۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۶
سهم ۹۰ درصدی دولتی ها از قراردادهای ساتبا| بعد از ۲۰ سال یک درصد برق از تجدید پذیرها تامین می شود
استاد دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با بازار:

سهم ۹۰ درصدی دولتی ها از قراردادهای ساتبا| بعد از ۲۰ سال یک درصد برق از تجدید پذیرها تامین می شود

اورعی استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: حدود ۹۰ درصد شرکت هایی که ساتبا با آنها برای احداث نیروگاه های تجدید پذیر قرارداد امضا کرده شرکت های دولتی و شبه دولتی بوده و تنها ۱۰ درصد آنها بخش خصوصی واقعی است.

بازار؛ گروه آب و انرژی: ناترازی برق دو سالی است که بحران شدیدی را در اقتصاد کشور ایجاد کرده است. بسیاری از کارشناسان راه حل مقابله با این بحران را توسعه تجدید پذیرها می دانند. هاشم اورعی رییس انجمن انرژی های بادی در گفتگو با بازار در این باره می گوید: بر اساس هدف گذاری وزیر نیرو باید ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت انرژی های تجدید پذیر در دولت سیزدهم اضافه شود. در این در حالی است که با وجود گذشت حدود دو سال از عمر این دولت ظرفیت انرژی های نو در ایران همچنان حدود هزار مگاوات است. متاسفانه با وجود گذشت حدود ۲۰ سال از شروع احداث نیروگاه های تجدیدپذیر و تاکید دولت های مختلف بر تولید برق پاک، همچنان این نیروگاه ها سهمی حدود یک درصدی از تولید برق کشور دارند.

حدود ۹۰ درصد شرکت هایی که ساتبا با آنها برای احداث نیروگاه های تجدید پذیر قرارداد امضا کرده شرکت های دولتی و شبه دولتی بوده و تنها ۱۰ درصد آنها بخش خصوصی واقعی است

این کارشناس حوزه انرژی که مدل های مالی سرمایه گذاری در صنعت تجدید پذیر ها را غیر اقتصادی و غیر جذاب برای بخش خصوصی می داند، اضافه کرد: در ابتدایی که ساتبا فراخوان برای جذب سرمایه گذاری در حوزه احداث نیروگاه های خورشیدی را منتشر کرد، حدود ۱۲ هزار مگاوات متقاضی برای ۴ هزار مگاوات آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در این حوزه اعلام کردند. اما بعد از اعلام شرایط تنها هزار مگاوات حاضر به شرکت در مناقصه ها شدند.

او با بیان اینکه وزارت نیرو همچنان دوست دارد حالت اربابی خود در صنعت برق را حفظ کرده و همه چیز در اختیار خود او باشد، افزود: به عنوان مثال حدود ۹۰ درصد شرکت هایی که قرارداد احداث نیروگاه های تجدید پذیر با آنها امضا شده شرکت های دولتی و شبه دولتی بوده و تنها ۱۰ درصد آنها بخش خصوصی واقعی است.

رییس انجمن انرژی های بادی افزود: همچنین روند انجام پروژه ها به قدری کند که حدود یک ماه پیش قراردادهای متقاضیان سرمایه گذاری در حوزه انرژی های خورشیدی امضا شده است.

اورعی با اشاره به محقق نشدن اهداف در برنامه های توسعه ای گذشته، گفت: در برنامه پنجم و ششم توسعه وزارت نیرو موظف شده بود که سهم انرژی های تجدید پذیر از تامین برق کشور به حدود ۵ درصد برسد. اما متاسفانه به دلیل غیر واقعی بودن اهداف تعیین شده نه تنها این هدف گذاری محقق نشده بلکه حتی به این اهداف نزدیک هم نشده ایم.

در برنامه های توسعه ای بیشتر از اینکه بر اساس واقعیت های اقتصادی هدف گذاری کنیم به خیال پردازی مشغول بودیم. به همین دلیل بر اساس آمار اعلامی تنها ۲۵ درصد از اهداف تعیین شده در برنامه ششم محقق شده است

به گفته اورعی، ما در برنامه های توسعه ای بیشتر از اینکه بر اساس واقعیت های اقتصادی هدف گذاری کنیم به خیال پردازی مشغول بودیم. به همین دلیل بر اساس آمار اعلامی تنها ۲۵ درصد از اهداف تعیین شده در برنامه ششم محقق شده است.

این کارشناس انرژی با بیان اینکه وزارت نیرو اعتقادی به توسعه نیروگاه های تجدید پذیر نداشته و همچنان به دنبال تولید برق از انرژی های فسیلی و آب است، ادامه داد: این رویکرد در وزارت نیرو در حالی همچنان ادامه دارد که کشور با بحران شدید انرژی و البته آب مواجه است. بدون شک در سال های آینده درصد زیادی از ظرفیت هایی که در حوزه نیروگاه های (فسیلی، حرارتی و آبی) ایجاد شده به دلیل ناترازی های موجود دیگر قابل استفاده نخواهند بود.

اما و اگرهای رشد اقتصادی در برنامه هفتم توسعه

رییس انجمن انرژی های بادی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که GDP ما در ۱۰ سال گذشته رشدی نداشته است، افزود: بر اساس هدف گذاری صورت گرفته در برنامه هفتم توسعه رشد اقتصادی کشور باید به ۸ درصد برسد. اما سوال اینجاست که با توجه به شرایط کشور چه مقدار از این هدف گذاری قابل دسترس است.

اورعی ادامه داد: برآوردهای صورت گرفته حاکی از این است که حدود ۵۱ درصد GDP کشور مربوط به بخش خدمات است. اما برای اینکه ایجاد رشد در این بخش باید به دنیا و بازارهای جهانی وصل باشیم. با توجه به شرایطی که در کشور حاکم است خیلی نمی توان روی رشد حاصل از بخش خدمات حساب باز کرد.

او همچنین سهم ۱۲ درصدی کشاورزی از رشد اقتصادی را مورد اشاره قرار داد و گفت: با توجه به بحران آب و خاکی که کشور با آن دست و پنجه نرم می کند، حفظ همین شرایط موجود و تولیدات فعلی هم سخت و حتی غیر ممکن به نظر می رسد، مگر اینکه به سمت کشاورزی صنعتی و مبنتی بر تکنولوژی حرکت کنیم. با توجه به رفتاری که در وزارت کشاورزی مشاهده می شود و سیاست های کلان کشور به نظر نمی رسد که چنین رشدی را در بخش کشاورزی شاهد باشیم.

اگر واقعا به دنبال توسعه هستیم باید یک برنامه ۱۰ یا ۵ ساله را در این حوزه بنویسیم و چشم خود را روی منافع منطقه ای و حزبی بسته و روی اهداف ملی متمرکز شویم. ضمن اینکه باید برنامه های توسعه ای خود را بر اساس اقلیم و منطقه ها بازنگری کنیم

این کارشناس انرژی ادامه داد: با این اوصاف تنها بخشی که به نوعی ناجی اقتصاد بوده و می تواند شرایط را برای رشد اقتصادی فراهم کند، بخش صنعت و معدن است. اگر واقعا به دنبال توسعه هستیم باید یک برنامه ۱۰ یا ۵ ساله را در این حوزه بنویسم و چشم خود را روی منافع منطقه ای و حزبی بسته و روی اهداف ملی متمرکز شویم. ضمن اینکه باید برنامه های توسعه ای خود را بر اساس اقلیم و منطقه ها بازنگری کنیم. اینطور نباشد که در مناطق خشک و بی آب به صنایعی همچون فولاد را بخواهیم توسعه بدهیم و از ظرفیت های موجود در سواحلی همچون مکران غافل بمانیم.

او با اشاره به کاهش نرخ سرمایه گذاری در ایران و خروج سرمایه های داخلی گفت: متاسفانه همه برنامه ریزی ها و قوانین در کشور برای یک بازه زمانی کوتاه تدوین می شود و خبری از ثبات نیست. در کشوری که امکان برنامه ریزی برای بلند مدت و حتی میان مدت وجود ندارد، نمی توان انتظار صنعتی شدن و رشد و توسعه را داشت.

کد خبر: ۲۲۶٬۷۵۶

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha