۲۳ تیر ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۱
مراتع در کمبود امکانات می‌سوزند؛ افزایش حریق‌ها در سال جاری
بازار از قوچان گزارش می‌دهد؛

مراتع در کمبود امکانات می‌سوزند؛ افزایش حریق‌ها در سال جاری

قوچان- بارندگی‌های امسال جان تازه‌ای به مراتع قوچان داد اما با گرمای هوا و خشکیدگی علوفه‌ها حال این موضوع بلای جان مراتع شده و البته بی‌توجهی برخی افراد در آتش‌افروزی و کمبود نیروهای حفاظتی بر غم این قصه افزوده است.

بازار؛ گروه استان‌ها: از ابتدای امسال تاکنون شهرستان قوچان نیز از داستان آتش‌سوزی های سریالی در کشور بی‌نصیب نمانده و تاکنون خسارات جبران‌ناپذیری را متحمل شده است.

باوجوداینکه در این شهرستان طی ماه گذشته شاهد برپایی مانور اطفای حریق در مراتع بودیم و مسئولان توان نیروهای عملیاتی خود را در این مانور محک زدند اما واقعیت این است که تعداد اندک نیروهای حفاظتی و کمبود امکانات و از همه مهم‌تر بی‌توجهی برخی افراد اجازه نداده تا مراتع این شهرستان از آتش‌سوزی مصون بماند.

۲۶۷ هکتار از مراتع قوچان در آتش‌سوخت 
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان قوچان در گفت‌وگو با خبرنگار بازار بابیان اینکه تنها در یک ماه گذشته تعداد ۱۶ مورد آتش‌سوزی در مراتع قوچان به وقوع پیوسته است افزود: متأسفانه از ابتدای سال تاکنون ۲۶۷هکتار از مراتع شهرستان طعمه حریق شدند.

امیر زمانی مقدم اظهار داشت: این آتش‌سوزی در مراتع محمد بیگ، سرآخور، گلشن آباد، نوروزی، کلمخران، گل میم، سراب، شکراب و سرزو عمارت،  جرتوده و جوزان به وقوع پیوسته است.

وی بابیان اینکه آتش‌سوزی در مناطق سراب و بهار کیش حدود ۵۰ هکتار از این اراضی را با خود درگیر کرد ادامه داد: متأسفانه تعداد و وسعت حریق‌ها در مقایسه با سال گذشته رشد چشمگیری داشته است

کمبود نیروی حفاظتی
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری قوچان بابیان این‌که درسال گذشته حدود ۵۰ هکتار از مراتع طعمه حریق شد، افزود: در مقایسه با سه‌ماهه اول سال قبل آمار حریق‌ها افزایش پیداکرده به‌طوری‌که طی خردادماه ۶ مورد با مساحت ۳۶ هکتار و از ابتدای تیرماه نیز تاکنون ۲۲۹  هکتار آتش‌سوزی در مراتع را داشتیم.

زمانی مقدم مساحت جنگل‌ها، مراتع و بیشه‌زارهای قوچان را ۲۰۲ هزار هکتار بیان کرد و یادآور شد: تمامی این مساحت تحت حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری است.

وی با اشاره به بهره‌گیری از چهار نیروی حفاظتی شاغل و امریه در یگان حفاظت منابع طبیعی این شهرستان گفت: مهم‌ترین کمبود در این بخش نیروی انسانی است.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری قوچان در پاسخ به این سؤال که برای رفع این مشکل چه اقداماتی انجام‌شده است افزود: البته جهت حل این مشکل در نقاط بحرانی با آموزش‌هایی که در دستور کار قرار داشته دهیاران و برخی از اعضای شورای اسلامی روستا را برای حفاظت از منابع طبیعی با این سازمان همراه کردیم.

زمانی مقدم بابیان این‌که بیش‌ترین علت آتش‌سوزی عوامل انسانی  است، ادامه داد: در این حوادث خسارات اقتصادی و مخرب زیست‌محیطی به درختان، درختچه‌های گیاهی و زیستگاه جانوران واردشده است.

در مقایسه با سه‌ماهه اول سال قبل آمار حریق‌ها افزایش پیداکرده به‌طوری‌که طی خردادماه ۶ مورد با مساحت ۳۶ هکتار و از ابتدای تیرماه نیز تاکنون ۲۲۹  هکتار آتش‌سوزی در مراتع  قوچان به وقوع پیوسته است

وی در خصوص راهکار پیشگیری از آتش‌سوزی در مراتع نیز گفت: با توجه به افزایش درجه حرارت هوا در تابستان باید از روشن کردن آتش به‌ویژه درزمانی که سطح مراتع از برگ و علف‌های خشک پوشیده شده خودداری و از رها سازی  ظروف شیشه‌ای یا پلاستیکی پرهیز کرد.

ضرورت آموزش
فرماندار قوچان نیز بابیان اینکه این شهرستان به دلیل وجود مراتع فراوان در منطقه مستعد بروز حریق است به بازار گفت: برای کنترل حریق‌های احتمالی ضمن مشارکت بخشیدن و بسیج کردن نیروها و سازمان‌های مردمی در قالب تشکل‌های مردم‌نهاد باید با برگزاری مانور و آموزش سطح آگاهی و آمادگی نیروهای حفاظتی را افزایش داد.

هادی رجایی نیا در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه ماهیت بحران آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها با بحران‌هایی نظیر سیل و زلزله متفاوت است اظهار کرد: آتش‌سوزی هزینه‌های غیرقابل‌جبرانی را به همراه می‌آورد که باید به دنبال پیشگیری در این حوزه بود.

وی اضافه کرد: به نهادهای محلی به‌ویژه دهیاری‌ها که مدیران بحران روستای خود محسوب می‌شود دستور تجهیز در این زمینه داده‌شده تا در مواقع بحرانی و پیش از رسیدن نیروهای متخصص تا حدی از گسترش بحران جلوگیری کنند.

حریق‌ها سهوی است
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی نیز در حاشیه برپایی مانور حریق مراتع در قوچان در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به این‌که در منطقه «آسلمه» در باجگیران به علت پوشش گیاهی مناسب هرساله احتمال وقوع حریق  وجود دارد، افزود: تمامی دهیاری‌ها باید به تجهیزات ابتدایی اطفای حریق در مراتع همچون بیل آتش کوب مجهز شوند تا در زمان بروز چنین بحران‌هایی از گسترش آن جلوگیری کنند.

سرهنگ امین رمضانیان بابیان اینکه ۹۵ درصد حریق‌ها به‌صورت سهوی و به دلیل بی‌توجهی و ناآگاهی در شهرستان قوچان وهم چنین سطح استان خراسان رضوی صورت می‌گیرد به بازار گفت: سال گذشته حدود ۸۵۰ هکتار از اراضی ملی این استان آتش گرفت که از این میزان شاید ۱۰ هکتار آن به‌صورت عمدی به آتش کشیده شده بود و طی بررسی‌ها مشخص شد علت آن طبیعت گردهایی بوده‌اند که آتش را بر پا کرده‌اند اما بعد از خروج از منطقه آن را به نحو مطلوب خاموش نکرده‌اند.

وی بیان کرد: بارها از کشاورزان خواسته‌شده که زمین را پس از چرای دام خود آتش نزنند چون به‌صورت علمی ثابت‌شده این روش منفعتی ندارد اما برخی همچنان سنتی عمل می‌کنند و با آتش زدن چراگاهها موجب سرایت و بروز حریق‌های گسترده در اراضی ملی می‌شوند.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با اشاره به پوشش و رشد گیاهی مناسب  سطح استان براثر بارش‌های امسال و امکان بروز بحران‌های متفاوت در فصل گرما ادامه داد: افزون ‌بر ۹۵ درصد حریق‌ها به‌صورت سهوی صورت می‌گیرد و پنج درصد باقیمانده به‌صورت عمدی است و توسط این یگان قابل‌پیگیری قضایی خواهد بود.

رمضانیان گفت: وسعت این استان ۱۱ میلیون و ۳۵۰ هزار هکتار است و یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری از هشت میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اراضی ملی خراسان رضوی صیانت و حراست می‌کند.

کد خبر: ۲۹٬۳۴۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha