به گزارش بازار، مجید چگنی، در آیین گردهمایی و هم اندیشی مدیران ارشد صنعت نفت گفت: تا پایان شهریور سال ۱۴۰۰ ظرفیت پالایش و نمزدایی گاز کشور ۱ میلیارد و ۳۱ میلیون متر مکعب در روز بود که با آمدن گاز فاز ۱۴ به مدار این میزان به ۱ میلیارد و ۵۹ میلیون مترمکعب در روز رسید، در سال قبل از دولت سیزدهم ۳۸ هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال داشتیم که این میزان به ۳۸ هزار و ۲۵۱ هزار کیلومتر افزایش پیدا کرد، در دوره قبل ۱۲۲۱ شهر و ۳۵ هزار ۵۷۵ روستا گازرسانی شده بود و در سال اول دولت سیزدهم ۶ شهر اضافه شد و ۳۶ هزار و ۳۶۵ روستا از نعمت گاز برخوردار شدند.
وی افزود: تعداد توربوکمپرسورهای انتقال گاز تا شهریور ۱۴۰۰ برابر ۳۲۶ دستگاه بود که این عدد در شهریور ۱۴۰۱ به ۳۳۷ رسید، در دوره قبل ۲۹.۵ میلیون واحد تحت پوشش گازرسانی بودند که این عدد به بیش از ۳۰ میلیون واحد رسید، مشترکین نیز از ۲۶ میلیون به ۲۶.۶ میلیون رسید و در مجموع ۷۵ درصد انرژی کشور به واسطه گازرسانی تأمین میشود. همچنین شبکه گاز رسانی شهری و روستایی به بیش از ۴۲۰ هزار کیلومتر رسید.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: برداشت از منابع در سال ۱۴۰۰ برابر ۲۸۸ میلیارد مترمکعب بوده است که در ۱۴۰۱ انشالله به ۳۰۵ میلیارد مترمکعب برسیم و پیشبینی میشود با توسعههای جدید در پارسجنوبی و میدانهای مستقل برداشت به ۳۱۰ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۲ برسد.
چگنی درباره پیشبینی افزایش ظرفیت پالایش و نمزدایی نیز گفت: انتظار میرود ۱ میلیارد و ۳۱ میلیون ظرفیت با تکمیل فاز ۱۴ به ۱ میلیارد و ۷۳ و در سال ۱۴۰۲ به یک میلیارد و ۸۷ میلیون مترمکعب برسد.
وی درباره طرحهای ذخیرهسازی تصریح کرد: چند طرح ذخیرهسازی در دست اجرا داریم، فاز دوم شوریجه دی در دست اجرا است که افزایش ذخیرهسازی تا ۱۰ میلیون متر مکعب در روز را محقق میکند، همچنین فاز دوم سراجه که اکنون مناقصه آن در حال انجام است و با اجرای آن میزان برداشت در چهار ماهه سرد سال ۵ میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت که جمع پروژههای در دست اجرا ظرفیت برداشت گاز را تا ۲۵ میلیون متر مکعب افزایش خواهد داد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره طرحهای انتقال گاز تصریح کرد: خطوط بهرهبرداری شده حدودا ۳۸ هزار کیلومتر بود که با طرحهای در دست اجرا شامل ۱۴ طرح عمده که از سوی شرکت مهندسی توسعه گاز در دست اقدام است، انشالله این میزان تا پایان سال به ۳۸ هزار ۹۵۲ کیلیومتر میرسد.
چگنی درباره دستگاههای توربوکمپرسور نیز گفت: برای تقویت فشار در سال ۱۴۰۰، تعداد ۳۲۶ دستگاه داشتیم که به ۳۳۷ در ۱۴۰۱ رسیدیم و در ۱۴۰۲ به ۳۴۸ دستگاه خواهیم رسید.
