۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۷
افغانستان در تامین حق آبه هیرمند کوتاهی نکند
سخنگوی وزارت امور خارجه:

افغانستان در تامین حق آبه هیرمند کوتاهی نکند

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به پیشنهاد معاون‌حقوقی رئیس جمهور برای مذاکره با آمریکا، گفت: این پیشنهاد تنها مبتنی بر رای دیوان بین المللی دادگستری مطرح شده است.

به گزارش بازار، ناصر کنعانی در نشست امروز دوشنبه (۱۱اردیبهشت ماه) با خبرنگاران ضمن آبیک روز جهانی کار و کارگر و با بیان اینکه خلیج فارس بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی مشترک این منطقه است، گفت: جمهوری اسلامی ایران تقویت روابط مبتنی بر سیاست همسایگی با کشورهای حوزه خلیج فارس را مهمترین عامل دستیابی به امنیت مشترک میداند و همواره بر این تاکید می‌کند.

پیشنهاد مذاکره با آمریکا مبتنی بر رای دیوان و با هدف دریافت غرامت و خسارت
کنعانی در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات اخیر معاون حقوقی رئیس جمهور درباره پیشنهاد مذاکره با آمریکا برای تعیین خسارات ناشی از اقدامات آمریکا علیه ایران، گفت: هر مذاکره ای با طرف آمریکایی در این ارتباط و در چارچوب رای مورخ ۳۰ مارس ۲۰۲۳ دیوان بین المللی دادگستری است که مربوط به پرونده اموال جمهوری اسلامی ایران است. انجام این تعهد ناشی از رای دیوان است و بر اساس این رای دیوان آمریکا را محکوم و مکلف به پرداخت غرامت کرده است ولی روش را به مذاکرات طرفین‌درباره میزان غرامت و نحوه پرداخت موکول کرده است.

وی افزود: دیوان تکلیفی را برای طرفین ایرانی و امریکایی ایجاد کرده است و مذاکره بین طرفین ناشی از موضوعات فنی و حقوقی مبتنی بر رای دیوان و مطالبه غرامت و ‌پرداخت خسارات ناشی از نقض تعهدات بین المللی امریکا و ارتکاب اعمال متخلفانه بین المللی از سوی آمریکا اختصاص خواهد داشت.

سخنگوی وزیر امور خارجه تصریح کرد: بر اساس رای دیوان و با احتساب اینکه یک ماه از زمان صدور رای را پشت سر گذاشتیم و ۲۳ ماه دیگر برای اقدام فرصت داریم و با توجه به حقانیت ادله های ایران و محکومیت دولت آمریکا نزد دیوان و به منظور دریافت خسارت از طرف آمریکایی و استیفای حقوق مردم و صیانت از بیت المال تاکید داریم اقدام عاجل باید صورت بگیرد. درباره نحوه اقدام، وزارت خارجه ضمن همکاری با سایر ذیربط تمام جوانب را مورد نظر دارد و در سطح ملی به تصمیم گیری لازم خواهیم رسید.

افغانستان در انجام تعهد تامین حق آبه هیرمند کوتاهی نکند
کنعانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره پیگیری حق‌آبه هیرمند، گفت: این موضوع جزو مطالبات ملت ایران از دولت و دستگاه دیپلماسی و دستگاه‌های دست اندرکار است. حق‌آبه ایران از رودخانه‌های مشترک به صورت عام مورد توجه و اهتمام دولت و دستگاه دیپلماسی است. رئیس جمهور بر ضرورت پیگیری حق‌آبه ایران از رودخانه‌های مرزی تأکید دارد. حق‌آبه نه فقط در بحث افغانستان بلکه در مذاکرات با دیگر همسایگان و مشخصا ترکیه، عراق و ترکمنستان جزو موضوعات در دستور کار دائمی ما در گفتگوهای دوجانبه و چندجانبه است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین افزود: ایران در تحقق حق‌آبه ملت ایران از هیرمند به صورت جدی پیگیر است و جزو موضوعات ثابت گفتگوهای ما با طرف‌های افغانستانی است. امیرعبداللهیان حداقل سه دور در مذاکرات با سرپرست وزارت خارجه افغانستان این موضوع را مورد پیگیری قرار داد. طرف افغانستانی به اصل حق‌آبه ایران اعتراف و اقرار دارد و در آخرین دور مذاکرات در سمرقند نیز بر این موضوع تاکید کرده است. البته در این خصوص آنها دلایل و معذوراتی را مطرح می‌کنند که چرا حق‌آبه کامل ایران را ادا نمی‌کنند که طبیعتا این موضوع برای ما قانع کننده نیست و این را جزو پیگیری‌های جدی خودمان قرار داده ایم.

وی اظهار کرد: علاوه بر دستگاه دیپلماسی الان نماینده ویژه رئیس جمهور در افغانستان همزمان سرپرست سفارت در کابل است و این موضوع جزو موضوعات پیگیری آقای کاظمی قمی است. از پیگیری حق‌آبه ایران در هیرمند به هیچ وجه کوتاه نیامدیم و به صورت جدی در دستورکار مذاکرات داریم و بخش قابل توجهی از دیپلماسی آب ایران است.

کنعانی تصریح کرد: امیدواریم طرف افغانستانی به نشانه التزام به قرارداد بین‌المللی و حس نیت و پایبندی خود به حسن همسایگی در مراودات خود با کشور مهم منطقه یعنی ایران در انجام این تعهد کوتاهی نکند و نسبت به اعطای کامل حق‌آبه ایران همه اقدامات لازم را انجام دهد. با توجه به اینکه طرف‌های افغانستانی بعضی موضوعات فنی از جمله در سازه سد به عنوان مانع مطرح می‌کنند ایران با توجه به اشراف و توانمندی در حوزه سدسازی و دانشی که در اختیار دارد به طرف افغانستانی وزیر خارجه پیشنهاد داد که آماده ایم مشکلات فنی برطرف شود هیأت فنی مشورتی ایران برای کار تعیین شود و در کنار تیم افغانستانی برای رفع مشکلاتی که آنها در حوزه فنی مطرح می‌کنند اقدام لازم را انجام دهد. همه تلاش‌های خود را در حوزه سیاسی و حقوقی و هم فنی و تکنیکی انجام داده و امیدواریم شاهد التزام طرف افغانستانی به این تعهد خود باشیم.

ایران هیچگاه خود را محدود به حوزه جغرافیای خاص نکرده است
وی در پایه به سوال خبرنگاری در خصوص روابط با اروپا، گفت: تحقق مناسبات ایران و اروپا منوط به اراده سیاسی و اتخاذ و برداشتن گام های عملی برای اجرا است، روابط دوجانبه یک مسیر دو طرفه است. ایران هیچگاه در حوزه روابط خارجی خود را محدود به حوزه جغرافیای خاص نکرده است.

کنعانی بیان کرد: دولت سیزدهم بر روابط خارجی متوازن تأکید می‌کند و توجه به همسایگان مرزی و شرق و آسیا را اولویت مهم خود مطرح می‌کند. تأکید بر حوزه آسیا و همسایگان و شرق به معنای نادیده گرفتن ظرفیت های موجود در دیگر حوزه‌های جغرافیایی بر روابط متوازن و روابط مبتنی بر سود و منفعت مشترک نیست. تلاش ما در ارتباط با اروپا همواره این بود روابط را مبتنی بر احترام و منافع مشترک سازماندهی کنیم، ولی تمرکز طرف اروپایی بر موضوعات خاصی بود و آن موضوعات به دلیل رویکردهای خاص طرف اروپایی به عنوان عوامل بازدارنده عمل کرد.

اعلام آمادگی ایران برای توسعه روابط دوجانبه با لبنان در حوزه انرژی
کنعانی در پاسخ به سوالی در خصوص سفر امیرعبداللهیان به لبنان متعاقب توافق ایران وعربستان برای ازسرگیری روابط رسمی فضای رسمی ‌عمومی لبنان از این تحول استقبال کردند و به شدت منتظر بودند که مطلع شوند فضای جدید، چه تاثیری بر مسایل پیچیده داخلی لبنان ومعادلات منطقه ای دارد. در این ارتباط نیاز بود سفر وگفتگو ‌مشورت با مقامات لبنانی در سطوح مختلف انجام شود. ما در حوزه سیاسی در لبنان شاهد انسداد سیاسی هستیم و انتخاب رئیس جمهور می تواند گره گشا و ایجاد فضای مثبت برای تشکیل دولت ملی در ابن کشور باشد.

وی یادآور شد: ایران همواره بر عدم‌مداخله ایران در امور داخلی لبنان به ویژه در بحث انتخاب رئیس جمهور تاکید داشته ودارد. وزیر در همین راستا در این دیدارها اشاره کرد که مشکلات این کشور توسط لبنانی ها انجام‌خواهد شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان، افزود: در مباحث اقتصادی کمک به رفع مشکلات از جمله در حوزه انرژی جز اولویت های ایران است وما پیشنهادهای خود را به طرف های مقابل ارائه کردیم و اعلام‌ کردیم که می توانیم بخشی از نیاز لبنان در حوزه انرژی و برق را تامین‌ کند اما متاسفانه آنها تحت فشارهای امریکایی، محدودیت هایی را مطرح می کنند. اما ما اعلام‌ کردیم که اگر اراده سیاسی در لبنان شکل گیرد امکان ارتباط دو جانبه بین ایران و لبنان به خصوص در حوزه انرژی و تامین برق وجود دارد.

کد خبر: ۲۱۸٬۴۴۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha