به گزارش بازار، «مهدی ضیغمی» مدیر پروژه واردات خودرو، از تغییر شرایط ثبت نام خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه خبر داد.
به گفته او، از این پس محدودیتهایی همچون نداشتن پلاک فعال و عدم خرید از خودروسازی دولتی و خصوصی طی ۲۴ ماه و ۴۸ ماه گذشته لغو خواهد شد. با این حال، قیمتگذاری خودروهای وارداتی همچنان تحت نظر سازمان حمایت از مصرفکنندگان است. عرضه خودروهای وارداتی نیز همچنان در قالب سامانه یکپارچه انجام میشود.
اظهارات ضیغمی پس از آن صورت میگیرد که طی روزهای گذشته، برخی شرکتهای واردکننده اقدام به فروش خودروهای وارداتی خارج از سامانه یکپارچه و به صورت آزاد کردند. همچنین قیمت برخی خودروهای وارداتی نیز از ابتدای سال ۱۴۰۴ تاکنون افزایش یافته است.
شورای رقابت نیز در ۲۱ اسفند ۱۴۰۳، اعلام کرد دیگر دخالتی در قیمتگذاری خودروهای وارداتی ندارد. در آن زمان، اقدام شورای رقابت به منزله آزادسازی قیمت خودروهای وارداتی قلمداد شد. این شورا اعلام کرد. خودروهای وارداتی از ماده ۴ آیین نامه تنظیم بازار خودروهای سواری (قیمت گذاری دستوری و عرضه در سامانه) مستثنی هستند. با این حال وزارت صمت همچنان اعتقاد دارد که خودروهای وارداتی باید در قالب سامانه یکپارچه عرضه شوند.
همزمان با اختلاف نظرها درباره قیمتگذاری و چگونگی عرضه خودروهای وارداتی، ترخیص این خودروها از گمرکات کشور متوقف شده است. دلیل این موضوع، نامشخص بودن تعرفه واردات خودرو در سال جدید است. دولت در ابتدا تصمیم داشت تا تعرفه واردات تمامی خودروها در سال ۱۴۰۴ را برابر ۱۰۰% تعیین کند. با این حال اعتراض واردکنندگان باعث شد تا تعرفه واردات خودروهای برقی به ۴درصد و تعرفه واردات خودروهای هیبریدی به ۱۵ درصد کاهش یابد. البته بخشنامه کاهش تعرفهها هنوز به گمرک ابلاغ نشده است؛ بنابراین واردکنندگان و ترخیصکنندگان نمیدانند این خودروها با چه تعرفهای از گمرک ترخیص میشوند.
همزمانی بحث افزایش تعرفه واردات خودرو با جهش نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق گمرکی، احتمال افزایش قیمت شدید خودروهای وارداتی را دو چندان کرده است. از ابتدای سال ۱۴۰۴، مبنای محاسبه حقوق ورودی خودرو از ارز نیمایی ۲۸۵۰۰ تومانی به ارز حوالهای مرکز مبادله یعنی ۷۰۰۰۰ تومان افزایش یافت. بنابراین مشتریانی که در اسفند ۱۴۰۳ نسبت به پیشخرید خودروهای وارداتی اقدام کردهاند، باید در آینده نزدیک اختلاف قیمت قابل توجهی را از جیب خود پرداخت کنند.
نظر شما