۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۳
خسارت یک میلیارد دلاری در فلات قاره

خسارت یک میلیارد دلاری در فلات قاره

شرکت نفت فلات قاره در دوره مدیریت احمدرضا راستی در نصب خط لوله «جدید» ۲۰ اینچی تعلل کرده و پروژه‌ای که باید در آذر ۱۴۰۳ تمام می‌شد اکنون تا شهریور امسال معطل خواهد ماند.

به گزارش بازار به نقل از اقتصاد مدیا، شرکت نفت فلات قاره یکی از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران بوده که متولی تولید نفت و گاز کشور از آب‌های خلیج فارس است. این شرکت ۶ منطقه بهرگان، خارک، لاوان، کیش، سیری و قشم را شامل می‌شود و از مهرماه سال گذشته احمدرضا راستی به‌عنوان مدیرعامل این شرکت منصوب شده است. در دورانی که تولید نفت ایران روی رقم ۳۸۳۸ هزار بشکه در روز در پیک خود قرار داشت، سهم تولید نفت از فلات قاره به روزانه ۴۲۰ هزار بشکه رسیده بود اما بعد از بازگشت تحریم‌ها و بی‌توجهی وزارت نفتِ دولت دوازدهم به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های این شرکت، تولید نفت تا رقم ۲۲۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت و نزدیک ۵۰ درصد تا موعد آغاز به کار دولت سیزدهم سقوط کرد.

طبق آمار شرکت ملی نفت ایران، تولید نفت از فلات قاره از مهر سال ۱۴۰۰ تا مهر سال ۱۴۰۳ تا سقف ۹۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و رکورد ۳۱۰ هزار بشکه در روز را شکست. اما آخرین آمار ماهانه منتشره از تولید این شرکت نشان می‌دهد که میانگین تولید فروردین‌ماه عدد ۲۰۸ هزار بشکه در روز را ثبت کرده است، این افت تولید به توقف تولید نفت از میدان ابوذر در آبان‌ماه سال ۱۴۰۳ مربوط است. آبان‌ماه سال گذشته بود که خط لوله ۲۶ اینچی که برای انتقال نفت میدان ابوذر استفاده می‌شد به طور کامل از مدار خارج شد و بدین‌ترتیب تولید نفت فلات قاره به میزان حدود ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت. میدان ابوذر، بزرگ‌ترین میدان تولیدکننده نفت ایران در خلیج‌فارس است که ۶ ماه با توقف کامل تولید مواجه شده است. با فرض قیمت نفت ۶۵ دلاری ایران، از آبان‌ماه ۱۴۰۳ تا فروردین ۱۴۰۴، ایران رقمی نزدیک به یک میلیارد دلار از عدم تولید نفت از میدان ابوذر در حوزه مدیریت شرکت نفت فلات قاره خسارت دیده که بسته به نرخ دلار این رقم بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.

۲ اشتباه مدیریت جدید شرکت نفت فلات قاره چه بود؟

سوال اینجاست؛ چرا خط لوله ۲۶ اینچ انتقال نفت از میدان ابوذر در دولت چهاردهم از مدار خارج شد؟ برای بررسی دقیق‌تر این ماجرا، بهتر است سیر تحولات را از دولت دوازدهم روایت کنیم. در گذشته نفت میدان ابوذر از طریق یک خط لوله ۲۴ اینچ به خارک منتقل میشد. فرسودگی و بروز نشتی‌های متعدد در خط لوله، در سال ۹۸ مدیران شرکت ملی نفت را به این نتیجه رساند که این خط لوله ۲۴ اینچ دیگر با انجام تعمیرات، قابل استفاده نخواهد بود و باید در اسرع وقت با احداث خط لوله جدید جایگزین شود.

اما اخذ مصوبه از هیئت‌مدیره شرکت ملی نفت، تامین منابع و برگزاری مناقصه برای احداث خط لوله جدید ۲۰ اینچی در دولت دوازدهم بیش از ۲ سال به طول انجامید و اقدامی انجام نشد تا کل کار به دولت بعدی موکول شود. در دولت سیزدهم بلافاصله با صدور مصوبه هیئت‌مدیره شرکت ملی نفت، مناقصه این پروژه ظرف مدت کوتاهی انجام شده و شرکت تاسیسات دریایی به عنوان پیمانکار پروژه احداث خط لوله جدید ۲۰ اینچی انتخاب شد.

اما ناگهان به فاصله دو ماه از تغییرات مدیریتی در دولت سیزدهم، خط لوله ۲۴ اینج به دلیل استهلاک زیاد از مدار خارج و «غیرقابل استفاده» شد. از طرفی پروژه احداث خط لوله جدید برای انتقال نفت نیز تازه در ابتدای کار بود. پس تنها گزینه‌ باقی‌مانده، استفاده از خط لوله ۲۶ اینچی برای انتقال نفت بود که تا پیش از آن، برای انتقال گاز همراه میدان ابوذر مورداستفاده قرار می‌گرفت. بدین ترتیب خط لوله انتقال گازِ همراه میدان ابوذر به انتقال نفت اختصاص یافت و گازِ همراه نیز در در قالب فلر می‌سوخت.

به صورت موازی، خط لوله جدید ۲۰ اینچی ابوذر نیز بعد از سفارش‌گذاری، واردات از چین، ترخیص از گمرک و انجام عملیات پوشش‌دهی (کوتینگ) در اواخر دولت سیزدهم تنها یک ماه تا نصب و راه‌اندازی فاصله داشت که این پروژه با تغییرات مدیریتی در دولت چهاردهم دچار وقفه شد.

اکنون بعد از گذشت ۶ ماه از تغییرات مدیریتی در شرکت نفت فلات قاره، هنوز خط لوله ۲۰ اینچی جدید نصب نشده و ظاهرا تا شهریور امسال نیز این وقفه به دلیل نبود شناور ادامه خواهد یافت.

تعلل در نصب خط لوله جدید در شرایطی صورت گرفت که خط لوله ۲۶ اینچی (خط لوله گاز همراه) نیز به دلیل راهکارهای غیرکارشناسی شامل تاخیر در رفع نشتی و تزریق همزمان آب و نفت در خط لوله دچار خوردگی شدید شده و در آبان ماه سال قبل از مدار خارج شد. اما نکته اینجاست که به مدار آوردن مجدد این خط لوله نیز تا اردیبهشت امسال به طول انجامید و اکنون نیز با ظرفیتی بسیار کمتر از انتقال ۱۰۰ هزار بشکه در روز کار می‌کند. یعنی هم در نصب خط لوله جدید ۲۰ اینچی تعلل صورت گرفته و هم در تعمیر خط لوله قبلی ۲۶ اینچی. با روند فعلی حداقل تا شهریورماه امسال روزبه‌روز به میزان خسارت یک میلیارد دلاری ایران از عدم تولید حداکثری از میدان ابوذر افزوده خواهد شد.

کد خبر: ۳۳۹٬۷۶۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha