به گزارش بازار، محمدرضا پور ابراهیمی داورانی در جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۴ دیماه(مجلس شورای اسلامی ضمن تسلیت به مناسبت سالروز شهادت حضرت زهرا (س) و گرامیداشت سومین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی گفت: باید ۳ محور مهم و اساسی درباره مباحث مرتبط با گزارش کمیسیون را مطرح کنم؛ در بند (ت) ماده (۲۰) قانون احکام دائمی مطرح شده که نرخ ارزی که در کشور بر اساس آن اقدام میکنیم، نرخ ارز شناور مدیریت شده است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: تعجب کردم؛ افرادی که خودشان را در مجلس اقتصاددان می دانند نسبت به حکم قانونی که خودشان در مجلس تصویب کردند متفاوت عمل میکنند. حکم احکام دائمی در سیاست ارزی کشور اشاره میکند مبنا نرخ شناور مدیریت شده است. گزارش ما نیز بر همین اساس است.
وی ادامه داد: ضمن اینکه تورم را در محاسبات اعمال کنیم باید عوامل مرتبط با حوزه تورم را نیز باید اعمال کنیم، یکی از عوامل اثرگذار در کاهش ارزش پول ملی تورم ناشی از کسری بودجه است.
پورابراهیمی تصریح کرد: برخی از آقایانی که در صحن اظهارنظر کردهاند در جریان بررسی بودجه عددهایی برای تسهیلات پیشنهاد میدادند که چند برابر بود و با نامه رئیس کل بانک مرکزی به مقام معظم رهبری این اعداد اصلاح شد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با بیان اینکه ناترازی بودجه و ناترازی نظام بانکی ریشه اصلی تورم است که حتی اگر مراودات خود با طرفهای خارجی را نیز اصلاح کنیم و حتی تحریمها نیز برداشته شود، این مشکل ساختاری است، افزود: باید برای رفع و اصلاح آن اقدام کرد.
وی گفت: اولین موضوع مهم و پایه و اساسی در اصلاح سیاست ارزی در کشور، اصلاح ساختار بودجه و مشکل ناترازی بودجه است که باید اصلاح شود. در صورت ادامه این ناترازی اثرات آن استمرار پیدا خواهد کرد.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سیاستهای کنترل و جریان ریال و حکمرانی ریال افزود: اکنون مالیات بر عایدی به عنوان یکی از مهمترین موضوعات باید در دستور کار قرار گیرد و من از هیأت رئیسه برای اینکه این موضوع را در دستور کار قرار داده و ظرف روزهای آینده بررسی شود، تشکر میکنم؛ این موضوع باید عملیاتی و اجرایی شود.
پورابراهیمی تصریح کرد: اگر میخواهیم در خصوص نرخ ارز مدیریت کنیم، این سیاستی که تجربه آن در سالهای گذشته بوده در زمان آقایان سیف و همتی و سایر زمانها بوده و اکنون این افراد به عملکرد دولت و مجلس انتقاد میکنند.
وی افزود: افرادی که اکنون صحبت کردند، مباحثی را مطرح کردند که باید از آنها پرسید حدود ۲۸۰ میلیارد دلار منابع صرف مداخلات شد که نتیجه آن را میبینید، در نرخ ارز ترجیحی چه کسانی مخالف بودند، اگر نرخ ارز ترجیحی استمرار پیدا میکرد، امروز حتما ۲۵ میلیارد دلار منابع برای این سیاست نیاز بود در حالی که اکنون حدود ۴ میلیارد دلار به دلیل تغییر همین سیاست صرفهجویی ارزی صورت گرفته است که این موضوع را بانک مرکزی به دستگاههای نظارتی اعلام میکند.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم اضافه کرد: سیاست سرکوب قیمتی در نرخ نیمایی امروزه دو پدیده را به دنبال دارد؛ خروجی این سیاست موجب سرکوب عرضه در طرفی که نیازمند یک دلار در طرف عرضه هستیم؛ شده و از سوی دیگر تحریک تقاضا برای طرفی که فقط ثبت سفارش میدهد ۲۵ درصد نرخ بازده دارد را ایجاد کرده؛ رانت عجیبی در رانت نیمایی در اقتصاد کشور در حال توزیع است.
وی با بیان اینکه نرخ نیمایی امروز به نرخ ارز ترجیحی دوم در اقتصاد تبدیل شده است که باید برای آن چارهای اندیشید، گفت: اگر پیشنهادات کمیسیون اقتصادی اجرایی شود حتما نرخ ارز کاهش مییابد. عوامل روانی و مسائل بازار را نیز مدنظر قرار دادیم.
پورابراهیمی ادامه داد: تصمیم دولت باید تعیین تکلیف نرخ نیمایی در نظام اقتصادی باشد، موضوع بحث نرخهایی که ذیل این نرخ قرار گرفته نیز یکی از مباحث مهم در این زمینه است. سوال من از رئیس کل بانک مرکزی این است که نرخ سنا که مبنای تصمیمگیری است بر اساس چه مولفهای است. این موضوع تبدیل به محاسبه پایه برای حوزه تصمیمگیری در بورسهای کالایی شده است که عملا توزیع رانت در اقتصاد کشور است که باید از این اقدامات جلوگیری شود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شرایط اقتصادی کشور در حوزه ارز شرایطی است که منابع ارزی ما نسبت به گذشته بهتر است، تصریح کرد: پیشبینی ما کاهش نرخ با مدیریت صحیح در بازار است، امیدواریم این مسیر بتواند با همکاری دولت و مجلس، کاهش التهابات ارزی باشد. ما گزارش هفتگی نظارتی خود در خصوص مدیریت بازار ارز و نقدینگی را پیگیری میکنیم.
نظر شما