وی در تشریح بهرهمندی مشترکین از نعمت گاز گفت: درصد بهرهمندی خانوارهای شهری ۹۸.۴ تا پایان ۱۴۰۰ بود که تا پایان سال جاری به ۹۸.۷ درصد و تا پایان سال ۱۴۰۲ به ۹۹ درصد میرسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بهرهمندی خانوارهای روستایی را نیز توضیح داد و افزود: ۳۷ هزار ۸۶۸ روستا تا پایان سال از گاز بهرهمند میشوند و بهرهمندی خانوار روستایی که ۸۵.۶ بود به ۸۵.۷ درصد و تا سال ۱۴۰۲ به ۸۸.۱ درصد میرسد.
چگنی در مورد حجم گاز انتقال داده شده سالانه نیز گفت: در ۱۴۰۰ در مجموع رشد خوبی را در گاز رسانی داشتیم و از ۲۳۳ میلیارد متر مکعب به ۲۳۸ میلیارد متر مکعب افزایش پیدا کرده است.
افزایش صادرات گاز در سال ۱۴۰۱ محقق میشود.
وی درباره صادرات گاز نیز تصریح کرد: در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ افزایش صادرات داشتیم و در ۱۴۰۱ صادارت سالانه تا ۲۱.۴ میلیارد متر مکعب افزایش پیدا خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به سیاستهای تجارت گاز دولت سیزدهم با رهنمودهای وزیر نفت اشاره کرد و توضیح داد: تجارت گاز را با همسایگان فعال کردیم و با تفاهمنامههایی که با عمان، ارمنستان آذربایجان و پاکستان که در شرف انجام است انشالله ظرفیتهای موجود را افزایش دهیم.
وی از فعالسازی سوآپ گاز یاد کرد و گفت: در سال گذشته سوآپ گاز از ترکنستان به آذربایجان فعال شد که کمک خوبی بود که ناترازی در شمال شرق کشور را تسهیل کنیم، در هفتههای اخیر نیز تمدید تهاتر گاز با ارمنستان را محقق کردیم و تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق و ترکیه را با مذاکرات دنبال میکنیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه اولویت ما گازرسانی به استانهای محروم است، گفت: وزیر نفت بر این موضوع تأکید داشت بر همین اساس در استان سیستان و بلوچستان، ۵ استان معین را درگیر گازرسانی به این استان کردیم که در حال کمکرسانی برای گازرسانی هستند و در استان هرمزگان نیز سه استان درگیر گازرسانی شدند.
چگنی در تشریح طرحهای اولویتدار این شرکت توضیح داد: در زمینه هوشمندسازی قراردادی با دانشگاه مالکاشتر در حال انجام داریم، همچنین مقاومسازی و بهینهسازی که یکی از شاخصههای اولویتدار وزارت نفت بهشمار میرود، در حال انجام است.
وی افزود: در حوزه پژوهش و فناوری با توجه به رهنمودهای وزیر نفت در دستور شرکت ملی گاز بوده است که پارک گوگردی خانگیران ابتدای سال از سوی رئیسجمهور افتتاح شد و برای موضوع ساخت بار اول تعداد زیادی قرارداد با شرکتهای دانشبنیان منعقد کردیم که در سالهای آینده به نتیجه میرسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از شاخص فلرینگ بهعنوان اولویت وزارت نفت یاد کرد و گفت: اخیراً قراردادهایی با دو شرکت منعقد کردیم که کاهش محسوس در فلرینگ پارسجنوبی خواهیم داشت و دو مزایده برای سایتهای یک و دو آماده کردیم که انشالله شنبه هفته آتی برگزار میشود.
چگنی در پایان بیان کرد: اولویتی که داریم بهینهسازی مصرف سوخت است که باید مورد توجه قرار بگیرد و طرحهایی در دست اقدام داریم و یکی از مشکلات ما ناترازی گاز است که باید تدابیری اندیشیده شود تا ما در سوخترسانی کشور مشکل نداشته باشیم.
نظر شما