۲۷ آبان ۱۴۰۱ - ۰۰:۰۱
احتمال فروپاشی صنعت طیور با قیمت گذاری دستوری | بخش خصوصی اهل احتکار نیست
در گفتگو با بازار مطرح شد؛

احتمال فروپاشی صنعت طیور با قیمت گذاری دستوری | بخش خصوصی اهل احتکار نیست

گرگان- افزایش قیمت نهاده و قیمت گذاری دستوری توسط دولت در بازار باعث شده صنعت مرغداری با اما و اگرهایی برای ادامه کار همراه باشد.

مریم رضایی؛ بازار: با وجود افزایش قیمت نرخ مصوب گوشت مرغ، تولیدکنندگان معتقد هستند رقم اعلام شده برای آنها صرفه اقتصادی ندارد با این حال دولت با سرکوب قیمت همچنان تاکید به کنترل تعرفه کالاهای اساسی در بازار دارد. سیاستی که به گفته فعالان اقتصادی باعث فروپاشی صنایع مرغداری خواهد شد.

هرچند دولت برای افزایش توان خرید مصرف کننده یارانه نقدی را به ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان افزایش داد اما به باور کارشناسان به دلیل نرخ بالای تورم، افزایش رقم یارانه نقدی تاثیری بر کاهش چشم گیر تقاضا در بازار پروتئین نداشت تا جایی که در بعضی موارد عرضه و تقاضا در بازار باعث آشفتگی قیمت ها شد و در بعضی شهرها قیمت مرغ با افزایش و در بعضی از شهرها با کاهش نرخ مصوب مرغ همراه بود.در این راستا گفتگویی با «شروین اردلان» رئیس هیات مدیره زنجیره تولید گوشت مرغ پیگیر از وضعیت بازار مرغ ترتیب دادیم.

* حذف ارز ۴۲۰۰ را چگونه ارزیابی می کنید؟

از دو سال گذشته بخش خصوصی تمایل بسیاری داشت که این ارز برداشته شود و به بخش های دیگر تخصیص پیدا کند و مابه التفاوت این ارز در قالب کارت پروتئین و یارانه به مردم واگذار شود. وقتی ارز ۴۲۰۰ وجود داشت قدرت تصمیم گیری ها بر عهده بخش خصوصی نبود و با توجه به اینکه ذرت و سویا یارانه ای به تولید کننده می داد عنان تمام تصمیم گیری ها در دست دولت بود و بخش خصوصی هیچ اختیاری از خودش نداشت.

* قیمت مرغ با وجود ارز نیمایی و افزایش قیمت نهاده ها برای تولیدکننده صرفه اقتصادی داشت؟

قیمت نهاده های مرغ بیش از پنج برابر شد و در حالی که ۷۰ درصد قیمت تمام شده مرغ را نهاده ها تشکیل می دهند ما از دولت توقع داشتیم که قیمت مرغ بالاتر و حدود ۷۰ تا ۷۷ هزار تومان باشد. دولت از بخش خصوصی تا ۱۰ مهرماه در دو مرحله زمان گرفت تا قیمت جدید را بازنگری کند، چرا که قیمت تمام شده مرغ در حال حاضر بیشتر از قیمت فروش است و این شرایط خوبی برای صنعت مرغداری نیست.

در بعضی شهرها قیمت مرغ با افزایش و در بعضی از شهرها با کاهش نرخ مصوب مرغ همراه بود

* میزان اشتغالزایی در صنعت مرغداری چقدر است؟

میزان اشتغالزایی بالایی در صنعت مرغداری به خصوص در استان گلستان وجود دارد و حیف است زیرساخت هایی که برای آن به وجود آمده است از بین برود. باید بتوانیم از این چالش ها سربلند بیرون آمده تا نیروی کار را حفظ کنیم.

* کدام کشور رقیب شما در صادرات است؟

ترکیه رقیب سرسخت ایران در صادرات است. اگر دولت جوایز صادراتی در نظر بگیرد و در شرایط ویژه ای ما را حمایت کند می توانیم در بازار بمانیم. در خیلی از کشورهایی که کار می کردیم بازار خود را از دست دادیم و در حال حاضر ترکیه بازار آن کشورها را در دست ایران گرفته است.

* چه مشکلاتی در صادرات وجود دارد؟

وقتی بحث صادرات مطرح می شود ما باید یک میزان مرغ با کیفیت مشخص و وزن مشخص و با یک محدوده قیمتی مشخص تحویل مشتری در آن طرف مرز بدهیم. به دلیل نوسانات زیادی که در قیمت نهاده ها و تولیدات به دلیل مسایل سیاسی و اقتصادی وجود دارد نمی توانیم جوابگوی مشتری های خود و بازرگانان در آن طرف مرز باشیم.

ترکیه رقیب سرسخت ایران در صادرات است

وقتی قیمت در کشور ما بالا می رود، دولت مرزها را می بندد و اجازه صادرات را لغو می کند و تولید کننده، مشتری که با زحمت به دست آورده و جایگاهی برای برند و اسم تولیدش در ترکمنستان، عراق، ارمنستان و افغانستان درست کرده است از دست می دهد و اگر این مساله چندین بار اتفاق بیافتد بازرگانان خارجی اعتماد خود را از ایران از دست می دهند و با کشورهای دیگر کار می کنند.

* دولت چه حمایت هایی در بخش صادرات از تولید کننده می تواند داشته باشد؟

اگر دولت در شرایطی مثلا دو و یا سه سال تعهد کند که اجازه صادرات می دهد و مشوق های صادراتی برای تولید کننده در نظر می گیرد و تسهیلاتی در اختیار تولید کننده می گذارد و در خروج کالا، برگشت ارز و تبدیل ارز به ریال مشکلات تولید کننده کمتر شود و اصلا وجود نداشته باشد، تولید کننده می تواند به راحتی مازاد تولید خود را صادر کند.

مثلا دولت به ازای هر یک کیلو مرغی که صادر می شود دو تا پنج هزار تومان جایزه تشویقی در نظر بگیرد. این کار در کشورهای همسایه انجام می شود. وقتی دولت چنین حمایتی از صادر کننده انجام دهد و به عنوان مشوق جایزه صادراتی در نظر بگیرد، تولید کننده این ریسک را می پذیرد تا وارد بازار صادرات شود.

* بخش خصوصی به دولت چه کمکی می تواند کند؟

هر زمانی که دولت بدون بخش خصوصی تصمیماتی پشت درهای بسته گرفته و تصمیماتی را عملی کرده که در ارتباط با تولید بخش خصوصی بوده دچار مشکلاتی شده است. دولت یک بازوی توانمند و اتاق فکر قوی به نام بخش خصوصی دارد که تولید، فروش و خرید کار تخصصی این بخش است. هر زمانی که از بخش خصوصی استفاده نکرده دچار خسران شده است.

دولت باید به بخش خصوصی اعتماد کند و قبول کند که مدیران و سرمایه گذاران بخش خصوصی توانمندی کامل برای مدیریت عرضه و تقاضا در کشور را دارند. این پتانسیل در بخش خصوصی وجود دارد که در بهترین شرایط، بهترین کیفیت و بهترین قیمت را در اختیار مردم بگذارند. تولید کننده بخش خصوصی کاری به غیر از تولید یاد ندارد و اهل احتکار نیست. دوست داریم که تولید کنیم و حتی قیمت تمام شده خود را پایین بیاوریم. اگر دولت اجازه دهد که بخش خودمان را مدیریت کنیم در آینده نزدیک می توانیم نتایج خوبش را ببینیم.

کد خبر: ۱۸۳٬۱۸۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha