۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۰
دلیل رفتار گله ای در معاملات بورس | تحلیل های بورسی قابل اتکا هستند؟
بازار گزارش می دهد؛

دلیل رفتار گله ای در معاملات بورس | تحلیل های بورسی قابل اتکا هستند؟

رفتار معامله‌گران به‌جای وزن‌دادن به محاسبه میانگین وزنی عملکرد شرکت ها، تنها بر اساس آخرین خبرها و گمانه زنی ها است در این وضعیت رفتار گله ای در معاملات رخ می دهد.

بازار؛ گروه بورس: پس از اظهارات ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات، معامله‌گران باتجربه متوجه شدند که این خبر روند بازار را تحت تأثیر قرار داده و باعث تغییر جو معاملات شده است. این تغییرات در رفتار معامله‌گران به مسئله سوگیری ذهنی در بورس تهران اشاره دارد. در مورد معاملات، فعالان بازار احتمال موفقیت مذاکرات را حدود ۵۰ درصد تخمین می‌زنند و بعید است که معامله‌گری بتواند نتیجه نشست مسقط را با قطعیت پیش‌بینی کند. با این‌حال، نمی توان دلیل فروش گسترده سهام در بازار امروز را اعلام کرد؟ آیا برخی سرمایه‌گذاران بر اساس مدل معاملات تصادفی تصمیم گرفته‌اند، یا اینکه سوگیری ذهنی آخرین معامله بر اساس آخرین خبر جایگزین محاسبه امید ریاضی اخبار شده است؟

سید حسام شمس عالم معتقد است که نبود مکانیزم‌های بازار دوطرفه در بورس تهران موجب شده که ذهن معامله‌گر فرصت کافی برای محاسبه امید ریاضی سود و زیان معامله (ریسک به ریوارد) نداشته باشد، که نتیجه آن شکل‌گیری سوگیری ذهنی آخرین معامله بر اساس آخرین خبر است

سید حسام شمس عالم در گفتگو با بازار گفت: در شرایط عادی، معامله‌گر پیش از انجام یک معامله، احتمال وقوع سود یا زیان را در بازده احتمالی ضرب کرده و سپس تصمیم‌گیری می‌کند. اما تجربه نشان داده که در بورس تهران، سوگیری‌های ذهنی تحت تأثیر سنگین‌شدن صف‌های خرید و فروش تشدید می‌شود. در این شرایط، به‌جای توجه به روند میان‌مدت بازار و محاسبه ریسک به ریوارد، معامله‌گران تحت تأثیر اثر آخرین معامله قرار می‌گیرند.

وی افزود: رفتار معامله‌گران به‌جای وزن‌دادن به مجموع اخبار و محاسبه میانگین وزنی آن‌ها، تنها بر اساس آخرین خبر مهم تنظیم می‌شود. در این وضعیت، اطلاعات قبلی عملاً از تحلیل معاملاتی حذف شده و تصمیم‌گیری صرفاً بر اساس آخرین رویداد انجام می‌شود. نبود مکانیزم‌های بازار دوطرفه در بورس تهران نیز موجب شده که ذهن معامله‌گر فرصت کافی برای محاسبه امید ریاضی سود و زیان معامله (ریسک به ریوارد) نداشته باشد، که نتیجه آن شکل‌گیری سوگیری ذهنی آخرین معامله بر اساس آخرین خبر است.

شمس عالم تاکید کرد:صرف‌نظر از آینده بازار، یک نکته قطعی است؛ بازدهی بالاتر از شاخص کل در نهایت نصیب معامله‌گرانی خواهد شد که به‌جای گرفتارشدن در سوگیری‌های مثبت و منفی ذهنی، تمرکز خود را بر روند قیمتی قرار داده و مفهوم امید ریاضی را به‌درستی در معاملات خود به‌کار گیرند. چنین رویکردی به معامله‌گران کمک می‌کند تا به‌جای تأثیرپذیری از اخبار لحظه‌ای، تصمیمات استراتژیک‌تری اتخاذ کرده و عملکرد موفق‌تری در بلندمدت داشته باشند.

بررسی جو بازار و رفتار معامله گران

به طور قطع نمی شود برای چند صد میلیارد تومان دارایی با بررسی یک روز جو بازار و رفتار معامله گران تصمیم سریع گرفت. از سوی دیگر و شاید از آن بدتر رفتار گله وار کمیته‌ها و هیئت مدیره‌هاست که البته بسیاری از آنها اصلاً علم و دانشی در بازار ندارند. متاسفانه خودکار و قلم تصمیم گیری دست آنهاست آنها همیشه درکی از بازار نداشته و تا تابلو صف می‌شود کاتولیک‌تر از پاپ دستور معامله می دهند و سریع تصمیم به خرید صندوق‌های طلا می‌گیرند. بازار اسیر این اتفاقات و جریانات شده و این بسیار تلخ و دردناک است. تا وقتی برخی برای حفظ دارایی به صفوف خرید وابسته هستند و دامنه تنگ و نوسان این چنینی برای دلبری کردن و دل بردن از این جماعت جذاب‌تر است این حکایت نوسان بازار ادامه دار خواهد بود.

به گفته علیرضا سادات رخداد سیاسی ویژه و خاص پیشخور شده و هیجان آن تخلیه شده‌است. بازار باید با واقعیت‌های آن کنار بیاید این برای بار چندمین بار است که با هیجان خبرهای منفی مواجه شده‌است. در نهایت روند باید به سود و زیان و جریان سودآوری و شرایط بازار برگردد. به واقع این شرکت‌ها و نمادها هستند که می‌توانند در بازار موثر و کارآمد عمل کرده و شرایط بهتری را ایجاد کنند

همچنین علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: هرچند سرعت رشد و کاهش آن در اختیار تحولات سیاسی است اما کلیتی از وضع بازار نشان می‌دهد که ما احتمالاً دور هیجانی رشد بازار را پشت سر گذاشتیم و راهی دوره خاص و کم هیجان‌تر بازار شدیم که خصوصیات عجیب و ویژه‌ای دارد. در این مقطع به شدت به جریان پول بیرونی وابسته است اخبار را با جدیت دنبال می‌کند. البته در این سناریو بازار حجم خورده و دست به دست می‌شود و شاید به طور مستمر قفل صف خرید رشد نکند، اما مسیر خوبی را پیش می‌رود و پول هم بین صنایع می‌چرخد. این نشان می‌دهد پول خاصی هنوز راهی بازار نشده و با همین پول بچه‌های بازار پیش می‌رویم و یا اگر هم جریان پولی وارد شده بسیار اندک و محدود است.

وی افزود: رخداد سیاسی ویژه و خاص پیشخور شده و هیجان آن تخلیه شده‌است. بازار باید با واقعیت‌های آن کنار بیاید این برای بار چندمین بار است که با هیجان خبرهای منفی مواجه شده‌است. در نهایت روند باید به سود و زیان و جریان سودآوری و شرایط بازار برگردد. به واقع این شرکت‌ها و نمادها هستند که می‌توانند در بازار موثر و کارآمد عمل کرده و شرایط بهتری را ایجاد کنند.

سادات تاکید کرد: یک توافق نصف و نیم بند هیجان آنچنانی را شاید ایجاد نخواهد کرد در هر صورت فارغ از تمام این مسائل بهتر است از این نقطه به بعد با چشمانی بازتر و دقیق‌تر به بازار نگاه کرده و صد البته اگر جریان پول وارد بازار شود بازدهی‌های خوبی پیش روی بازار خواهد بود. به خصوص اینکه به زودی وضعیت نمادهای کوچک‌های بنیادی را داغ خواهد کرد.

همچنین سازمان بورس باید در اسرع وقت به وضعیت صندوق‌ها رسیدگی کند و تا بازار سهام کاملا غرق نشده و کارکرد خود را از دست نداده است با تعیین سقف تعدادی و عددی متناسب با ارزش بازار جلوی تکثیر این ویروس مخرب را بگیرد، و الا در چند سال آینده با بازاری مواجه خواهیم بود که دیگر در آن جذابیتی برای تولیدکننده و سهامدار نیست و صرفا با یک بازی پانزی صندوقها با هم بده و بستان دارند. بازاری که می بایست محل برای جذب سرمایه جهت هدایت به تولید بود تبدیل شده به بازاری برای سفته‌بازی صرف بدون نفع عمومی برای چند نهاد مالی خاص و ذینفعان روی پرده و پشت پرده این نهادها که حرف و حدیث هم بسیار است.

کد خبر: ۳۴۰٬۹۱۳

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha