۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۰
ابطال مجوز معادنی که شش ماه فعالیت نداشتند| مجوز پروژه های معدنی مدت دار شد
بازار بررسی می کند؛

ابطال مجوز معادنی که شش ماه فعالیت نداشتند| مجوز پروژه های معدنی مدت دار شد

معادن از جمله بخش های اقتصادی است که به دلیل برخی مشکلات و کاستی ها خوب رشد نکرده و به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی مغفول مانده است . باید مجلس و دولت برای بهبود عملکرد این بخش راهکارهایی ارایه دهند.

بهناز صفری؛ بازار: معادن از جمله بخش های اقتصادی کشور است که می تواند سودآوری زیادی برای کشورمان داشته باشد؛ اما به دلیل برخی مشکلات و کاستی ها این بخش اقتصادی خوب رشد نکرده و به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی مغفول مانده است. طوری که حتی مقام معظم رهبری هم به این مساله اشاره کرده و فرموده اند باید به معادن توجه بیشتری معطوف شود تا بتوان از این بخش به عنوان یکی از بخش های سودآور اقتصادی بهره مند شد. اما رشد معادن نیازمند این است که در مجلس، دولت و بخش خصوصی یکسری اقدامات مفید برای معادن انجام شود. تا این بخش پا به پای بخش صنعت و بازرگانی رشد کند و سودآوری داشته باشد.

تلنگر رهبری توجه ها را سمت معادن کشاند

سید جواد حسینی کیا نماینده مجلس در خصوص اقدامات مهم مجلس برای بهبود اوضاع معادن در کشور به بازار گفت: عده ای اعتقاد دارند معادن مدتی است مورد بی توجهی قرار گرفته که این مساله جز گلایه های مقام معظم رهبری هم بوده است که باید این حوزه در کوتاه ترین زمان ممکن احیا شود.

وی افزود: ما مجلسی ها هم در کمیسیون صنایع این مساله را پیگیری می کنیم که طی ماههای اخیر برخی اقدامات خوب هم در این رابطه انجام شده است.

حسینی کیا خاطر نشان کرد: یکی از اقدامات خوب این بوده که مجوزهای کاغذی را در وزارت صنعت و معدن همگی را پیگیری کرده و ابطال کردیم. که این کار بسیار بزرگی بوده است. یعنی همه معادن از اول به مزایده گذاشته شدند تا افراد جدیدی وارد حوزه فعالیت معادن شوند.

نماینده مجلس اظهار کرد: در واقع این مورد یکی از مهمترین اقدامات بوده که افرادی که مجوز دارند اما کار را راه اندازی نمی کنند مجوزهایشان باطل شود. قرار است مجوزهایی که برای معادن صادر می شود، هم مدت دار باشد و هم اگر کاری انجام ندادند باطل شوند.

معافیت های مالیاتی است که معافیت هایی که در ابتدای زنجیره قرار داشت به انتهای زنجیره تولید انتقال داده شد.

وی افزود: مساله دوم معافیت های مالیاتی است که معافیت هایی که در ابتدای زنجیره قرار داشت به انتهای زنجیره تولید انتقال داده شد. سنگ آهن برای فروش معافیت مالیاتی داشت درحالی که به تکمیل زنجیره که می رسید معافیت های مالیاتی اش برداشته می شد. اما برای بهبود عملکرد واحدهای تولیدی این قوانین جابه جا شدند. یعنی معافیت های مالیاتی از اول زنجیره به انتهای زنجیره منتقل شدند.

وی تاکید کرد: یعنی در ابتدای زنجیره نباید صادرات داشته باشیم. برای همین معافیت مالیاتی اش را برداشتیم و به انتهای زنجیره انتقال دادیم تا بدین وسیله از خام فروشی در حوزه معادن جلوگیری شود.

حسینی کیا تصریح کرد: البته در این حوزه اقدامات خوب زیادی انجام شده است . یعنی توجه ها با تلنگر رهبری سمت معادن کشیده شد. البته اقداماتی که انجام شده کافی نیست و باید کارهای بیشتری در این رابطه صورت پذیرد.

زنجیره های تولید مواد معدنی نیازمند حمایت های دولتی

حسین نایب درختان؛ مدیرعامل شرکت تولید کنندگان محصولات فولاد تبریز در گفت و گو با بازار بیان کرد: از جمله اقدامات مهمی که برای بهبود عملکرد معادن باید صورت گیرد این است که با اقدامات مختلف جلوی خام فروشی ها گرفته شود. چرا که آنچه که د ر حوزه معادن و صنایع معدنی برای کشور مفید واقع می شود فرآوری شدن مواد خام معدنی است.

از جمله اقدامات مهمی که برای بهبود عملکرد معادن باید صورت گیرد این است که با اقدامات مختلف جلو خام فروشی ها گرفته شود. چرا که آنچه که د ر حوزه معادن و صنایع معدنی برای کشور مفید واقع می شود فرآوری شدن مواد خام معدنی است.

وی افزود: وقتی موادی مثل سنگ آ هن که ارزش زیادی هم دارد به صورت خام فروخته و یا صادر شود در واقع برای کشور سودآوری زیادی نخواهد داشت. اما دولت با اقدامات مفید و موثر باید کاری کند تولیدکنندگان ترغیب شوند مواد معدنی استخراج شده را به صورت فرآوری شده با ارزش افزوده بالا صادر کنند.

وی گفت: بخش اعظم کنسانتره و گندله در کشور ما صادر می شود. علتش هم این است که دولت برای این که بتواند روی این پروژه ها کار کند و مواد به صورت خام صادر نشود. باید کارخانه های تبدیل سنگ آهن به کنسانتره و تبدیل کنسانتره به گندله و آهن اسفنجی را در زنجیره تولید مورد حمایت های ویژه ای قرار دهد.

نایب درختان اظهار داشت: اگر دولت حمایت هایش را در این حوزه ها افزایش دهد بخش خصوصی با رغبت بیشتری در تولید این زنجیره فعالیت می کن ند که نتیجه آن هم رونق اقتصادی و پیشرفت در این حوزه های معدنی است.

مدیرعامل شرکت تولید کنندگان محصولات فولاد تبریز تاکید کرد: باید برای تولید محصولات معدنی و تبدیل مواد خام به محصولات فرآوری شده با ارزش، مشوق ها، یارانه ها و معافیت های مالیاتی در نظر گرفته شود تا گروه های مختلف وارد کار شده و پروژه های معدنی را به نتیجه برسانند.

حضور سرمایه گذران در معادن عامل رشد این بخش اقتصادی است

پیمان افضل ، دکترای زمین شناسی و اکتشافات معدنی به بازار گفت: برخی از کشورها زمانی که ما تولیدات معدنی داشتیم آنها چیزی نداشتند و حتی توان تولید هم نداشتند. اما ما هم پتانسیل های معدنی داریم، هم منابع انرژی و هم نیروی انسانی خوب و کار بلدی در کشورمان وجود دارد ؛ اما به دلیل ساختار بسیار اشتباه سیاسی و مدیریتی و به طبع آن ساختار اقتصادی تمامی مزیت های نسبی مان را از دست داده و در واقع هیچ کاربردی برایمان ندارد.

وی افزود:کشورهایی مانند ویتنام، عمان، امارات و عربستان طی سال های اخیر به شدت در زمینه های معدنی در حال رشد هستند. چه کسی فکرش را می کرد عربستان به یکی از کشوره ای به نسبت معدنی دنیا تبدیل شود؟ یا ویتنام را اگر با ایران مقایسه کنید این کشور از نظر وسعت و امکانات و پتانسیل های معدنی چقدر با ایران قابل مقایسه است. ما باید این ها را درست ببینیم و رویشان درست فکر کرده و اندیشه کنیم. این ها نکات بسیار مهمی هستند.

دکترای زمین شناسی و اکتشافات معدنی اظهار کرد: یک سرمایه گذار امروز در سرتاسر دنیا انتخاب های متعددی دارد. کشوری مانند عمان 30 سال یا 20 سال پیش چه مزیت نسبی در بخش اقتصاد داشت. ما باید به این موارد دقت کنیم. امروز کشوری مثل آ ذربایجان هم به یکی از جذب کنندگان سرمایه های ایرانی تبدیل شده است.

به گفته وی؛ سرمایه گذار را باید مورد حرمت و احترام قرار دهیم. زیرا سرمایه گذار هم تا یک مدتی پول تزریق می کند سپس بعد از یک زمانی توقع سود دهی واحد معدنی را دارد. یعنی واحد معدنی هم خرج خودش را در بیاورد و هم سودآوری داشته باشد.

افضل خاطر نشان کرد: الان می بینیم که معادن در حال عمیق تر شدن هست ند و این یک حقیقتی انکار ناپذیر است که در تمام دنیا معادن ارزش و جایگاه خودشان را پیدا کرده اند. و عیارها در حال کاهش هستند. بنابراین سرمایه گذاری در این زمینه قطعا بیشتر می شود.

وی ادامه داد: یک زمانی معادن سطحی و عیارها بالاتر و در دسترس تر بود. هزینه استخراج و فرآوری بسیار کمتر بود. اما الان این طور نیست و سرمایه گذاری اکتشافی، استخراجی و فرآوری قابل ملاحظه است .

او تاکید کرد: ولی وقتی معادن به تولید بیافت ن د به قدری سودآوری دارد که تمامی این موار را می پوشاند منتهی الان مساله ای که وجود دارد این است روندهای کنونی جواب گو نیست. باید شرایطی به وجود آید که بتوانیم با روش های مختلف سرمایه گذران را سمت فعالیت های معدنی ترغیب کنیم.

وی گفت: تا زمانی که سرمایه گذاران چه داخلی و چه خارجی مورد حمایت های دولت قرار نگرفته و انگیزه سودآوری برایشان ایجاد نشود به این سمت و سو کشیده نمی شوند و تا سرمایه گذار وارد معادن نشود ما نمی توانیم توقع داشته باشیم که این حوزه رشد کند و ما شاهد رشد و شکوفایی اش باشیم.

کد خبر: ۲۲۳٬۲۱۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha