عباس علوی راد: روز گذشته جناب نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در مجلس شورای اسلامی در حالی روی کاهش نرخ بیکاری به ۱۰/۷ درصد در سال ۱۳۹۸ مانور دادند که کشور در سال پایانی دولت روحانی از عدم توازن های شدید بازار کار رنج می برد.
بررسی ها نشان می دهد نرخ بیکاری از ابعاد جنسیت، سن، سطح سواد و منطقه ای در کشور دارای عدم توازن شدید بوده و دولت عملاً توفیقی در کاهش آن نداشته است. در ادامه برخی از ابعاد عدم توازن شدید نرخ بیکاری در اقتصاد ایران به استناد آخرین داده های منتشر شده سالانه مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۸ ارائه شده است:
عدم توازن نرخ بیکاری زنان و مردان: اولین سطح پدیده بیکاری چند سطحی مربوط به شکاف جنسیتی است. نرخ بیکاری مردان و زنان جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در سال ۱۳۹۸ به ترتیب ۹ و ۱۷/۵ درصد می باشد. در واقع نرخ بیکاری زنان در کل کشور حدود ۲ برابر مردان است. این شکاف عمیق نشان می دهد دولت در ۷ سال عمر خود توفیقی در کاهش عدم توازن نرخ بیکاری به لحاظ جنسیتی نداشته است.
عدم توازن نرخ بیکاری جوانان با کل کشور: دومین سطح پدیده بیکاری چند سطحی مربوط به شکاف سنی بیکاران است. نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر کل کشور در سال ۱۳۹۸ معادل ۱۰/۷ درصد گزارش شده است. این در حالی است که نرخ بیکاری جوانان ۲۴-۱۵ ساله کل کشور معادل ۲۶ درصد می باشد. چنانچه ملاحظه می گردد نرخ بیکاری جوانان با یک فاصله عمیقی از نرخ بیکاری کل کشور بالاتر است.
عدم توازن نرخ بیکاری کل کشور با بیکاری تحصیلکرده های دانشگاهی: برآوردهای مرکز آمار ایران از نرخ بیکاری تحصیلکرده های دانشگاهی کشور در سال ۱۳۹۸ حاکی از آن است که نرخ بیکاری این گروه به ۱۶/۷ درصد رسیده است. این در حالی است که نرخ بیکاری کشور در سال ۱۳۹۸ معادل ۱۰/۷ درصد اعلام شده است. بنابراین در اینجا نیز یک شکاف عمیق میان نرخ بیکاری تحصیلکرده های دانشگاهی با نرخ بیکاری کل کشور ملاحظه می شود.
عدم توازن نرخ بیکاری در استان های کشور: سطح چهارم پدیده بیکاری چند سطحی در کشور مربوط به عدم توازن منطقه ای بیکاری است. آخرین برآوردهای مرکز آمار ایران از نرخ بیکاری به تفکیک استان ها در سال ۱۳۹۸ نشان می دهد استان خراسان جنوبی با ۶/۹ درصد کمترین و کرمانشاه با ۱۵/۸ درصد بالاترین نرخ بیکاری را در میان استان های کشور تجربه کرده اند. لذا چنانچه ملاحظه می گردد دولت نتوانسته است به لحاظ توازن منطقه ای ایجاد اشتغال مسیر درستی را طی نماید.
سهم جمعیت بیکار تحصلیکرده دانشگاهی از کل بیکاران کشور در سال ۱۳۹۸ به حدود ۴۲ درصد رسیده است. ای کاش جناب نوبخت به نمایندگان محترم مجلس گفته بودند طی ۷ سال گذشته دولت در استفاده از این سرمایه عظیم انسانی برای توسعه کشور چه کرده است!؟
نظر شما