بازار؛ گروه بورس: یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر رفتار معاملهگران در روزهای آینده، اخبار منتشر شده پیرامون بررسی مجدد لوایح CFT و تصویب کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد نخست این لوایح که در ارتباط با شفافیت مالی و پیوستن ایران به نهادهای بینالمللی مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم هستند، از اهمیت ویژهای برخوردار هستند که در گام نخست از روز چهارشنبه بهعنوان یکی از چالشهای سیاستگذاری خارجی و اقتصادی کشور مورد بررسی قرار گرفت.
بررسی این لوایح در صحن علنی مجمع با حضور سران سه قوه، برای بسیاری از فعالان اقتصادی بهمثابه نشانهای مثبت تلقی شد. چرا که در صورت تصویب این لوایح، امکان بهبود روابط بانکی و مالی ایران با دنیا، تسهیل در مبادلات ارزی و کاهش فشار تحریمها دور از ذهن نخواهد بود. این موضوع بهویژه برای بازار سرمایه، که به شدت به انتظارات و ریسکهای سیستماتیک حساس است، سیگنال مثبتی محسوب میشود.
درواقع پالرمو به عنوان چارچوبی بینالمللی برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی و پولشویی، تأثیر عمیقی بر نظام حقوقی و مقررات مالی و بانکی ایران ایجاد میکند. از یک سو، این کنوانسیون استانداردهایی را در زمینه شفافیت تراکنشهای مالی، اجرای دقیقتر رویههای شناخت مشتری (KYC) و تقویت چارچوبهای مقابله با پولشویی (AML) و تأمین مالی تروریسم (CFT) معرفی میکند. در نتیجه، بانکها و موسسات مالی ملزم خواهند شد تا سیستمهای نظارتی و اجرایی خود را مدرن کرده و با فرآیندهای دقیقتری نسبت به پیشتر عمل کنند؛ امری که میتواند موجب کاهش ریسکهای جرایم مالی و افزایش اعتماد در سیستم بانکی شود.
علیرضا سادات معتقد است که به طور قطع در کنار افت اونس طلا در بازارهای جهانی، تصویب پالرمو میتواند موجب انتقال پول به بورس میشود. به ویژه اینکه رشد بیسابقه اونس نتوانست در بازار داخلی طلا و سکه خیلی اثرگذار باشد
در کنار موضوع FATF، ادامه مذاکرات ایران با آمریکا، بار دیگر گمانهزنیها درباره احتمال توافق هستهای را در میان سرمایهگذاران تقویت کردهاست.
علیرضا سادات کارشناس اقتصادی در گفتگویی به بازار گفت: «یکی دیگر از نشانه های روند صعودی بازار تسهیل مبادلات بینالمللی بانکی است. این مسأله قطعا منجر به تعدیل و ثبات قیمت ارز میشود. به طور قطع در کنار افت اونس طلا در بازارهای جهانی، تصویب پالرمو میتواند موجب انتقال پول به بورس میشود. به ویژه اینکه رشد بیسابقه اونس نتوانست در بازار داخلی طلا و سکه خیلی اثرگذار باشد.
وی با تاکید بر اینکه طلا رشد خود را کرده است، افزود: دلیل اصلی واگرایی طلا، ثبات نرخ دلار در بازار آزاد و عدم تمایل معاملهگران برای ورود به سطوح قیمتی جدید طلا است. در نتیجه، صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا، علیرغم رشد جهانی قیمت، در بازار داخلی با روندی نزولی همراه شدند.
سادات با بیان اینکه تصویب پالرمو در راستای پیشبینی توافق جامع با آمریکا در آینده است، تصریح کرد: «کاهش ریسکهای ژئوپلیتیک جهانی و فروکش کردن برخی تنشها از دلایل ثبات یا کاهش نسبی نرخها در بازارهای موازی محسوب میشود. این عامل سبب شده تا برخی سرمایهها به جای بازار طلا، به سمت بازار سرمایه داخلی هدایت شوند. در همین راستا یکی از نقاط قوت بازار در هفته گذشته، ورود نقدینگی قابل توجه از سوی سرمایهگذاران حقیقی بود. بهطوری که بیش از چند هزار میلیارد تومان سرمایه جدید وارد گردونه معاملات شدهاست. هرچند صندوقهای درآمد ثابت همچنان پناهگاه امنی برای سرمایهگذاران محتاط باقی ماندهاند و موفق شدند منابع قابل توجهی را جذب کنند.»
