۲۸ دی ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۰
روند صعودی بورس تابع  عملکرد بانک ها و نسبت دارایی و بدهی بنگاه ها
یک اقتصاددان در گفتگو با بازار بررسی کرد؛

روند صعودی بورس تابع عملکرد بانک ها و نسبت دارایی و بدهی بنگاه ها

شاه ویسی گفت: در حال حاضر بازار سرمایه در یک روند متعادل و تابع نسبت دارایی و بدهی ها در حال رشد است و ادامه این رشد به نقش بانک مرکزی در اجرای سیاست های پولی وابسته است.

بازار؛ گروه بورس: در حالی بازار سرمایه درگیر عبور از محدوده مقاومتی است که سطح تورم در کشور بالاست و نرخ سود سپرده های بانکی هم بالا رفته است. کارشناس اقتصادی معتقدند وضعیت بازار سرمایه تحت تاثیر سیاست های پولی و مالی بوده و به نسبت افزایش ارزش دارایی ها، سهام بازدهی خواهند داشت، اما رشد بیش از حد آن هم به دلیل تبعات مالیاتی و... عامل اصلاح شاخص می شود.

یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار درباره وضعیت سودسازی شرکت های دولتی به نسبت تورم و...، گفت: اگر نسبت دارایی و بدهی یکی باشد باید سود شرکت ها بیشتر شود، اما در مقطع کنونی این اتفاق نمی افتد برای نمونه در رشد بورس سال ۹۹ ارزش دارایی ها بالا رفته بود و به دلیل اینکه نسبت ها متعادل نبود سهامداران به بهانه سود سهام در بازار نماندن، به همین دلیل به شدت شاخص بورس سقوط کرد و مردم زیان کردند. به عبارت دیگر نسبت دارایی و بدهی بر مبنای ارزش سهام باید منطقی بین ۲۰ تا ۱۰ درصد باشد و نمی تواند بیشتر از این اتفاق بیفتد.

ساسان شاه ویسی با بیان اینکه نرخ تسهیلات در سودسازی بانک ها موثر است، افزود: تسهیلات به بنگاه ها هم اکنون در دامنه های مختلف نرخ سود داده می شود، در واقع بعد از اینکه نرخ سپرده بانک ها افزایش پیدا کرد دیگر بانک مرکزی نمی تواند نرخ معینی را برای تسهیلات بانک های خصوصی تعیین کند و به طور قطع این مسأله روی حاشیه سود شرکت ها اثر می گذارد.

او با تاکید بر اینکه دولت در کشور ما ثروتمند است و به نسبت ثروتی که وجود دارد خدمات ارائه نمی شود، اظهار کرد: همانطوری که در بانک ها هم به نسبت دارایی ها، خدمات مناسبی ارائه نمی دهند تا زمانی که این تناسب ها همخوانی ندارد در بورس هم نسبت دارایی و ارزش سهام و حتی سود بنگاه اقتصادی معنای چندانی ندارد.

تاثیر سیاست های پولی در اقتصاد

او با اشاره به اینکه نرخ بهینه و بیشینه و کمینه برای تسهیلات متفاوت است، گفت: اخیرا آمریکا با رشد نرخ، بهره را به ۵.۵ درصد رساند و حدود ۳۵۰ میلیارد تومان نقدینگی جذب کرد، اما در اقتصاد ایران با نرخ ۲۳ درصد نمی تواند خیلی در جذب نقدینگی موفق بود، زیرا سطح تورم خیلی بالاتر است و از آنجایی که نرخ سپرده گذاری های سال ۱۴۰۱ افزایش یافته، این مسأله خودش خلق نقدینگی است و باید با نرخ سود بازپرداخت شوند.

نقدینگی موجود در بازار ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است، برای جذب نیمی از آن از طریق نرخ سود ۲۳ درصدی باید متناسب با رشد اقتصاد اتفاق بیفتد و از طریق بزرگی بازار سنجیده شود که چه مقدار از این پول وارد بازار رسمی و چه مقدار وارد بازار غیررسمی شده است

او با تاکید بر اینکه نقدینگی موجود در بازار ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است، اظهار کرد: برای جذب نیمی از آن از طریق نرخ سود ۲۳ درصدی باید کمینه متناسب با رشد اقتصاد و بیشینه از طریق بزرگی بازار سنجیده شود که چه مقدار از این پول وارد بازار رسمی و چه مقدار وارد بازار غیررسمی شده که البته این مسأله در مالیات ستانی موثر است. اگر کمینه (حداقل سود) افزایش پیدا کند و بیشینه (حداکثر سود) رشد نکند رکود اقتصادی به وجود می‌آید. در واقع در صورتی که بازار غیر رسمی ایجاد شود با رشد کمینه رشد بیشینه اتفاق نمی افتد.

او با تاکید بر اینکه رسیدگی به حساب و اسناد بانکی در مدیریت نقدینگی بانک ها موثر است، اظهار کرد: تمام کارهای که برای نظام بانکی در یک چارچوب تعریف شده و نقش راه رشد تولید غیر تورمی است باید در نقش بانک ها برجسته شود و سیاست گذاری بانک ها از مداخلات ارزی تا تامین مالی ارزی از طریق این سیاست ارتقا یابد.

باید برای بازار سرمایه هم یک چارچوب تعریف شود و بانک مرکزی باید تسهیلات را به شرکت های بورسی بدهد تا بورس ارتقا پیدا کند نه اینکه تسهیلات را در بازارهای سلف بدهد که روی نظام بازار تاثیر می گذارد

شاه ویسی با بیان اینکه برخی معتقدند بانک مرکزی نیازی نیست در نرخ تولید نقش داشته باشد تصریح کرد: اما باید برای بازار سرمایه هم یک چارچوب تعریف شود و بانک مرکزی باید تسهیلات را به شرکت های بورسی بدهد تا بورس ارتقا پیدا کند نه اینکه تسهیلات را در بازارهای سلف بدهد که روی نظام بازار تاثیر می گذارد.

این اقتصاددان با تاکید بر اینکه الان تولیدکننده سرمایه در گردش ندارد اظهار کرد: زیرا بانک ها به دلیل اینکه به دنبال طرح های کوتاه مدت هستند، به تولیدکننده ها تسهیلات نمی دهد، به همین دلیل اصلاح ساختاری در بخش تسهیلات باید اتفاق بیفتد.

نقش بانک مرکزی در تعادل بازار سرمایه

او افزود: در چند وقت اخیر برخی نمادها صورت های مالی درستی ارائه نمی کردند و بعد از بازار سرمایه اخراج می شدند در حالی که نباید به همین سادگی از آن گذشت، زیرا منافع سهامداران به خطر می افتد.

بانک مرکزی در سیاست های خود اعلام کرده که نرخ ارز به گونه ای مدیریت شود که رفاه کاهش پیدا نکند و این تعادل در بازار سرمایه هم منجر می شود که شرکت ها دارایی های خود را به صورت منطقی حفظ کنند، زیرا اگر خیلی بازدهی بالا بشود به همان میزان مشمول مالیات خواهند شد اما تعادل در بازار سرمایه مانع از بی ثباتی بازارهای موازی می شود

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه قیمت ارز اگر پایین بیاید قیمت تمام شده شرکت های کاهش پیدا می کند، گفت: اگر قیمت تمام شده بالا برود و نرخ کالا افزایش نیابد حاشیه سود شرکت کاهش می یابد و بر عکس با افزایش قیمت کالای نهایی کاهش قدرت خریدار اتفاق می افتد و شرکت ها مجبور می شوند نیروی انسانی خود را تعدیل کنند، به همین دلیل بانک مرکزی در سیاست های خود اعلام کرده که نرخ ارز به گونه ای مدیریت شود که رفاه کاهش پیدا نکند و این تعادل در بازار سرمایه هم منجر می شود که شرکت ها دارایی های خود را به صورت منطقی حفظ کنند، زیرا اگر خیلی بازدهی بالا بشود به همان میزان مشمول مالیات خواهند شد اما تعادل در بازار سرمایه مانع از بی ثباتی بازارهای موازی می شود.

شاه ویسی درباره روند صعودی اخیر بازار سرمایه تصریح کرد: روندی که در بازار سرمایه اتفاق افتاده تحت تاثیر سیاست های قبلی حمایتی از بورس است و به نوعی این رشد یا نوسانات متاثر از سیاست بانک مرکزی درباره تغییر نرخ ارز نیست.

این کارشناس اقتصادی افزود: با توجه به اینکه اثر نرخ ارز آزاد برای شرکت های تولیدی یعنی کاهش حاشیه سود به همین دلیل نمی تواند منجر به افزایش بازدهی شرکت ها شود و تنها اثر روانی آن در بازار نمایان است.
او با اشاره به وضعیت تعادل واردات و صادرات درباره تامین ارز مورد نیاز کشور گفت: تاکنون حدود ۴۳/۵ میلیارد دلار صادرات و ۴۳/۲ میلیارد دلار واردات داشته ایم که نشانه تعادل کامل تراز ارزی هست به همین دلیل نوسانات ارزی توجیهی ندارد و دولت برای حمایت از تولید و بازار سرمایه و همچنین جلوگیری از تورم باید نرخ ارز را متعادل نگهدارد.

کد خبر: ۲۰۰٬۷۶۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha