به گزارش بازار به نقل از صداوسیما، پایگاه اینترنتی رأی الیوم با اشاره به شیوع کرونا در عربستان و اجرای سیاست ریاضتهای اقتصادی در این کشور به علت بحران مالی نوشت اگر این کشور نفت خیز و ثروتمند، درآمدهایش را صرف جنگها و قراردادهای تسلیحاتی نمیکرد اکنون میتوانست در بحرانهای کنونی ناشی از کرونا و کاهش قیمتهای نفت، استفاده کند.
بحران ویروس کرونا در حالی است که قیمتهای نفت نیز کاهش یافته و چرخ اقتصاد نیز از حرکت باز ایستاده و وزیر دارایی عربستان نیز در سخنانی صریح و بی سابقه از توسل به ریاضت اقتصادی خبر داد.
این کشور نفت خیز گامهایی را برای کاهش تولید نفت پس از گفتگوی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برداشته است. گفته میشود ترامپ در این گفتگوی تلفنی بن سلمان را تهدید کرده بود.
به نظر میرسد افزایش تدریجی تدابیر ریاضتی در عربستان نمیتواند نارضایتی مردمی را که به رفاه عادت کرده است مهار کند و وضع مالی عربستان، این کشور را مجبور کرده است مالیات بر ارزش افزوده را به میزان بی سابقهای (سه برابر) افزایش دهد.
به نظر میرسد بیشترین تأثیر کاهش قیمتهای نفت بر برنامهای است که بن سلمان برای سال ۲۰۳۰ میلادی مطرح کرده است اگرچه این برنامه بر متنوع سازی منابع درآمدهای غیر نفتی مبتنی است، اما ریاض با کاهش اخیر تقاضای نفت مجبور شده است ابتکارهایی را برای تحقق این برنامه و طرحهای بزرگ مالی سال ۲۰۲۰ میلادی تصویب کرده که نشانگر ابهام درباره آینده برنامه ۲۰۳۰ بن سلمان است.
شمار زیادی از خانوادههای سعودی به خصوص خانوادههای فقیر با لغو کمک یارانه معیشتی از افزایش قیمتها نگران هستند چرا که تجار برای جبران گرانی معیشت به افزایش قیمتها متوسل خواهند شد.
شماری از اقتصاددانان معتقدند انتظار میرفت دولت عربستان به گزینههای کمتر تأثیرگذار بر جیب مردم متوسل شود چرا که یک کشور نفت خیز است، اما جایگزینهای مالی پیش روی ریاض به علت هزینههایی که عربستان به آمریکا در ازای حمایت از سعودی میپردازد و همچنین به علت هزینههای جنگ در یمن، تمام شده است. عربستان هزینههای این حمایت آمریکا را در قالب قراردادهای تسلیحاتی پرداخت میکند. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا همواره اصرار میکند به سعودی یادآوری کند مفت و رایگان از سعودی حمایت نمیکند و به تازگی به خارج کردن نظامیان و موشکهای پاتریوت خود در حال باج خواهی جدید است.
بر اساس گزارشهای محلی، فقط هزینههای هواپیماهای شرکت کننده در جنگ یمن حدود ۲۳۰ میلیون دلار در ماه تخمین زده شده است یعنی در سه سال اول حمله به یمن فقط هزینههای هواپیماها، هشت میلیارد دلار بوده و این در حالی است که جنگ یمن هنوز ادامه دارد. اینها پولهایی است که عربستان میتوانست اکنون در بحرانهای کنونی کرونایی و نفتی استفاده کند.
نظر شما