بازار؛ گروه صنعت: بازار خودرو همچنان پرنوسان است و قیمت ها میل و گرایشی به سمت ارزان شدن ندارند، هیچ مبنایی برای تعیین قیمت ها وجود نداشته و هر کس برحسب سلیقه خود قیمت خودروها را تعیین می کند.
از طرف دیگر نبود یک برنامه و دستورالعمل مشخصی در مورد وضعیت و میزان تولیدات در آینده و مهمتر از آن نبود هیچ گونه نهاد ناظری بر قیمت گذاری خودروسازان سبب شده روند صعودی قیمت خودروها ادامه دار باشد.
کارشناسان صنعت خودرو هر کدام علتی را برای این امر عنوان می کنند یکی بحث افزایش قیمت دلار در بازار را مطرح می کند و دیگری معتقد است توقف تولید پراید در آینده ای نزدیک و عرضه کم خودرو در بازار علت گرانی است
با این حال خودروسازان معتقدند که در حد توان خود عرضه به بازار را داشتهاند. این درحالی است که عدهای دیگر معتقدند بازار خودرو این روزها دیگر بر روی روال عرضه و تقاضا حرکت نمیکند و در شرایط کنونی قیمت خودرو در بازار توسط برخی از فعالانی که تعداد زیادی خودرو در اختیار دارند، تعیین میشود.
به عقیده این افراد، خرید و فروش دستاندرکاران بازار باعث میشود که قیمت خودرو در مدار افزایشی قرار بگیرد. از سوی دیگر، تقاضای شب عید نیز مسئلهای است که برخیها به آن اشاره دارند.
تا تولید به حالت عادی برنگردد، گرانی هست
امیرحسین عسکریان، مشاور طرح تحقیق و تفحص از صنعت خودرو در گفتگو با بازار در خصوص علت اصلی افزایش قیمت خودرو گفت: تحریم های ظالمانه آمریکا و متحدانش سبب شده است که خودروسازان در تامین قطعات مورد نیاز خود دچار مشکل شوند به همین دلیل بالاجبار خودروسازان از میزان تولید خود می کاهند و بدین ترتیب تیراژ خودرو در کشور پایین می آید.
وی افزود: تا زمانی که نتوانیم روند تولید و تیراژ خودرو را به حالت عادی و طبیعی خود برگردانیم هیچ گونه روش جدید قیمت گذاری خودرو بازار آشفته این صنعت را آرام نخواهد کرد.
مشاور طرح تحقیق و تفحص از صنعت خودرو با بیان این نکته که تنها راه کنترل بازار افزایش تولید خودرو و عرضه به بازار است، اظهار کرد: چون هر دو خودروساز در بازار انحصاری فعالیت می کنند و هیچ گونه رقابتی با هم ندارند به این صورت که سایپا محصولات با قیمت ارزانتر به بازار عرضه می کند و ایران خودرو با قیمت میانی و رو به بالا محصولاتش را عرضه می کند.
انحصاری بودن بازار خودرو بلای جان این صنعت است
عسکریان در ادامه گفت: لذا با این روند و عدم آزادسازی واردات خودرو یا وضع تعرفه سنگین برای واردات آن به نظر می رسد در این بازار آزاد سازی قیمت خودرو هیچ تاثیری ندارد و بازار خودرو از وضعیت فعلی رهایی نخواهد یافت، و حضور شورای رقابت در امر قیمت گذاری لازم است.
وی با بیان این که هیچ دستورالعمل و برنامه مشخصی برای مدیریت این بازار گسترده در کشور وجود ندارد، اذعان داشت: گرانی خودروها بیشتر به این امر بر می گردد که تیراژ تولید خودرو کشور به حالت عادی برنگشته است تا تیراژ به حد مطلوب نرسد هر گونه قیمت گذاری در بازار خودرو وضعیت را آشفته تر از قبل می کند.
این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: افزایش قیمت دلار، کمبود عرضه، عدم تامین قطعات برای شرکت های خودروساز و عدم سیاست گذاری درست برای عرضه، مدیریت و فروش خودرو سبب شده است که قیمت بیشتر خودروهای موجود در بازار با افزایشی ۱۰ درصدی بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان افزایش یابد.
عسکریان با بیان این که بهترین راهکار کنترل بازار، افزایش تولید خودرو و عرضه به بازار است، گفت: آزاد سازی قیمت خودروها که به عنوان راهکاری برای کنترل قیمت خودرو و مطلوب شدن بازار این صنعت توسط کارشناسان به عنوان راهکار اصلی بیان می شود خود سبب گرانتر شدن قیمت ها و بدتر شدن اوضاع صنعت خودرو خواهد شد و مسکنی خوبی برای این صنعت در وضعیت فعلی نمی باشد.
وی در پایان اذعان داشت: لذا معتقدم باید مسئولین امر باید هر چه سریعتر تولید داخلی قطعات خودرو را توسعه و در دستور کار ویژه خود قرار دهند تا روند تولید خودرو به شرایط قبل برگردد و به خودی خود بحث قیمت خودرو و تعادل این صنعت به حالت عادی خود بر می گردد.
نظر شما