به گزارش بازار به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران گفت که اقدامات بانکهای کره جنوبی مانع از آن می شوند که ایران بتواند از پول خود برای خرید مواد غذایی و دارو استفاده کند در حالیکه این نوع تجارت مشمول تحریمهای آمریکا نیست. همتی در پاسخ کتبی به سوالات ما بیان کرد: «این ناراحتکننده است که شاهد آن باشیم بانکهای کرهای با خیال راحت تعهدات خود و توافقهای مالی بینالمللی رایج را زیر پا میگذارند و تصمیم گرفتهاند وارد بازی سیاست شوند و از تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه ایالات متحده پیروی کنند. به گفته اوایران می تواند برای دسترسی به منابع خود به اقدامات قانونی روی آورد اما نامی از بانکهای مورد نظر نبرد.
همتی همچنین توضیح بیشتری درباره اقدامات احتمالی ایران نداد. پس از رفع تحریمها تحت پیمان هستهای سال ۲۰۱۵، ایران در سال بعد توانست بیش از ۶.۴ میلیارد دلار درآمد نفتی که در حسابهای هند مسدود شده بود را با استفاده از بانکهای اروپایی به عنوان عامل پایاپای آزاد سازد. علاوه بر این بانک مرکزی در اروپا علیه آن دسته از شرکتهای مالی که پولهای آن را بر مبنای احکام دادگاههای آمریکا مسدود کرده بودند شکایت کرد.
ایران اوایل این ماه اعلام کرد که پس از دو سال مذاکره، محموله دارویی به ارزش ۵۰۰ هزار دلار از کرهجنوبی دریافت کرده است. وزارت امور خارجه ایران در آن زمان گفت که واشنگتن این معامله را تایید کرده بود. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که کره جنوبی ۷ میلیارد دلار بدهی نفتی به ایران دارد که مربوط به قبل از زمانی میشود که دولت ترامپ در سال گذشته تحریمها علیه فروش نفت خام ایران را دوباره به اجرا گذاشت.
بر طبق گزارش وزارت امور خارجه در سئول، داروهای ارسالی برای درمان بیماریهای ژنتیکی به کار میروند. کره جنوبی قصد دارد این ماه کیتهای آزمایش کوید ۱۹ با ارزش ۲ میلیارد دلار را ارسال کند.
کو کیونگ-سوک یکی از مقامات وزارت امور خارجه در تماس تلفنی گفت: ما با ایالات متحده، ایران و بانکهایی که منابع مسدود شده را در اختیار دارند مشورت کردیم تا پیشرفتی در این موضوع حاصل شود. تاکنون ما توانستهایم بخشی از منابع را برای توسعه تجارت بشر دوستانه با ایران استفاده کنیم و همچنان در جستجوی راههایی هستیم که این گونه تبادلات را افزایش دهند.
ایران در اواخر ماه فوریه از شیوع گسترده ویروس کرونا خبر داد و محدودیتهایی را برای کنترل این بیماری به اجرا گذاشت. تکانه اقتصادی مقامات را وادار کرد که برای اولین بار از سال ۱۹۶۰ ازصندوق بینالمللی پول تقاضای کمک کنند.
مقامات ایران که با کسری بودجه گسترده مواجه شدهاند و درآمدهای حیاتی نفتی آنها به خاطر تحریمهای آمریکا به شدت کاهش یافته است در ۱۱ آوریل بخشی از محدودیتهای مربوط به زندگی روزمره و کسب و کارها را برداشتند. اما بیماری دوباره اوج گرفت و تاکنون جان بیش از ۸ هزار نفر را در کشور گرفته است.
همتی از پاسخ به این پرسش که آیا خبر جدیدی درباره درخواست وام از صندوق بینالمللی پول دارد امتناع کرد. او گفت که ایران تاثیرات ویروس را کنترل میکند و حتی انتظار دارد که در پایان سال شاهد رشد معتدل اقتصادی باشد.
او با اشاره به کره جنوبی بیان داشت که دو کشور بر روی یک ابزار تجاری ویژه کار میکنند. این ابزار شبیه آن چیزی است که با اتحادیه اروپا برقرار گردید و به ایران اجازه میدهد که با استفاده از پولهای مسدود شده در بانکهای کرهای معاملات بشردوستانه را تکمیل نماید.
بر طبق گفته همتی آمریکا که دو سال پیش از برجام خارج شد در تلاش بود تا جلوی این برنامه را بگیرد. آنچه رویکرد «فشار حداکثری» دونالد ترامپ علیه ایران نامیده میشود قصد دارد رهبران ایران را وادار سازد درباره پیمان هستهای و پایان دادن به حمایت از حزب الله و شبه نظامیان عراقی پای میز مذاکره بنشینند.
ساز و کار اتحادیه اروپا که به اینستکس شهرت دارد ابزاری تجاری را در اختیار شرکتهای اروپایی قرار میدهد تا بدون استفاده از دلار، عبور تراکنشها از بانکهای آمریکایی و یا انتقال پول از مرزهای ایران به فروش کالا و خدمات به ایران بپردازند. اما این ابزار تاثیر چندانی نداشت چراکه شرکتها از این هراس دارند که تحت مجازات آمریکا قرار گیرند.
همتی گفت «اگر بانکهای کرهای به توافقات بینالمللی خود با ما پایبند نباشند ما این حق را برای خود محفوظ میداریم که بر طبق قوانین بینالمللی به اقدامات قانونی روی آوریم.
نظر شما