۲۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۹:۲۰
مواد شیمیایی داخل پلاستیک‌ها بسیار بیشتر از چیزی هستند که قبلاً تصور می‌شد
دانشمندان اروپایی:

مواد شیمیایی داخل پلاستیک‌ها بسیار بیشتر از چیزی هستند که قبلاً تصور می‌شد

شفافیت بسیار پایینی درباره مواد شیمیایی به‌کاررفته در زنجیره‌های تأمین پلاستیک‌ها وجود دارد. متخصصان می‌گویند یک معاهده جهانی می‌تواند این مسئله را حل کند.

به گزارش بازار، انواع مواد شیمیایی داخل پلاستیک حداقل ۳۰۰۰ تا بیشتر از چیزی هستند که دانشمندان پیش از این شناسایی کرده بودند. پیش از این، برنامه محیط‌زیست سازمان ملل (UNEP) حدود ۱۳۰۰۰ ماده شیمیایی مختلف را در پلاستیک‌ها شناسایی کرده بود. اما حالا گروهی از دانشمندان اروپایی توانسته‌اند بیش از ۱۶۰۰۰ ماده در انواع پلاستیک، از بسته‌بندی غذاها تا اسباب‌بازی‌ها و دستگاه‌های پزشکی، پیدا کنند.

طبق این گزارش، یک-چهارم این مواد شیمیایی درون پلاستیک احتمالاً برای سلامت انسان و محیط‌زیست خطرناک هستند. شورای تحقیقات نروژ این گزارش را در راستای تلاش دولت‌ها برای تنظیم اولین معاهده جهانی نظارت بر آلودگی پلاستیک تهیه کرده است. حدود ۴۰۰ میلیون تن زباله پلاستیکی هر سال تولید می‌شود.

نویسندگان گزارش فوق می‌گویند ما باید برای حل مشکل آلودگی پلاستیک، به چرخه کامل پلاستیک‌ها در طبیعت نگاه کنیم و مسئله مواد شیمیایی را در نظر داشته باشیم. این چرخه از این رو شکل می‌گیرد که مواد شیمیایی پلاستیک‌ها می‌توانند وارد آب و غذا شوند.

پژوهشگران حالا می‌توانند صدها، یا حتی هزاران ماده شیمیایی پلاستیک را در بدن انسان‌ها پیدا کنند. می‌دانیم که برخی از این مواد با عواقب شدید سلامت ارتباط دارند. این عواقب عبارتند از مشکلات بارداری و بیماری‌های قلبی‌عروقی.

عدد ۱۶۰۰۰ مربوط به تمام انواع پلاستیک می‌شود. در یک وسیله پلاستیکی روزمره، معمولاً صدها یا هزاران ماده مختلف وجود دارد. به‌نظر می‌رسد که این عدد همچنان نگران‌کننده است.
مواد شیمیایی پلاستیکتنها ۶ درصد از مواد شیمیایی به‌کاررفته درون پلاستیک‌ها تحت نظارت قانونی هستند.
حل مسئله آلودگی پلاستیک

این گزارش می‌تواند یک چارچوب خطر جدید ایجاد کند. چارچوب موجود، تماس واقعی انسان‌ها و محیط‌زیست با پلاستیک را نادیده می‌گیرد و از این جهت، یک چشم‌انداز ناقص برای مردم و قانون‌گذاران ایجاد کرده است.

صنایع پلاستیک اعلام کرده‌اند که هرگونه معاهده‌ای در سطح جهانی باید مروج بازیافت و استفاده مجدد از پلاستیک‌ها باشد. اما نویسندگان مقاله می‌گویند تنها از طریق کنترل پسماندهای پلاستیکی نمی‌توان از انسان‌ها و محیط‌زیست محافظت کرد. پیش‌تر نیز دانشمندان هشدار داده بودند که بازیافت و استفاده مجدد، راه‌حل‌های ثانویه برای آلودگی پلاستیک هستند.

دانشمندان می‌گویند شفافیت بیشتری درباره انواع مواد شیمیایی (شامل افزودنی‌ها، ناخالصی‌ها و تسهیل‌کننده‌ها) که در تولید و بازیافت پلاستیک‌ها استفاده می‌شوند لازم است.

نویسندگاه گزارش فوق می‌گویند یک-چهارم مواد شیمیایی شناسایی‌شده فاقد اطلاعات پایه شیمیایی درباره ماهیت خود هستند.

ریشه اصلی این مسئله، پیچیدگی شیمیایی پلاستیک‌ها است. در اغلب موارد، تولیدکنندگان مواد اولیه خود را از زنجیره‌های عرضه بسیار پیچیده می‌گیرند و خودشان نیز نمی‌دانند آن‌ها حاوی کدام مواد شیمیایی هستند.

تنها ۶ درصد از مواد شیمیایی موجود در دنیا تحت نظارت مقررات هستند. متخصصان می‌گویند بدون فشار قانونی، انگیزه‌ای برای کشف مواد موجود در پلاستیک‌ها وجود ندارد.

یک معاهده جهانی پلاستیک می‌تواند نقطه شروعی برای حل این مسئله باشد. مذاکرات این معاهده ماه آینده در اتاوا در کانادا برگزار خواهد شد. قرار است در این مذاکره، معاهده اولیه‌ای که ماه دسامبر در کره جنوبی تنظیم شد، نهایی گردد.

کد خبر: ۲۷۸٬۷۴۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha