجم از گرد و غبار را ندارد و همچنین هر هکتار جنگل بلوط می تواند بین ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ مترمکعب آب را در زمین نفوذ دهد.
یک کارشناس منابع طبیعی در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: یکی از پایههای تولید آب در کشور نیز درختان بلوط و پوششهای گیاهی جنگلهای زاگرس است.
زهرا زارع افزود: سالانه بلوطهای زیادی در فصول گرم سال در آتش می سوزند و متأسفانه با وجود آتشسوزیهایی که در این منطقه صورت میگیرد، ارزشگذاری دقیقی از میزان تخریب این جنگلها انجام نمی شود.
وی بیان داشت: از بین رفتن درختان بلوط در منطقه زاگرس، به دلیل آتشسوزیها، خسارات جبران ناپذیری را ایجاد کرده و کشور را به سمت بیابانی شدن سوق می دهد.
کارشناس منابع طبیعی: هر هکتار جنگل بلوط نیز، سالانه ۵۰۰ تا دوهزار مترمکعب آب را در فصل بارندگی، ذخیره میکند
زارع اظهار داشت: حفاظت از بلوطها، برای حفظ اکوسیستمهای طبیعی ضروری است و باید از بلوطها برای پایداری منابع طبیعی حفاظت کرد زیرا، هر هکتار جنگل بلوط نیز، سالانه ۵۰۰ تا دو هزار مترمکعب آب را در فصل بارندگی، ذخیره میکند.
درختان بلوط در حفظ زیستگاه، تولید اکسیژن، پایداری آب و خاک، سرپناه و نیز نفوذ آب، نقش مؤثری در اکوسیستم منطقه و جنگلهای زاگرس ایفا میکنند و آتش سوزی جنگلها، هزینه های مستقیم و غیرمستقیم بسیاری به اقتصاد تحمیل می کند. با از بین رفتن بخشی از عرصه های جنگلی و مرتعی کشور، آلودگی هوا بیشتر شده و این امر به افزایش هزینه برای کاهش آلودگی می انجامد و به دنبال آتش سوزیها، فرسایش خاک بیشتر شده و این امر سبب افزایش سیلابها و تحمیل هزینه برای جلوگیری از سیلاب و یا خسارات سیلاب می شود.
این ثروت ملی اما همچنان با وجود همه زخمها ایستاده و خوان نعمتی برای همه ما است اما طی ۷۰ سال گذشته هفت میلیون هکتار از جنگلهای بلوط تخریب شده و اگر مرهمی بر زخم بلوط ها نباشیم پنج میلیون هکتار جنگل بلوط باقیمانده نیز طی ۵۰سال آینده از میان خواهد رفت.
نظر شما