۱۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۸
عدم دسترسی ماشین‌آلات مشکل کلزاکاران خراسان شمالی؛ رغبتی به کشت وجود ندارد
بازار گزارش می‌دهد؛

عدم دسترسی ماشین‌آلات مشکل کلزاکاران خراسان شمالی؛ رغبتی به کشت وجود ندارد

بجنورد- درحالی‌که جهاد کشاورزی به دنبال ترویج کشت محصولات کم آب‌بر است، به نظر می رسد عدم دسترسی به ماشین آلات کشاورزی مشکل بزرگی را برای کشاورزان و کلزا کاران استان خراسان شمالی به وجود آورده است.

بازار؛ گروه استان‌ها:  استان خراسان شمالی با داشتن ۳۴۴ هزار هکتار زمین کشاورزی و ۸۲ هزار بهره‌بردار، یکی از قطب‌های تولید کشاورزی در کشور محسوب می‌شود و در سال جاری چهار هزار و ۵۰۰ هکتار کشتزار استان زیر کشت کلزا رفت. درحالی‌که جهاد کشاورزی به دنبال ترویج کشت محصولات کم آب طلب است، اما اکثراً کلزاکاران خراسان شمالی از کشت محصول چندان ابراز رضایت نمی‌کنند و از کشت محصول خود در سال جاری پشیمان‌اند.

کلزا یکی از دانه‌های روغنی ازجمله محصولات مهم به شمار می‌رود که توسعه کشت آن می‌تواند نیاز کشور به واردات روغن را تأمین کند و افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی ازجمله کلزا می‌تواند درترغیب کشاورزان به کشت دانه‌های روغنی تأثیر بسزایی داشته باشد.

ریزش در کشت کلزا
یکی از کلزاکاران خراسان شمالی با بیان اینکه در سال جاری دو هکتار از مزارع خود را به کشت کلزا اختصاص دادم ولی اکنون یک کیلو نیز برداشت نکردم، گفت:  کشت محصول کلزا از اواخر شهریورماه هرسال آغاز و تا آبان ماه ادامه دارد و ماه‌های فروردین، اردیبهشت نیز زمان برداشت آن است  که زمان برداشت محصول بسیار مهم است ولی متأسفانه در زمان برداشت محصول بنده، کمباین زمانی به زمین آمد که تمام محصولات ریزش کرده بودند.

پاک‌دامن با بیان اینکه در حال حاضر هیچ‌کدام ازکلزا کاران منطقه محصولی برداشت نکرده‌اند و از کشت کلزا پشیمان هستند، ابراز می کند: بنده امسال یک قطعه از زمین خود را نیز به کشت جو اختصاص دادم که از هر هکتار سه تن جو برداشت کردم اگر بنده بجای کلزا آن زمین را نیز جو می‌کاشتم حداقل نیاز دامم را تأمین کرده بودم.

وی در خصوص حمایت جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی می‌گوید: سال گذشته به دعوت جهاد کشاورزی، کشاورزان در منطقه راز و جر گلان و غلامان اقدام به کشت کلزا کرده‌اند ولی امسال با بازدید کارشناسان از زمین‌های کشاورزی ما تنها یک کلمه گفتند شرمنده‌ایم؛ آیا شرمندگی آنان برای ما نان‌وآب می‌شود؟

کلزا صرفه اقتصادی ندارد
دیگر کلزاکار خراسان شمالی نیز از کیفیت پایین کمباین‌های جمع‌آوری‌کننده دانه روغنی کلزا انتقاد می‌کند و می‌گوید:این باعث می‌شود که بخش زیادی از دسترنج کشاورز و محصول کشاورز به هدر رود همچنین بنده در برآورد و مقایسه کردن کشت کلزا با گندم و جو به این نتیجه رسیده‌ام که کشت کلزا نسبت به گونه گندم و جو از صرفه اقتصادی مناسبی برخوردار نیست.

نادری با گلایه از عدم‌حمایت جهاد کشاورزی طی برداشت محصول کلزا اظهار می‌دارد: متأسفانه دستگاه‌های کمباین برای برداشت محصول کلزا به‌موقع در اراضی اعزام نشدند و درنتیجه محصولات غیرقابل‌برداشت شده است از سوی دیگر محصول به‌دست‌آمده کفاف هزینه دستگاه کمباین و هزینه‌های دیگر نمی‌شود و امسال ضرر بزرگی نه‌تنها به بنده بلکه به کشاورزان کلزا کار وارد شد.

وی به کمبود کمباین در بخش کشاورزی استان اشاره می‌کند و می‌افزاید: در حال حاضر که فصل برداشت گندم، جو و کلزا ست، کشاورزان به دلیل نبود کمباین در تنگنا هستند و اگر کمباین‌ها در زمان مناسب به مزارع کلزا می‌آمدند، برداشت بدون مشکل انجام می‌شود و اکنون درآمد یک‌ساله خود را به این راحتی از دست دادیم.

مجرد یکی دیگر از کشاورزان کلزا کاران عدم دسترسی به ماشین‌آلات و پیچیدگی‌های مربوط به تحویل محصول و دریافت وجه را مهم‌ترین مشکلات تولید ذکر می‌کند و می گوید:  برخی مسئولان می‌گویند دلیل این آسیب سرما و بارش‌های فصلی و تگرگ بوده درصورتی‌که در زمان مناسب برای برداشت محصول هیچ‌گونه مشکلی بارندگی و سرما و... در این منطقه نبوده است.

افت ۳۰درصدی محصول کلزا
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز می‌گوید: در سال جاری تاکنون سه هزار و ۵۰۰ تن دانه روغنی کلزا از کشتزارهای استان برداشت شد که پیش‌بینی می‌شود نزدیک پنج هزار تن دانه روغنی از سطح مزارع استان  برداشت شود.

محمدجواد تشکری سرمای دیررس بهاره را دلیل ریزش دانه‌های کلزا در استان عنوان می کندو اظهار می‌دارد: این سرمای دیررس بهاره موجب افت ۳۰ درصدی عملکرد محصول کلزا در زمان گل‌دهی محصول بود که متأسفانه باعث از بین رفتن گل‌ها شد.

وی در خصوص گلایه برخی از کشاورزان استان از کمبود کمباین بخصوص منطقه مانه و سملقان و راز و جر گلان نیز می‌افزاید: این استان دارای ۱۷۰ دستگاه کمباین است که در این مواقع از سال حدود ۲۵۰ دستگاه کمباین دیگر از استان‌های گلستان، مازندران و...  اقدام به برداشت محصول گندم و کلزا در این استان می‌کند و امسال نیز چهار دستگاه هد کمباین خریداری و تحویل کشاورزان شد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در پاسخ به اینکه برخی از کشاورزان دلیل ریزش دانه‌های روغنی کلزا را دیر آمدن کمباین به مزارعشان عنوان می‌کنند، می‌افزاید: تعداد این کشاورزان بسیار اندک بوده و دلیل آن این است که زمانی که کمباین برای برداشت محصول بر سر مزارع می‌رود محصول کشاورزان آماده برداشت نیست و یا آبیاری آن ادامه داشته به همین دلیل زمانی که کمباین به منطقه دیگری می‌رود به دلیل مسافت طولانی راه‌ها، تا اتمام برداشت محصول برنمی‌گردد و همچنین بیشترین خسارت محصول به منطقه مانه و سملقان واردشده که بیشترین سطح کشت کلزا در استان را دارد.

پایان خرید تضمینی کلزا
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نیز از پایان خرید تضمینی کلزا در این استان خبر می‌دهد و می‌گوید: با توجه به کاهش میزان خرید تضمینی کلزا در مراکز خرید تعاون روستایی پایان خرید تضمینی کلزا و تعطیلی مراکز خرید انجام شد.

سید جلال موسوی اظهار می‌دارد: در سال جاری بیش از سه هزار و ۲۵۷ تن کلزا از کلزاکاران به ارزش بیش از ۱۴۹ هزار و ۱۶۳میلیون ریال خریداری‌شده است که بیشترین خرید این محصول در مراکز خرید شهرستان مانه و سملقان به میزان بیش از یک هزار و ۸۷۴ تن به ثبت رسیده است.

وی می‌افزاید: این مقدار دانه روغنی کلزا از افزون بر ۷۵۶ نفر کشاورز در قالب یک هزار و ۲۰۱ محموله تحویل هفت مرکز خرید در سطح استان شد که با تلاش انجام‌شده دانه‌های روغنی کلزای خریداری‌شده طبق دستورالعمل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران در کمترین زمان به کارخانه‌های روغن‌کشی ارسال‌شده است.

پرداخت به کلزا کاران انجام شده است
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی با اعلام پرداخت حدود ۷۲ درصد بهاء محصول کلزاکاران نیز می‌گوید: تاکنون مبلغ ۱۰۷ هزار و ۴۹۳ میلیون ریال از وجوه کلزای کشاورزان پرداخت‌شده است که مابقی وجوه نیز به‌زودی به‌حساب کشاورزان واریز خواهد شد لیکن کشاورزانی که تا تاریخ ۱۶ تیرماه محصول خود را به مراکز خرید تحویل داده‌اند وجوه خود را کلاً دریافت کرده‌اند.

علی رغم این مسائل مطرح شده از سوی کلزا کاران و مسئولان باید دید که در نهایت وعده ها برای تامین مایحتاج کلزا کاران در استان خراسان شمالی به واقعیت می پیوندد یا خیر؛ باید منتظر ماند.

کد خبر: ۳۳٬۲۷۰

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha