مهسا نظری؛ بازار: در حال حاضر بیکاری و اشتغال از مهمترین و جدیترین دغدغه خانوادهها در استان ایلام است، چرا که معضل بیکاری نه تنها مشکلات اقتصادی بسیاری برای مردم این استان به دنبال داشته بلکه همواره یکی از علل بروز ناهنجاریها، آسیبهای اجتماعی، بروز بیماری های روحی و افسردگی، محرومیت استان، بزهکاری و اعتیاد عنوان میشود.
بیکاری در استان ایلام در حالیست که این منطقه دارای موهبت های خدادادی زیادی در زمینه نفت و گاز، کانی های غیر فلزی، وجود آثار و چشم اندازهای زیبای طبیعی، خاک حاصلخیز، آب مناسب و هوای معتدل و چهار فصل، گردشگری، صنایع دستی، دامداری، کشاورزی، پرورش آبزیان، صنایع چوب و.... است.
همانطور که گفته شد استان ایلام در حوزه های مختلفی دارای پتانسیل و ظرفیت بالایی می باشد، با این وجود سوال است چرا استانی با برخورداری از قطب گردشگری، یازده درصد از صنایع نفت و گاز، هم مرز بودن با کشور عراق و ظرفیت صادرات، تولیدات محصولات کشاورزی، دامی و صنایع دستی، باید با مشکل بیکاری دست و پنجه نرم کند.
دلیل بیکاری در ایلام
بررسی ها نشان داده نبود نیروی متناسب با نیاز بازار و عدم وجود نیروهای متخصص از جمله دلایل بروز معضل بیکاری و همچنین روی آوردن به استخدام نیروهای غیربومی در دستگاه ها و شرکت ها به ویژه پتروشیمی و پالایشگاه است.
به طور کلی مهارت آموزی به فعالیتهای آموزشی برای فراگیری و تقویت تخصصها از طریق عادت دادن افراد با تمرین و تکرار، شناخت و آگاهی برای راه اندازی کسب و کار یا به دست آوردن مهارت جدید گفته میشود.
بر این اساس اهمیت آموزش به ویژه مهارت آموزی و تربیت و توانمندسازی افراد ماهر مورد تاکید قرار گرفته و یکی از بسترهای لازم برای ایجاد اشتغال در کشور به شمار میرود، به اعتقاد کارشناسان هزینه کردن در امر آموزش بزرگترین سرمایهگذاری به شمار میرود و توسعه و پیشرفت استان در سایه آموزش و مهارت آموزی محقق میشود
لازم به ذکر است با آموزش افراد، برگزاری کلاس های آموزشی و حتی به روز کردن توان مهارتی استادکاران ماهر شاغل، پتانسیل بالایی در راه جذب افراد جویای کار دارای توان مهارتی ایجاد می شود.
همچنین این کار باعث اجاد انگیزه مضاعف بین جوانان بیکار می شود و به این نتیجه خواهند رسید که در صورت داشتن آموزش های مهارتی، زمینه اشتغال مهیا خواهد شد.
بر این اساس اهمیت آموزش به ویژه مهارت آموزی و تربیت و توانمندسازی افراد ماهر مورد تاکید قرار گرفته و یکی از بسترهای لازم برای ایجاد اشتغال در کشور به شمار میرود، به اعتقاد کارشناسان هزینه کردن در امر آموزش بزرگترین سرمایهگذاری به شمار میرود و توسعه و پیشرفت استان در سایه آموزش و مهارت آموزی محقق میشود.
لزوم نیروهای ماهر در استان
از این رو تربیت نیروی ماهر و ترویج مهارت آموزی با هدف ایجاد فرصت های جدید شغلی یکی از نیازهای ضروری استان ایلام است و در این راستا آموزش، مهارت و توانمند سازی باید در اولویت تربیتی فرزندان در خانواده ها و نظام آموزش و پرورش قرار گیرد.
از سوی دیگر در کنار مدارک دانشگاهی باید فارغ التحصیلان مهارتهای لازم را برای ایجاد کسب و کار نیز فرا گیرند که در این مورد دانشگاه ها و سازمان آموزش فنی و حرفه ای بهترین مکان برای آموزش، توانمند سازی و مهارت آموزی این افراد است.
شایان به ذکر است با آموزش افراد، برگزاری کلاس های آموزشی و حتی به روز کردن توان مهارتی استادکاران ماهر شاغل، نه تنها پتانسیل بالایی در راه جذب افراد جویای کار دارای توان مهارتی ایجاد می شود بلکه با آموزش و مهارت آموزی کارگران شاهد کاهش حوادث کارگری نیز خواهیم بود.
نتیجه گسترش آموزشهای مهارتی میتواند در اشتغالزایی تأثیر مثبتی داشته باشد، زیرا در صورت توجه به مسئله مهارت آموزی می توان بخش زیادی از نیازهای جامعه جوان و جویایی شغل را رفع کرد، از این رو باید فرهنگ سازی مهارت آموزی به عنوان یک اصل مهم در دستور کار قرار گیرد و همه مردم در جریان نتایج مثبت این مهم قرار گیرند، بنابراین با وجود مشکل بیکاری نیازمند ترویج فرهنگ مهارت آموزی با همت همه دستگاههای اجرایی در جامعه هستیم.
نظر شما