علی مسعودی؛ خبرگزاری بازار- مرزهای فیزیکی با رشد تکنولوژی و دانش و با انقلاب صنعتی مدرن کمرنگ شده و در این دوران به دلیل حساسیت در بازار و تقلا برای ماندگاری در آن، استانداردسازی و برندسازی تولیدات بیش ار هر برهه دیگری الزام آور خواهد بود.
استاندارسازی تولیدات در سال که همه تلاش ها معطوف به جهش در حوزه تولید منجر خواهدشد، گامی محقق و اساسی برای تحقق این شعار است چرا که لازمه ماندن در بازارهای داخلی و خارجی با تولید کالاهای استاندارد و باکیفیت بستگی دارد.
گستره شمول استاندارد از تولید تا مصرف
اگر از نشان استاندارد به عنوان زبان مشترکی بین عوامل تولید، توزیع و مصرف یاد کنیم، در خواهیم یافت که این نشان تنها مختص به تولید نیست بلکه تمام زنجیره تولید، توزیع و بازار مصرف را درپی می گیرد و استانداردسازی خدمات و و آموزش و ترویج استفاده از کالاهای باکیفیت و مرغوب یک ضرورت به شمار می رود.
نتیجه استانداردسازی و کیفیت تولدی و خدمات منجر به ارتقای قدرت رقابت در عرصه های ملی و بین المللی، افزایش توان ملی، افزایش سطح کیفیت فراورده ها و سوق دادن تولیدات به فناوری های مدرن و پیشرفته خواهد شد، از اینرو همواره بین دانش و استاندارد تعاملی همیشگی برقرار است.
نقش استاندارد در بهبود تولیدات صنعتی، اشتغال پایدرا و رفاه اقتصادی بر کسی پوشیده نیست و انجام تولیدات بااستانداردهای روز نه تنها از مصرف بی رویه پیشگیری می کند بلکه زمینه ساز صادرات و ورود به بازارهای جهانی و خارجی خواهد شد. استانداردسازی کالاها و خدمات درواقع شالوده استواری را برای توسعه و پیشرفت اقتصادی فراهم می کند که نتایج ملموس آن کاهش هزینه ها و صرفه جویی در منابع خواهد بود.
نقش استاندارد در رقابت پذیری
بررسی استانداردهای ملی در حوزه های مختلف تولیدی در مازندران نشان می دهد که با توجه به گسترش صنایع و تولیدات، رقابت زیادی برای کسب بازارهای داخلی وصادرات ایجاد شده و توجه به تولیدات باکیفیت استاندارد سبب می شود تا در رقابت با رقابت گوی سبقت را ربود و به اهداف دست یافت.
حضور موفق صنایع لبنی مازندران در کشورهای مختلف منطقه، اروپا و امریکا نشان از توجه به موازین استانداردهای ملی است و امروز صنایع لبنی مانند کاله با بهره گیری از شیوه های نوین تولید و توجه به موازین ملی و بین المللی استاندارد و برندسازی توانسته بین صنایع مختلف غذایی، قدعلم کند و اقتدار مازندران را به رخ بکشاند.
نیازسنجی بازارهای هدف خارجی نشان از آن دارد که برخی تولیدات مازندران چندان با استانداردهای کشورهای هدف منطبق و سازگار نیست و این مسئله سبب شده تا دامنه کشورهای مقصد برای برخی تولیدکنندگان محدود و محدودتر شود و برای رفع چنین مسئله، یکپارچه سازی نظام استاندارد باید مورد توجه متولیان امر قرار گیرد.
نشانی برای احقاق حقوق شهروندی
استانداردها در واقع ملاکی مهم برای راهیابی به بازارهای داخلی و جهانی و صادرات کالا است و با توجه به نیازهای فردی و اقتصادی، زمینه رشد و توسعه صنعتی را فراهم می کنند و در زمان حاضر استانداردسازی کالاها و خدمات فقط به منظور راهیابی به بازارهای هدف صورت نمی گیرد بلکه اجرای دقیق منشور حقوق شهروندی و راهی برای استیفای حقوق مصرف کنندگان است.
بی تردد امروزه مهمترین معیار برای ورنق و جهش تولید، بهره گیری و مصرف کالاهای ملی و داخلی است و استانداردسازی تولیدات و کالا و اعتمادسازی برای مصرف کالاهای داخلی می تواند کشور را از نیاز به حجم بالای واردات کالاهای غیراساسی بی نیاز سازد و محصولی کیفی و بااستاندارد ملی را به خانه ها کشاند.
بیش از دو هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی در مازندران اقدام به تولید محصول می کنند و آغشته شدن محصولات با عیار استاندارد تقویت رونق تولید و جهش تولید را درپی خواهد داشت، از این رو عجین شدن تولیدات داخلی با استاندارد، اولین و مهمترین گام برای جهش تولید محسوب می شود و برای توانمندسازی چاره ای نیست که به مقوله استاندارد توجه اساسی شود.
درحال حاضر ۷۰ درصد بیش از دو هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی استان کالاهیشان را با علامت استاندارد تولید می کنند و حدود ۱۳۰۰ قلم کالای استاندارد در استان روانه بازار می شود.
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی
نظر شما