به گزارش بازار به نقل از وزارت راه و شهرسازی، رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در نشست مشترک با هیات قزاقستانی که صبح امروز برگزار شد، بر لزوم برگزاری نشست کشورهای آسیایی درباره ترانزیت به صورت منظم و هر ۶ ماه یک بار تاکید کرد.
وی افزود: باید یک سازمان یا کمیته مشترک در این موضوع با ساز و کار مشخص و دبیرخانه دائمی تشکیل شود تا بتواند موانع و مشکلات بین کشورها را برطرف کند.
قاسمی در ادامه به ۴ موضوع مهم در حوزه ترانزیت اشاره کرد و گفت: با اجرای این ۴ مورد میتوان سرعت و حجم ترانزیت را با افزایش قابل توجهی همراه کرد.
وی ادامه داد: دیجیتالی کردن و سبز کردن مسیر گمرکات یکی از موارد مهم در ترانزیت است که اجرای آن سرعت کار را چند برابر خواهد کرد.
وزیر راه و شهرسازی خاطر نشان کرد: دومین مورد یک ساله شدن ویزا برای رانندگان و لکوموتیورانان است.
وی افزود: توسعه زیرساختها و ناوگان حمل و نقل و همچنین حمل و نقل ترکیبی و بحث تعرفهها از دیگر موضوعاتی است که لازم است در دستور کار قرار گرفته و ظرف چندماه میان دو کشور نهایی شود.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه تاکید کرد: از امروز نرخ تعرفه ترانزیت میان و ایران و قزاقستان یکسان میشود و ۴ موضوع مطرح شده برای سرعت بخشی به ترانزیت میان دو کشور نیز باید ظرف ۱۰ روز آینده به نتیجه برسد.
در ادامه این جلسه سید میعاد صالحی، مدیر عامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به تصمیم وزیر راه و شهرسازی مبنی بر یکسان شدن تعرفهها میان دو کشور اظهار کرد: با این تصمیم امیدواریم حجم بارهای ترانزینی به ویژه ذغال، آهن آلات و غلات از مبداء قزاقستان و از مسیر ایران افزایش یابد.
مدیر عامل شرکت راهآهن ضمن اعلام آمادگی برای افزایش ترانزیت ریلی میان ایران و قزاقستان گفت: با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی دو کشور، ظرفیت همکاری در حوزه ترانزیت ریلی بالاست و امیدواریم بعد از این جلسه شاهد ورود قطار از مبدأ قزاقستان به ایران با مقاصد مختلف هند، آفریقای جنوبی و ... برای ترانزیت باشیم.
صالحی خاطر نشان کرد: در ۶ ماهه اخیر صادرات، واردات و ترانزیت ریلی با مبدأ و یا مقصد قزاقستان با رشد ۱۷۳ درصدی همراه بوده که رقم مناسبی است اما با تفاهم انجام شده میان روسای جمهور دو کشور مبنی بر ۵ میلیون تن ترانزیت در سال، فاصله زیادی دارد.
وی با اشاره به تغییرات سیاسی رخ داده ناشی از جنگ میان روسیه و اوکراین، بر لزوم اتخاذ تصمیمات جدیتر در حوزه ترانزیت تاکید کرد و با اشاره به ظرفیت ۲۰۰ میلیون تنی بار میان چین و روسیه گفت: برای اینکه بتوانیم مسیر ترکمنستان- قزاقستان- ایران را جایگزین کنیم علاوه بر تخفیفات تعرفهای، این مسیر را در اولویت تخصیص لکوموتیو قرار دادیم.
صالحی خاطر نشان کرد: قزاقستان با وجود ظرفیتهای بالا به آبهای آزاد دسترسی ندارد و ما آمادهایم این دسترسی را از طریق مسیر ریلی برای قزاقستان فراهم کنیم و با شرایط موجود میتوان به ۵ میلیون ترانزیت توافق شده میان دو کشور نیز دست یافت.
مدیرعامل شرکت راهآهن گفت: مقرر شد غیر از بارهای با مبدأ قزاقستان، قطارهای از مبدأ چین به مقصد غرب نیز از طریق قزاقستان به سمت ایران گسیل شود و امیدواریم با توجه به تحقیقات انجام شده حمل بار در کمتر از ۳ روز انجام شود.
وی تاکید کرد: در شرایط امروز همه چیز برای جهش مبادلات تجاری در حوزه ریلی فراهم است و ایران برای هرگونه همکاری در این حوزه آمادگی دارد.
گفتنی است صبح امروز نشست دوجانبه در خصوص همکاریهای ترانزیتی میان ایران با کشورهای تاجیکستان و قزاقستان برگزار شد.
نظر شما