به گزارش بازار، عملیات ۷ اکتبر نتایج تاریخی و سرنوشت سازی را برای بازیگران منطقه ای و جهانی خلق خواهد کرد. نتایجی مملو از دستاورد های تجاری، امنیتی و سیاسی و... که ممکن است برای طرفین تنش ایجاد کند.
توافق تاریخی هند و ایران بر سر توسعه بندر چابهار یکی از رویدادهای اساسی دوروز گذشته منطقه آسیای جنوبی و اقیانوس هند هست که به آن پرداخته نشد.
سفر سوبرامانیام جایشانکار وزیر خارجه هند دقیقا در ساعات حملات گسترده مقاومت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مناطقی در خاک پاکستان یک تقارن اتفاقی نیست.
هندی ها که سه ماه پیش در نشست جی ۲۰ به همراه آمریکا و اسرائیل و عربستان از کریدور عرب مد سخن به میان آوردند با عملیات ۷ اکتبر عملا متوجه عمق چالش های امنیتی و سیاسی بلندمدت در سرزمین فلسطین اشغالی شدند و این مساله را درک کردند که نمی توانند از این طریق به اروپا برسند.
توافق نهایی ایران و هند برای توسعه بندر چابهار و اتصال بمبئی به افغانستان و آسیای مرکزی و همچنین در بلندمدت به اروپا از طریق رشت آستارا جغرافیای تجاری و حمل و نقل منطقه ای را دستخوش تحول می کند و این مهم ترین رویداد پیش بینی شده برای بندر چابهار و کریدور شمال_جنوب خواهد بود.
توافق نهایی هند و ایران نتیجه متغیرهای دیکته شده ایران و محور مقاومت به رژیم صهیونیستی و آمریکا از ۷ اکتبر بوده است و بکلی طرح هایی نظیر صلح ابراهام و کریدور عرب مد را تا الان از بین برده است.
توافق راهبردی هند و ایران و طبیعتا افغانستان، به معنای تضعیف مستقیم شرایط اقتصادی و تجاری پاکستان و بندر گوادر ارزیابی می شود، همزمانی حملات موشکی مقاومت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با این رویداد سرنوشت ساز پاکستان را بر این داشت که تمامی روابط و نشست های مهم خود با مقامات ایرانی را به حالت تعلیق در بیاورد.
گذر زمان مشخص می کند که اقدامات مشترک ایران و هند در بندر چابهار و اتصال بمبئی به اوراسیا از خاک ایران و حملات مستقیم ایران به خاک پاکستان که در روزهای حساس انجام شده است نشان دهنده تغییر راهبرد ایران نسبت به پاکستان و اتخاذ راهبرد مشخص در آسیای جنوبی هست یا خیر، باید منتظر تحولات بود.
هند جدی ترین دشمن در تاریخ ۷۷ ساله استقلال پاکستان از هند بزرگ است که در موضوعات مختلف امنیتی، خطوط مرزی، جامو و کشمیر و... تنش های عمیق حل نشده دارند.
نظر شما