سادات بیان کرد: «رشد شاخصهای کلان بازار سهام، موجب شد صندوقهای سهامی و اهرمی با افزایش تقاضا مواجه شوند. این روند نشان میدهد که امید به بازگشت ثبات و رونق به بازار سهام در حال شکلگیری مجدد است. در همین راستا هفته اخیر گروههای اهرمی در موقعیتی مثبت بهکار خود پایان دادند و بسیاری از نمادهای این گروه با صفهای خرید همراه شدند. این موضوع میتواند بیانگر چشمانداز مثبت سرمایهگذاران نسبت به تحولات کلان اقتصادی، افزایش نرخ بهرهوری شرکتها و احتمال تسهیل مبادلات مالی در آینده باشد.
کنوانسیون پالرمو بستر توسعه مراوات بانکها
در مجموع، بازار سرمایه ایران در پایان هفته با نشانههایی از بهبود شرایط و بازگشت امید همراه بود. بررسی لوایح مرتبط با FATF، تحرکات دیپلماتیک در حوزه انرژی هستهای، ثبات نرخ ارز، و ورود نقدینگی جدید از مهمترین عوامل اثرگذار در فضای امروز بازار بودند. چنانچه این عوامل در روزهای آتی نیز با روندی مثبت پیگیری شوند، میتوان به بازگشت تعادل و حتی رونق در بازار سرمایه کشور امیدوار بود.
جواد صلاحی کارشناس اقتصادی در گفتگو با بازار گفت: کنوانسیون پالرمو نه تنها امکان همکاری گستردهتر با بانکها و موسسات مالی بینالمللی را فراهم میآورد، بلکه میتواند زمینه را برای کاهش محدودیتها و فشارهای اقتصادی از جمله تحریمها مهیا کند. به عبارت دیگر، هماهنگسازی قوانین داخلی با الزامات بینالمللی میتواند اعتبار اقتصادی کشور را ارتقا داده و موجبات جذب سرمایهگذاران خارجی را فراهم سازد. در مجموع، تأثیر پالرمو بر قوانین مالی و بانکی ایران از دو منظر قابل چشمپوشی نیست: هم به عنوان ابزاری برای مدرنسازی و ارتقای شفافیت سیستم کلی اقتصادی و هم به عنوان عاملی برای بهبود تعاملات بینالمللی و کاهش اثرات منفی فشارهای خارجی موثر است.
جواد صلاحی تاکید کرد اجرای الزامات پالرمو موجب افزایش شفافیت اقتصادی و مقابله با پولشویی و فساد مالی شده و در نتیجه اعتماد سرمایهگذاران خارجی را تقویت میکند
وی افزود: با وجود این مزایا، چالشهایی نیز در مسیر تطبیق قوانین داخلی با استانداردهای کنوانسیون پالرمو وجود دارد؛ از جمله حفظ حاکمیت ملی، رعایت ملاحظات حقوقی و فرهنگی بومی و نیاز به اصلاحات جامع قانونی که در کوتاهمدت ممکن است با مقاومتهایی مواجه شود.
صلاحی تاکید کرد: یکی از پیشنیازهای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) محسوب میشود. پیوستن ایران به این کنوانسیون میتواند محدودیتهای بانکی را کاهش داده و مسیر همکاری بانکهای داخلی با مؤسسات مالی بینالمللی را هموار کند. همچنین، اجرای الزامات پالرمو موجب افزایش شفافیت اقتصادی و مقابله با پولشویی و فساد مالی شده و در نتیجه اعتماد سرمایهگذاران خارجی را تقویت میکند. این امر نه تنها موجب تسهیل سرمایهگذاری خارجی خواهد شد، بلکه باعث افزایش مبادلات تجاری و رشد اقتصادی کشور میشود.
براساس این گزارش تصویب کنوانسیون پالرمو به دلیل ایجاد هماهنگی با استانداردهای بینالمللی میتواند ایران را از لیست سیاه اقتصادی خارج کرده و زمینه را برای بهبود روابط مالی و تجاری با سایر کشورها فراهم سازد. در صورت تحقق این مسأله شرکتهای صادراتی ایران که بورسی هستند منافع خواهند شد. با این حال، برخی مخالفان نگراناند که اجرای این کنوانسیون ممکن است محدودیتهایی ایجاد کند. با وجود این دیدگاهها، تصویب پالرمو به عنوان یک گام مثبت در جهت بهبود تعاملات مالی و تجاری ایران اتفاق افتاد. در این شرایط بازار سرمایه و سرمایهگذاران به کاهش ریسکهای ژئوپلیتیک و بهبود روابط بانکی چشم امید دارند.
نظر شما