۵ فروردین ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۷
کاهش مدت ماندگاری زائران در مشهد| مقدمات زیارت آسان فراهم نشد
گزارش بازار؛

کاهش مدت ماندگاری زائران در مشهد| مقدمات زیارت آسان فراهم نشد

مشهد- آمار زمان ماندگاری زائران در مشهد مقدس که تا سال های پیش به شاخص پنج روز در سفر رسیده اما در حال حاضر با وجود افزایش جاذبه های گردشگری به دلایل مختلف از جمله گرانی به دو روز کاهش یافته است.

بازار؛ گروه استان ها: بنا بر اظهار نظرهای مختلف مسئولان استان خراسان رضوی، ماندگاری زائر درمشهد به حدود یک الی دو روز در مراکز اقامتی رسمی رسیده و این در حالی است که تا پیش‌ازاین ماندگاری زائران افزون بر پنج روز بوده است.

نرخ ماندگاری زائران در مشهد الرضا تابع شرایط مختلف و هزینه‌های سفر به‌ویژه هزینه اماکن اقامتی و هم‌چنین هزینه وسیله سفر است. در حال حاضر هزینه‌های اسکان در هتل‌های مشهد بسته به ستاره‌های این اماکن از رقم دو میلیون تومان به ازای اتاق دوتخته تا ۱۸ میلیون تومان به ازای یک‌شب خواب در بهترین هتل ۵ ستاره و استفاده از امکانات رویال سوئیت این هتل ها در این شهر متغیر است.

ازآنجاکه بنا بر گفته متصدیان صنعت گردشگری اقتصاد حداقل ۱۸۰ گروه شغلی به اقتصاد گردشگری گره‌خورده و با آن مرتبط است لذا افزایش هزینه‌های اقامت و سفر به‌طور حتم اقتصاد تمامی این گروه‌های شغلی را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.

آمارها حرف می زنند

حسین طوسی فعال حوزه گردشگری و متصدی یکی از دفاتر خدمات مسافرتی مشهد در گفت و گو با بازار اظهار می کند: هر چند ارزانی اتوبوس باعث شده‌است که تقاضا برای سفر نوروزی به مشهد با وسایل حمل ونقل عمومی جاده‌ای از هواپیما و قطار بیشتر باشد، اما نبود زیرساخت‌های جاده‌ای مناسب، فرسوده بودن اتوبوس‌های بین شهری، نبود مراکز خدمات دهی مناسب بین جاده‌ای، مشکلات تهیه بلیت و هم چنین قیمت های متورم شده همگی دست به دست هم داده تا سفر با ناوگان هوایی، ریلی و جاده ای جزو اولویت‌های زائران نباشد.

وی مشکلات بسیاری را در کاهش زمان ماندگاری زائر تاثیر گذار دانسته و به ما می گوید: در حال حاضر هزینه بلیت و از همه مشکلات تهیه بلیت بیش از گذشته مانع برنامه ریزی برای سفر به مشهد شده است.

فعال گردشگری: هزینه بلیت یکی از مواردی است که بر روی سفر یک خانواده ۴ یا ۵ نفره تاثیر گذار است لذا افرادی که تا پیش ازاین ترجیح می‌دادند که به جای وسیله شخصی از اتوبوس برای سفر به مشهد استفاده کنند

طوسی می افزاید: آمار های سال ۱۴۰۲ نشان می دهد تعداد ۱۰میلیون نفر زائر در ایام نوروز به این شهر سفر کردند که کمترین سهم جابه جایی به حمل ونقل هوایی به میزان ۳درصد؛ حمل ونقل ریلی ۵درصد، جاده‌ای عمومی ۶درصد و خودروی شخصی ۸۶درصد اختصاص داشت. این آمار ها در مقایسه با سال های گذشته نشان می‌دهد که در چند سال اخیر میزان سفر به مشهد از طریق حمل ونقل هوایی، ریلی و جاده‌ای کاسته و بر میزان استفاده از وسایل حمل ونقل شخصی افزوده شده است.

کاهش مدت ماندگاری زائران در مشهد| مقدمات زیارت آسان فراهم نشد

هزینه های گردشگری

این فعال گردشگری ادامه می دهد: هزینه بلیت یکی از مواردی است که بر روی سفر یک خانواده ۴ یا ۵ نفره تاثیر گذار است لذا افرادی که تا پیش ازاین ترجیح می‌دادند که به جای وسیله شخصی از اتوبوس برای سفر به مشهد استفاده کنند، اما ازآنجا که اکنون سفر با وسایل حمل ونقل ریلی، هوایی و درنهایت اتوبوس گران شده است، این افراد گزینه سفر با اتومبیل شخصی را برای ورود به مشهد انتخاب می‌کنند که همین مسئله سبب ایجاد مشکلات ترافیکی در زمان‌های اوج ورود زائران به این شهر می‌شود.

