۲۹ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۱
قیمت مرغ به ۲ برابر نرخ مصوب رسید| قصه پرواز قیمت‌ها از کجا آب می‌خورد؟
بازار گزارش می‌دهد؛

قیمت مرغ به ۲ برابر نرخ مصوب رسید| قصه پرواز قیمت‌ها از کجا آب می‌خورد؟

مشهد- قیمت مرغ تکه کاری در مشهد به دو برابر قیمت نرخ مصوب رسید و لذا این گرانی و کمبود مرغ کشتار روز بسیاری از شهروندان را در سال مهار تورم با تلخ‌کامی مواجه کرده است.

بازار؛ گروه استان‌ها: درحالی‌که طبق وعده‌های مسئولان انتظار می‌رفت قیمت مواد غذایی تا پایان ماه مبارک رمضان ثابت باقی بماند اما تولیدکنندگان مرغ‌های گوشتی بیش از این تاب نیاورده و دست به گرانی زدند.

به گزارش خبرنگار بازار از سطح شهر مشهد درحالی‌که قیمت یک کیلو مرغ به نرخ مصوب تنها ۶۳ هزار تومان نرخ‌گذاری شده است اما در کمتر فروشگاه‌های توزیع مرغ می‌توان به این قیمت مرغ کشتار روز تهیه کرد.

بسیاری از توزیع‌کنندگان در این حالت بهتر دیده‌اند تا تابلوی قیمت‌ها را خاموش کنند تا با خیالی راحت قیمت مرغ را با نرخ ۸۰ هزار تومان به ازای هر کیلو به فروش برسانند.

قیمت‌های تکه کاری

مشاهدات خبرنگار بازار حاکی از آن است که اغلب فروشگاه‌ها ترجیح داده‌اند تا برای گران‌فروشی مرغ را به‌صورت تکه کاری عرضه کنند لذا قیمت مرغ‌های تکه شده در فروشگاه‌های سطح شهر به دو برابر قیمت نرخ مصوب رسیده است.

در همین راستا قیمت هر کیلو ران مرغ از ۱۰۵ تا ۱۱۵ و قیمت یک کیلو سینه مرغ در حال حاضر از ۱۲۵ تا ۱۳۵ هزار تومان به ازای هر کیلو به فروش می‌رسد.

کمبود مرغ در حالی در فروشگاه‌های توزیع مواد پروتئینی مشهود است که محسن داوری، فرماندار شهرستان مشهد، ۲۱ فروردین در حاشیه بازدید سرزده از بازار گوشت و مرغ مشهد به خبرنگاران گفت: کمبودی در بازار نیست و مرغ و گوشت در بازار باقیمت مصوب و به میزان کافی توزیع می‌شود!

قیمت مرغ به ۲ برابر نرخ مصوب رسید| قصه پرواز قیمت‌ها از کجا آب می‌خورد؟

قیمت هر کیلو مرغ در فروشگاه‌های مشهد در حالی به ۸۰ هزار تومان و مرغ‌های تکه کاری شده به ۱۳۵ هزار تومان به ازای هر کیلو رسیده است که مدیر بازرسی و نظارت اصناف مشهد تأکید دارد عرصه مرغ بیش از قیمت مصوب، تخلف است و شهروندان باید هرگونه تخلف و گران‌فروشی در این زمینه را به شماره ۱۲۴ اطلاع دهند.

قیمت هر کیلو مرغ در فروشگاه‌های مشهد به ۸۰ هزار تومان و مرغ‌های تکه کاری شده به ۱۳۵ هزار تومان به ازای هر کیلو رسیده است

امیر دلداری بابیان اینکه تأمین مرغ در بازار بر عهده جهاد کشاورزی است، ادامه می‌دهد: قیمت مصوب هر کیلو مرغ منجمد، ۴۵هزار تومان و نرخ مصوب هر کیلو مرغ گرم ۶۳هزار تومان است.

قیمت دستوری جواب نمی‌دهد

امیر ترشیزی یکی از عاملان تولید و توزیع مرغ در گفت‌وگو با بازار اظهار کرد: مشکل نهاده‌های دام و طیور و بی‌توجهی مسئولان به زمان‌بندی رسیدن این محصول به دست تولیدکننده هنوز هم ادامه دارد.

وی بابیان اینکه دولتمردان دیر یا زود مجبور به بازنگری قیمت مرغ هستند افزود: قیمت تمام‌شده هر کیلو مرغ زنده برای مرغداران کمتر از ۵۰ هزار تومان نیست این در حالی است که قیمت هر کیلو مرغ زنده را دستوری و روی ۴۴ هزار تومان نگه‌داشته‌اند که این موضوع باعث شده برخی از تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج شوند و برخی نیز با ظرفیت کامل جوجه ریزی نکنند.

وی بابیان اینکه متأسفانه نهاده طیور بسیار دیر دست مرغدار می‌رسد و تولیدکنندگان باید آن را از بازار آزاد تهیه کنند ادامه داد: باید نهاده به‌موقع به تولیدکنندگان برسد، قیمت‌ مرغ دستوری نباشد و بر اساس مؤلفه‌های تولید، رغبت از سوی تولیدکنندگان وجود داشته باشد.

این توزیع کننده مرغ هم‌چنین به افزایش قیمت گوشت اشاره کرد و گفت: قیمت گوشت قرمز در طی سال گذشته به‌شدت افزایش یافت و لذا در حال حاضر مصرف مرغ در قیاس با گوشت قرمز افزایش‌یافته است و لذا این موضوع به افزایش تقاضا و بر هم خوردن تعادل و میزان عرضه گوشت سفید تأثیر گذاشته است.

قیمت مرغ به ۲ برابر نرخ مصوب رسید| قصه پرواز قیمت‌ها از کجا آب می‌خورد؟

ترشیزی بابیان اینکه با این قیمت ادامه حیات برای تولیدکننده مقدور نیست و باید در قیمت‌ها بازنگری صورت بپذیرد ادامه داد: دولت تنها در قبال حمایت از تولیدکننده مانند توزیع به‌موقع نهاده و کاهش هزینه‌های تولید قادر خواهد بود که نرخ مرغ ر در سال جدید به همان قیمت سال گذشته نگاه دارد.

تأمین نیاز مردم با مرغ منجمد

در همین حال مدیرکل پشتیبانی امور دام خراسان رضوی بابیان اینکه تأمین نیاز مردم با توزیع مرغ منجمد باقیمت تعادلی در دست اقدام است اظهار کرد: در این راستا کمبودی در بازار نداریم و هر کیلو مرغ منجمد درب سردخانه به قیممت ۴۰ هزار تومان و برای مصرف‌کننده نیز بین ۴۳ تا ۴۵ هزار تومان در حال توزیع است.

دولت تنها در قبال حمایت از تولیدکننده مانند توزیع به‌موقع نهاده و کاهش هزینه‌های تولید قادر خواهد بود که نرخ مرغ را در سال جدید به همان قیمت سال گذشته نگاه دارد

سعادت علی نیا اذعان کرد: اسفند سال گذشته ۴ هزار تن کسری جوجه ریزی در استان داشتیم که این کسری از محل ذخایر شرکت پشتیبانی امور دام تأمین شد.

وی افزود: میانگین روزانه توزیع در استان با توجه به معرفی‌نامه‌های مدیریت جهاد شهرستان‌ها حدود ۱۵۰تن است.

ریشه گرانی کجاست

نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ در سال ۱۴۰۰ فقط ۳۱ هزار تومان بود و در بازار مصرف نیز در کانال ۳۰ هزار تومان به فروش می‌رسید اما در ۲۲ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ با مردمی‌سازی یارانه‌ها و حذف ارز ۴۲۰۰تومانی واردات کالاهای اساسی، قیمت رسمی این محصول به ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان و بعد از مدت کوتاهی ۶۳ هزار تومان افزایش یافت.

بعد از تغییرات شدید قیمت مرغ ناشی از مردمی‌سازی یارانه و حذف ارز ۴۲۰۰تومانی، قابل پیش‌بینی بود که تقاضا برای خرید مرغ در کشور کاهش یابد به همین دلیل طی سال گذشته قیمت این محصول به نرخ‌های مصوب (۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان و ۶۳ هزار تومان) خود نرسید و در محدوده ۵۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شد.

نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ در سال ۱۴۰۰ فقط ۳۱ هزار تومان بود و در بازار مصرف نیز در کانال ۳۰ هزار تومان به فروش می‌رسید اما در ۲۲ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ با مردمی‌سازی یارانه‌ها و حذف ارز ۴۲۰۰تومانی واردات کالاهای اساسی، قیمت رسمی این محصول به ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان و بعد از مدت کوتاهی ۶۳ هزار تومان افزایش یافت

در شرایطی که قیمت مرغ در بازار ۵۰ هزار تومان و زیر قیمت مصوب به فروش می‌رسید و حتی در مقطعی نرخ ۴۵ هزار تومان را نیز دید، مرغداران در فروش محصولات خود ضرر و زیان دیدند و حتی اخباری از جوجه‌کُشی نیز شنیده شد.

قیمت مرغ به ۲ برابر نرخ مصوب رسید| قصه پرواز قیمت‌ها از کجا آب می‌خورد؟

از اواخر سال گذشته هشدار مشکلات تأمین نهاده‌های دامی و کاهش جوجه‌ریزی به‌طور مرتب در رسانه‌ها توسط مسئولان بخش خصوصی داده شد که با مشکل کاهش عرضه و گرانی این محصول مواجه خواهیم شد.

گزارش میزان جوجه‌ریزی مرغ قبل از حذف ارز ۴۲۰۰تومانی و مردمی‌سازی یارانه‌ها ماهانه حدود ۱۳۰ میلیون قطعه بود اما از دی ماه سال گذشته برای جبران کاهش میزان تقاضا در بازار این رقم به ۱۱۰ میلیون قطعه کاهش یافت و در واقع ۲۰ میلیون قطعه افت کرد.

این کاهش جوجه‌ریزی باعث تنظیم قیمت مرغ در بازار و رسیدن قیمت مرغ به نرخ مصوب خود شد به‌طوری که قیمت مرغ از حدود ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان به ۶۰ تا ۶۳ هزار تومان رسید.

اما کاهش واردات نهاده‌های دامی که در ماه‌های پایانی سال قبل صورت گرفت باعث شده است بر اساس جدیدترین برآورد صورت‌گرفته میزان جوجه‌ریزی در فروردین ماه سال جاری به ۹۵ میلیون قطعه کاهش یابد، یعنی نه‌تنها نتوانسته است همان ۱۱۰ میلیون قطعه را تأمین کند بلکه در مقایسه با ارقام قبل از مردمی‌سازی یارانه‌ها، میزان جوجه‌ریزی ۳۵ میلیون قطعه در ماه کاهش یافته است.

این اعداد نشان می‌دهد که میزان جوجه‌ریزی در فروردین ماه سال جاری در مقایسه با ۱۳۰ میلیون قطعه در ماه قبل از مردمی‌سازی یارانه‌ها حدود ۲۷ درصد کاهش یافته است.

وقفه در تولید

در همین حال دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه علت افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار را وقفه یک‌هفته‌ای تولید جوجه یک‌روزه در اسفندماه سال ۱۴۰۱، حذف برخی گله‌های مرغ مادر مولد و کمبود نهاده‌های دامی اعلام کرد.

محمدرضا صدیق پور در این رابطه اذعان کرد: این کمبود اکنون آثارش در این بازه زمانی نمایان شده است، زیرا در اسفندماه سال گذشته تولید جوجه یک‌روزه به ۹۰ میلیون قطعه رسید؛ درحالی‌که نیاز مرغ فروردین‌ماه نیز باید در نظر گرفته می‌شد.

وی اظهار داشت: یکی دیگر از علت‌های افزایش قیمت مرغ افزایش تمام‌شده هزینه‌های تولید است و انتظار می‌رود دولت برای آن تدبیری بیندیشد، زیرا اکنون قیمت تمام‌شده مرغ زنده حدود ۵۰ هزار تومان و گوشت مرغ برای مصرف‌کنندگان بین ۶۸ تا ۷۰ هزار تومان است و نرخ‌هایی بیش از این گران‌فروشی محسوب می‌شود.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه تصریح کرد: به‌طورقطع افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار مقطعی است و به‌زودی به روال عادی بازمی‌گردد، زیرا اکنون میزان جوجه ریزی بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون قطعه انجام می‌شود.

صدیق پور گفت: در پی اصلاح سیاست ارز ترجیحی و اجرای طرح مردمی سازی یارانه‌ها در اردیبهشت‌ماه سال گذشته، قرار بود دولت شرایطی را برای تولیدکنندگان رقم بزند که این مهم رخ نداد به‌طوری‌که طی هفت ماه گذشته تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه محصول تولیدی خود را ۳۰ درصد زیر قیمت واقعی تولید به فروش رسانده‌اند.

وی تأکید کرد: قبل از اجرای طرح مردمی سازی یارانه‌ها قیمت هر قطعه جوجه یک‌روزه بین شش تا هشت هزار تومان بود که با اجرای این طرح قیمت جوجه یک‌روزه به ۱۵ هزار تومان رسید، اما به دلیل مشکلات در تولید، هر قطعه جوجه یک‌روزه را سه هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کردند.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه قیمت جوجه یک‌روزه را وابسته به قیمت گوشت مرغ دانست و اظهار کرد: با افزایش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ در بازار قیمت هر قطعه جوجه یک‌روزه بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

صدیق پور بابیان اینکه درواقع صنعت جوجه یک‌روزه ضرر و زیان داده است، گفت: با توجه به حل مشکل نهاده‌های طیور و روال عادی روند تولید در فروردین‌ماه به‌زودی بازار این محصول به شرایط عادی بازمی‌گردد و جای نگرانی نیست.

کد خبر: ۲۱۵٬۸۴۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha