به گزارش بازار به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، بانک مرکزی ترکیه با هدف خارج کردن اقتصاد این کشور از رکود و اخیرا نیز در راستای تعدیل رکود ناشی از پاندمی ویروس کرونا، از جولای سال گذشته تاکنون نرخ بهره را یک هزار و ۵۲۵ نقطه پایه کاهش داده است.
با توجه به اینکه ویروس کرونا به تقاضا داخلی، بخش گردشگری و صادرات ترکیه لطمه وارد کرده است، بانک مرکزی این کشور ماه گذشته پیشبینی خود را از نرخ تورم برای پایان سال ۲۰۲۰ از ۸.۲ به ۷.۴ کاهش داد و در نتیجه راه را برای کاهش هر چه بیشتر نرخ بهره باز کرد.
با وجود افت ۱۳درصدی ارزش لیر در سال جاری به دلیل نگرانیها در خصوص ذخایر ارزی تقلیل یافته بانک مرکزی ترکیه و همچنین بدهی های خارجی نسبتا زیاد این کشور و البته ضربه اقتصادی ناشی از تدابیر قرنطینه مرتبط با کرونا، انتظار می رود بانک مرکزی سیاست های تسهیلی را اتخاذ کند.
در نظرسنجی رویترز از ۱۵ اقتصاددان، برآوردها به طور میانگین از کاهش نرخ بهره به ۸.۲۵ درصد حکایت داشت؛ در این نظرسنجی، پیش بینیها در محدوده کاهش ۲۵ نقطه پایه ای تا ۸.۵ درصد و ۱۰۰ نقطه پایه ای تا ۷.۷۵ درصد نوسان داشته است.
کاهش بهای جهانی نفت به ریزش نرخ تورم در این کشور وابسته به واردات منجر شده است و این در حالی است که در سوی مقابل، ریزش ارزش لیر بهای واردات را افزایش داده است.
ارزش ارز ترکیه برابر همتای آمریکایی آن، اوایل ماه جاری به پایینترین سطح رسید و هر دلار با ۷.۲۶۹۰ لیر معامله شد.
«فرهان سلمان» تحلیلگر بنک آو آمریکا گفته است که بانک مرکزی ترکیه با توجه به کاهش پیش بینی خود از نرخ تورم به این نتیجه رسیده سات که فضا برای تدابیر تسهیلی بیشتر وجود دارد.
متوسط برآورد ۱۰ اقتصاددان برای نرخ بهره در پایان سال مالی ۸درصد پیشبینی شده است.
بانک مرکزی ترکیه از زمان ثبت نخستین مورد ابتلا به کووید-۱۹ در این کشور، نرخ بهره را به اندازه ۲۰۰ نقطه پایه کاهش داده و تسهیلاتی را با بهره پایینتر فراهم کرده است.
این نهاد همچنین از پایان ماه مارس در اقدامی بی سابقه فرآیند خرید اوراق قرضه را شامل بیش از ۴۰ میلیارد لیر (۵.۸ میلیارد دلار) بدهی دولت آغاز کرد؛ نیمی از این اوراق از صندوق بیمه بیکاری ترکیه خریداری شده است.
این بانک تا جمعه هفته گذشته حدود ۶۵.۳ میلیارد لیر اوراق در اختیار داشت این در حالی است که این رقم تا پایان سال ۲۰۱۹ تنها ۱۹ میلیارد لیر بود و سقف خریداری اوراق را در سال جاری دوبرابر کرده و آن را به ۱۰دردص کل دارایی ها ارتقا داده است.
افت شدید ذخایر ارزی بانک مرکزی ترکیه از ۴۰ به ۲۶ میلیارد دلار در سال جاری که بخشی از آن به دلیل مداخله این نهاد در راستای حمایت از لیر بوده، نگرانیهای تحلیلگران را در خصوص نیاز آنکارا به بودجه خارجی، بدنبال داشته است.
نظر شما