این فعال حوزه گردشگری ادامه می دهد: هزینه غذا این روز ها خود به یکی دیگر از عوامل کاهش ماندگاری زائر منجر شده است زیرا یک خانواده ۴ نفره به ازای صرف هر وعده غذا باید حداقل یک میلیون تومان و اگر به تناول ساندویچ هم رضایت دهد با این حال کمتر ۵۰۰ هزار تومان وعده غذایی را نمی توان در نظر گرفت لذا به ازای هر روز ماندگاری زائر روزانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به هزینه غذایی آن خانواده افزوده خواهد شد.

وی می گوید: در ایام تقارن ماه رمضان و نوروز معمولا سفرهای زائران از استان‌های خراسان جنوبی، خراسان شمالی و همچنین شهرهای استان خراسان رضوی به مشهد با کاهش روبروست و شاهد افزایش سفرهای دور هستیم که این تصمیم هزینه سفر از جمله سفر با قطار، اتوبوس و هواپیما را افزایش می دهد. همچنین باید توجه داشت که تغییر قدرت خرید خانوار در شکل سفرها و مواردی چون نوع اسکان، نوع خوراک و نوع مقصد تغییراتی ایجاد کرده است.

تلاش برای افزایش ماندگاری زائران

رئیس جامعه هتل داران خراسان رضوی نیز با قبول این موضوع که نرخ خدمات به هر ترتیب بر روی زمان ماندگاری زائر و یا گردشگر در مشهد تاثیر گذار است به ما می گوید: مشهد در مقایسه با سایر شهر های کشور کمترین نرخ هتل را دارد و هتلداران این شهر همیشه و در مناسبت های مختلف و نوروز امسال که پیک سفر است با این حال تخفیف های ویژه ای را برای رفاه حال زائران در نظر می گیرند.

محمود مادرشاهیان ابراز می کند: به طور مثال در نوروز امسال مقرر شده است تا خانواده هایی که قصد ۱۰ روز ماندن در این شهر مقدس را داشته باشند به پاس این نیت تخفیف های ۳۰ تا ۴۰ درصدی برای آن ها منظور شود.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی خراسان رضوی: نگاه ملی به مشهد را ضرورت و راهکار افزایش زمان ماندگاری زائر می دانیم

وی در تشریح این موضوع که چرا زمان ماندگاری در مشهد نسبت به گذشته کاهش یافته و چه راهی برای افزایش این زمان می توان در پیش گرفت بیان می کند: جامعه هتلداران همیشه آمادگی خود را برای کاهش هزینه ها اعلام کرده است اما این همکاری و کاهش هزینه های اقامتی نیازمند همراهی و همکاری دولتمردان است. به طور مثال اگر دولت حاضر باشد کمی از حق و حقوق دولتی مانند انواع عوارض، بیمه، مالیات بگذرد و یا تخفیفات خاص در مصرف انرژی قایل شود و یا بسته های تشویقی را برای سرمایه گذاران مراکز اقامتی در دستور کار قرار دهد به طور حتم نرخ هتل ها نیز کاهش خواهد یافت.

صرفه اقتصادی هتلداری

رئیس جامعه هتل داران خراسان رضوی اذعان می کند: با توجه به افزایش هزینه ها در ال حاضر برای همکان آشکار و مبرهن است که هتلداری به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد ولی با این حال بسیاری از سرمایه گذاران با کمترین درآمد این صنعت پر هزینه را زنده نگاه داشته اند.

وی ادامه می دهد: با وجود همین درآمد اندک اما هنوز میهمانسراهای دولتی به عنوان رقیب فشار مضاعف تری را به صنعت هتلداری وارد می کنند که با وجود اعتراض متعدد اما هنوز ادارات دولتی از ورود به صنعت هتلداری دست برنداشته و هر کدام از ادارات بنا بر فراخور مالی وارد این صنعت شدند.

کاهش مدت ماندگاری زائران در مشهد| مقدمات زیارت آسان فراهم نشد

مشهد نیازمند نگاه ملی است

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی خراسان رضوی نگاه ملی به مشهد را ضرورت و راهکار افزایش زمان ماندگاری زائر در مشهد دانسته و به خبرنگار بازار می گوید: با وجود اینکه سعی شده در قالب کارگروه های مختلف مانند کارگروه زیارت نگاه به مشهد به صورت ملی باشد اما هنوز این اتفاق مبارک رخ نداده است.

یوسف بیدخوری اذعان می کند: در حالی که استان خراسان رضوی در طول سال بنا بر آمار منتشره میزبان افزون بر ۳۰ میلیون زائر داخلی و بیش از ۳ میلیون زائر خارجی است اما از هر گونه سرمایه گذاری و یا بسته تشویقی ملی فارغ است.

