به گزارش بازار به نقل از آهن پرایس، نخستین روز کاری هفته با ثبات و آرامش نسبی در بازار آهن همراه بود و عمده شرکتها نرخ روز آهن آلات را بدون تغییر عرضه کردند اگرچه برخی نوسانات پراکنده افزایشی و کاهشی نیز قابل مشاهده بود.
بازار ارز نیز تغییرات چندانی نداشت اما در مرز کانال ۳۲ هزار تومان در نوسان بود به طوری که هر نرخ دلار در اواسط روز به ۳۱ هزار و ۹۵۰ تومان رسید و درپایان روز حدود ۳۱ هزار و ۷۵۰ تومان به فروش رسید.
تحلیل نوسانات نرخ آهن
بر مبنای گزارشها از بازار آهن و فولاد روز گذشته قیمت روز میلگرد آجدار در عمده مبادی فروش ثابت بود اما کاهش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی نیز در چند شرکت مشاهده شد، همچنین در برخی مبادی فروش از جمله کارخانه بردسیر کرمان، راد همدان و ... افزایش ۵۰ الی ۳۰۰ تومانی نیز مشهود بود. روز گذشته بازه قیمتی میلگرد حدود ۱۵ هزار و ۳۰۰ الی ۱۶ هزار تومان بود و متوسط نرخ آن نیز حدود ۱۵ هزار و ۶۵۰ تومان برآورد شد.
قیمت روز ورق آهن و انواع آن عمدتا ثبات داشت اما ورق سیاه کارخانه گیلان در برخی ابعاد حدود ۷۰۰ تومان با افزایش قیمت همراه بود؛ همچنین قیمت روز ورق گالوانیزه، روغنی و رنگی افزایش قیمت داشت که به طور میانگین حدود ۵۰۰ تومان برآورد شد. قیمت نبشی و ناودانی نیز در غالب مبادی فروش ثابت بود درحالی که چند شرکت مانند نبشی جاوید بناب، نستا و ... حدود ۱۰۰ الی ۴۰۰ تومان افزایش قیمت داشتند.
نرخ روز قوطی پروفیل و قیمت انواع لولههای داربستی، گازی و ... در عمده مبادی فروش بدون تغییر اعلام شد و تنها چند شرکت حدود ۲۰۰ الی ۵۰۰ تومان افزایش قیمت داشتند. قیمت روز تیرآهن نیز مانند سایر محصولات فولادی عمدتا ثابت اعلام شد اما برخی نوسانات پراکنده نیز مشهود بود؛ به عنوان مثال کارخانه ذوب آهن اصفهان در برخی شاخههای خود کاهش ۱۰ الی ۶۰ هزار تومانی داشت و کارخانه تیرآهن ظفربناب با افزایش ۱۰ هزار تومانی محصولات خود را عرضه کرد.
هفته گذشته که فعالان اقتصادی از احیای برجام دست شستند نرخ دلار در بازار آزاد اوج گرفت و بازار آهن به تکاپو افتاد که تا امروز به طور جزئی اثرات آن قابل مشاهده است. بازار پس از چند روز تعطیلی درحالت ریکاوری قرار دارد و از آنجایی که در روزهای پایانی تابستان قرار داریم و هفته آینده نیز تقریبا نیمه تعطیل است، بنابراین افزایش ناگهانی و شارپی قیمتها در ابتدای مهرماه امری بعید و دور از انتظار است اگرچه قیمت پایه شمش و مقاطع فولادی در دو هفته پیش رو احتمال افزایش جزئی نرخ این محصولات را به دنبال خواهد داشت.
گزارشها از بورس کالا نیز حاکی است که روز گذشته حدود یک میلیون و ۵۸۰ تن محصول فولادی در بورس عرضه شد که از آن میزان حدود یک میلیون و ۱۳۲ هزار تن مورد معامله قرار گرفت که این رقم معادل ۷۱/۶ درصد برآورد شد.
از این میزان حدود ۷۷ هزار و ۴۰۰ تن به شمش بلوم اختصاص داشت که حدود ۲ هزار تن از آن با نرخ ۱۴ هزار و ۶۴۷ تومان به فروش رسید که این آمار بیانگر فروش ۲/۵ درصدی شمش عرضه شده در بورس است.
امروز نیز حدود ۶۶۵ هزار و ۷۶۰ تن محصول فولادی در بورس کالا عرضه میشود که شامل محصولاتی اعم از ورق گرم، شمش بلوم و تختال و آهن اسفنجی است. از این حجم محصول حدود ۲۱۳ هزار و ۶۶۰ تن شمش فولادی عرضه میشود که نرخ پایه آن ۱۲ هزار و ۵۷۱ تومان تعیین شده است؛ این آمار بیانگر کاهش حجم ۱/۹ درصدی عرضه شمش در مقایسه با عرضه هفته اخیر است.
ملاک نامشخص قیمتگذاری آهن
برخی مواقع در بازار شاهد آن بودیم که بازار داخلی آهن و فولاد کشور تابعی از نوسانات بازارهای جهانی است و در برخی مواقع خلاف بازار جهانی عمل میکند.
در همین زمینه بهرام شکوری عضو اتاق بازرگانی با نگاهی به تغییر فرمول نرخ مقاطع فولادی و شمش، اظهار کرد: در بازههای زمانی مختلف برخی از فولادیها بر این عقیده بودند که بهتر است قیمتگذاری محصولات فولادی براساس قیمتهای جهانی انجام شود اما مسئولان امر اهمیتی به این موضوع نمیدادند.
شکوری در ادامه به اینکه قیمتگذاری محصولات داخلی برمبنای قیمتهای جهانی یکسانی و هماهنگی نرخ مقاطع فولادی را در پی خواهد داشت، اشاره کرد و گفت: در چنین شرایطی با افزایش قیمتهای جهانی نرخ محصولات داخلی نیز افزایش مییافت و با کاهش جهانی نرخ مقاطع فولادی، محصولات داخلی نیز در مسیر کاهش قیمت قرار میگرفت.
وی با اشاره به ضرورت به کارگیری روشی مشخص و معین برای قیمتگذاری محصولات فولادی، بیان کرد: شاهد آن هستیم که بازار داخلی در مواقع افزایش قیمتهای جهانی همپای بازارهای جهانی افزایشی میشود اما برخی مواقع با کاهش قیمتهای جهانی، در بازار داخلی کاهش قیمتی اتفاق نمیافتد و بازار از قاعده و اصول خاص و مشخصی پیروی نمیکند.
این عضو اتاق بازرگانی در ادامه تصریح کرد: به عقیده برخی مسئولان بورس کالا مرجعی برای قیمتگذاری مقاطع فولادی است درحالی که این سازمان محلی برای عرضه و تقاضا است که بهواسطه آن قیمتها تعیین میشود و در واقع بورس کالا دخالتی در قیمتگذاری محصولات ندارد. به همین جهت ضروری است استراتژی و راهکار مشخصی برای تعیین نرخ محصولات فولادی در نظر گرفته شود.
نظر شما