بازار؛ گروه آب و انرژی: اردیبهشت امسال در حالی به پایان خود نزدیک شده که در آن خبری از خنکای بهار نبود. حالا هم در روزهای پایانی خود اردیبهشت تمام تلاش خود را برای ادامه رکود شکنی ها و ثبت در تاریخ می زند. گزارش های سازمان هواشناسی نشان می دهد که دمای هوا در شهرهایی همچون اهواز در ۳۰ اردیبهشت در آستانه ۵۰ درجه( ۴۹ درجه) قرار خواهد گرفت. خراسان جنوبی هم که یکی از رکورد داران رشد دما در امسال بوده در این روزها دمای ۳۵ درجه را تجربه خواهند کرد. پایتخت نشین ها هم از گرمای بی سابقه در اردیبهشت در امان نیستند. طبق پیش بینی ها دمای هوا در پایتخت در آخرین روز دومین ماه بهار به حدود ۳۷ درجه افزایش خواهد یافت.
هم زمان با این رشد دما نگرانی ها درباره افزایش مصرف برق هم بیشتر شده است. جالب است که بدانید هر درجه رشد دما در روزهای پیک مقدار مصرف برق را تا حدود یک هزار و ۸۰۰ مگاوات افزایش می دهد. البته بر اساس ادعای مسولین صنعت برق در حال حاضر که مقدار مصرف برق به اوج خود نرسیده هر درجه رشد دما تاثیر حدود هزار مگاواتی در افزایش مصرف برق دارد. حالا مسولین توانیر و وزارت نیرو مدام هشدار می دهند که برای مدیریت پایدار برق شبکه مشترکین در مصرف برق صرفه جویی کنند.
چقدر دمای کشور افزایش یافته است؟
در حالی روزهای پایانی اردیبهشت را سپری می کنیم که دمای هوا در بسیاری از شهرهای کشور معادل دمای مرداد سال گذشته است. جالب است که بدانید متوسط دمای کشور در ۷ روز منتهی به ۱۱ اردیبهشت امسال چیزی حدود ۵.۵ درجه افزایش یافته است. این میزان رشد دما در طی سال های گذشته بی سابقه است. البته شرایط در برخی از استان های کشور به مراتب بدتر گزارش شده است. به عنوان مثال استان کهکیلویه و بویر احمد با ثبت ۶.۷ درصد رشد دما رکورد دار تغییرات دمایی در این مدت بوده است. خراسان جنوبی با رشد ۶.۶ درجه و چهارمحال بختیاری هم با رشد ۶.۵ درجه ای در جایگاه های دوم و سوم این رشد دما قرار گرفته اند. میزان تغییرات دمایی در تهران هم بالاتر از متوسط کشوری بوده و پایتخت نشین ها در هفته منتهی به ۱۱ اردبیهشت ۶.۱ درجه دمای گرم تری را نسبت به مدت مشابه پارسال تجربه می کردند.
در این مدت که گرمای هوا مدام در حال رکورد شکنی بود دمای هوا در برخی از استان های جنوبی کشور از ۴۰ درجه هم فراتر رفت. دیگر خیلی بهار و تابستان با هم فرقی نمی کند چرا که بررسی های انجام شده نشان می دهد که دمای هوا در این روزها معادل دمای هوا در تیر و مرداد سال های گذشته بوده است.
شکستن رکورد مصرف ۶۰ هزار مگاواتی در ۲۳ اردیبهشت
این رشد دما باعث شده که استفاده از وسایل سرمایشی زودتر از همیشه در کشور آغاز شده و مصرف برق هم روند تصاعدی به خود بگیرد. گزارش های منتشر شده از سوی توانیر نشان می دهد که در روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت مصرف برق در ساعت ۱۲ و ۴۸ دقیقه به عدد ۶۰ هزار و ۷۰۹ مگاوات رسید؛ عددی که در سال های قبل در ماه های خرداد و تیر ثبت می شد. این میزان مصرف نسبت به مدت مشابه سال گذشته که عدد مصرف ۵۳ هزار و ۷۲۹ مگاوات بود، رشد حدود ۶ هزار مگاواتی را نشان می دهد.
اما افزایش دمای بی سابقه هوا در شرایطی باعث رشد مصرف برق شده که برخی نیروگاه های حرارتی و برق آبی و نیروگاه اتمی بوشهر هم از مدار تولید خارج هستند. در این میان بازار داغ استخراج رمز ارز و سهم بالای مزارع استخراج بیت کوین هم بر شدت ناترازی هم در کشور افزوده است. تامین برق صنایع هم وضعیت خوبی ندارد و درست در سالی که قرار بود سرمایه گذار در تولید مورد حمایت قرار گیرد، واحدهای تولیدی ۲ تا ۳ روز را قادر به فعالیت نیستند.
در چنین شرایطی تنها مدیریت مصرف از سوی مشترکین است که می تواند به تامین پایدار برق در شبکه و کاهش قطعی ها و خاموشی ها کمک کند.
نظر شما