وی با بیان اینکه خدمات و امکانات موجود در این شهر علاوه بر جمعیت ساکن مورد بهره برداری میلیون ها ایرانی و زائر خارجی قرار می گیرد ادامه می دهد: این در حالی است که نهادهای حاکمیتی تغییری در نگرش خود به مشهد به عنوان یک شهر ملی ندارند و هنوز این شهر با همان منابع محلی و استانی اداره شده و خدمت رسانی می کند. متأسفانه در دوره‌های مختلف همه مسئولان بر ضرورت نگاه ملی به مشهد تأکید و سخنرانی داشته و دارند؛ اما درعمل اقدام خاصی انجام نمی‌دهند. از این رو مطالبه‌گری برای تحقق نگاه ملی دولت به مشهد، نیازمند فضاسازی رسانه‌ای و پیگیری جدی آن از سوی رسانه‌هاست

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی خراسان رضوی با اشاره به این موضوع که حضور و ورود گردشگر خارجی در صورتی که زیرساخت‌های لازم فراهم شود، می‌تواند مزایای زیادی نظیر ارزآوری و اشتغال‌آفرینی را به همراه داشته باشد و اقتصاد گردشگری را رونق ببخشد ادامه می دهد: در راستای تحقق نگاه ملی به مشهد، دولت می‌تواند مشهد را به عنوان یک منطقه آزاد زیارتی با توجه به ظرفیت‌های زیادی که در حوزه‌های مختلف نظیر فرودگاه بین‌المللی، هتل‌های ۵ستاره و مراکز اقامتی دارد، در نظر بگیرد و همان‌طور که در مناطق آزاد اقتصادی تسهیلاتی در زمینه‌های گوناگون برای تجار در نظرگرفته می‌شود، در این منطقه زیارتی نیز دولت برای زائران در زمینه‌های مختلف تسهیلاتی لحاظ کند تا ضمن ماندگاری بیشتر زائران در شهر مقدس مشهد، زمینه حضور بیشتر آن‌ها در طول سال فراهم شود.

وعده های بر زمین مانده

موضوع زیارت آسان و کاهش هزینه‌ها یکی از دستورات و تأکیداتی است که رئیس دولت سیزدهم در نخستین جلسه شورای ملی زیارت پس از سال ها ‌ وقفه در مشهد به آن تاکید کرد. حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی در این جلسه اظهار کرد: باید رفت‌وآمد زائرین از مبدا تا مقصد تسهیل شود و این تسهیل‌گری به معنی واقعی کلمه باعث کاهش هزینه سفرهای هوایی و زمینی و محل اسکان برای زائران شود. زیارت ارزان و آسان نیازمند سازوکاری است که باید همه دستگاه‌ها در این رابطه فعال شوند تا اتفاق بیفتد این کار می‌تواند آثار بسیار ارزشمندی داشته باشد.

پیگیری قطار سریع‌السیر مشهد تهران هم برای دسترسی سریع مردم برای انجام زیارت در بارگاه منور رضوی اهمیت دارد

رئیس‌جمهور با اشاره به اهمیت موضوع سوغات متناسب بافرهنگ اسلامی برای زائران اظهار داشت: متأسفانه بازار شهرهای زیارتی به محل فروش کالاهای کشورهای مختلف تبدیل‌شده که هیچ تناسبی بافرهنگ ما ندارد، اما سوغاتی که زائران تهیه می‌کنند باید متناسب با زیارت، فرهنگ و آموزه‌های دینی و ملی باشد و توجه به این موضوع در حقیقت توجه به اقتصاد و فرهنگ زیارت است.

اگرچه نخستین جلسه نشست مشاوران استانداران سراسر کشور نیز در امر تسهیل خدمت به زائران امام رضا (ع) در آبان ماه ۱۴۰۱ در مشهد مقدس برگزار شد اما در این نشست هم مانند سایر جلسات سال های گذشته زیارت آسان به تأکیدات و سخنرانی گذشت.

پیگیری قطار سریع‌السیر مشهد تهران هم برای دسترسی سریع مردم برای انجام زیارت در بارگاه منور رضوی اهمیت دارد تا افراد بتوانند در کمترین زمان ممکن به زیارت نائل آیند و بر همین اساس به این موضوع باید به صورت یک پروژه کشوری نگریسته شود.

سیاست زیارت آسان

دبیر شورای ملی زیارت و استاندار خراسان رضوی در این نشست بر زیارت آسان تاکید کرد و گفت: اگر بتوانیم زمینه لازم برای بهره‌مندی تمام مردم از زیارت را فراهم آوریم تا از این فرصت مناسب استفاده کنند، بسیاری از مسائل و ناهنجاری‌ها خودبه‌خود حل می‌شود. زیارت باید گسترده، آسان و ارزان باشد و وظیفه ما نیز مهیاکردن این شرایط برای حضور تمام زائران داخلی و خارجی در شهر مقدس مشهد است.

یعقوب علی نظری در این رابطه بیان کرد: پیگیری قطار سریع‌السیر مشهد تهران هم برای دسترسی سریع مردم برای انجام زیارت در بارگاه منور رضوی اهمیت دارد تا افراد بتوانند در کمترین زمان ممکن به زیارت نائل آیند و بر همین اساس به این موضوع باید به صورت یک پروژه کشوری نگریسته شود.

حال باید به نظاره نشست که دولت سیزدهم با تمام تاکیدات و جلساتی که به منظور کاهش هزینه‌ها و ارزان و آسان‌سازی زیارت در دستور کار قرار داده است می تواند گامی در این رابطه برداشته و این رویا را به واقعیت نزدیک کند؟!

کد خبر: ۲۷۹٬۵۸۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha