۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۰
سقوط بهای نفت اقتصاد عربستان را متزلزل می‌کند
تحلیل بلومبرگ از کاهش شدید بهای نفت خام

سقوط بهای نفت اقتصاد عربستان را متزلزل می‌کند

کاهش شدید بهای نفت، ساعت اقتصادی عربستان را به عقب بازگرداند و آن را به عمیق‌ترین رکود در دو دهه گذشته همراه با کسری بودجه قابل توجه رسانده است.

 به گزارش بازار به نقل از صداوسیما، پایگاه اینترنتی بلومبرگ نوشت: سقوط بهای جهانی نفت اقتصاد عربستان را متزلزل می‌کند. سقوط بهای نفت در بازارهای نفتی ساعت اقتصادی عربستان را به عقب بازگرداند و آن را به عمیق‌ترین رکود در دو دهه گذشته همراه با کسری بودجه قابل توجه رسانده است. آخرین بار پس از سقوط بهای نفت خام در چهار سال گذشته، این وضعیت به وجود آمد. با گسترش شیوع کرونا یکی از بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان در حال حاضر تحت فشار قرار دارد و این موضوع سبب کاهش قابل توجه تولید اعضای اوپک و کشورهای غیرعضو آن می‌شود. با نزدیک شدن بهای هر بشکه نفت برنت به ۲۰ دلار به نظر می‌رسد که عربستان سعودی هم به ایجاد توازن در بودجه خود نیاز داشته باشد. این موضوع می‌تواند تبعات اقتصادی زیادی به همراه داشته باشد.

مونیکا مالک، اقتصاددان ارشد بانک تجارت ابوظبی گفت: " این همه چیز را تغییر داده است. بخش اعظم احیای اقتصادی اخیر عربستان سعودی بر این اساس بود که قیمت نفت بالای ۵۰ تا ۶۰ دلار باشد تا از فعالیت‌های اقتصادی پشتیبانی کند، اما این بها فقط کاهش یافته است".

کاهش اخیر بهای نفت گزینه‌های دشواری را در برابر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان قرار داده است. این موضوع برنامه تحولات اقتصادی وی را که پیش از این با خطر کسری بودجه روبرو بود هم اکنون با کاهش بهای جهانی نفت خام و همه گیری کرونا روبرو کرده است. در حال حاضر عربستان با چالش‌های اساسی دیگری روبرو است: شیوع کرونا در حال تعطیل کردن بخش بزرگی از اقتصاد ۷۷۹ میلیارد دلاری است و با تلاش مشاغل برای ادامه حیات، بیکاری افزایش می‌یابد.

تحلیلگران می‌گویند به سختی می‌توانند پیش بینی درستی درباره آینده اقتصاد عربستان داشته باشند.

به گفته مونیکا مالک، " تولید ناخالص داخلی عربستان می‌تواند بیش از ۳ ٪ در سال جاری باشد که اولین کاهش قابل توجه از سال ۲۰۱۷ خواهد بود ".

محمد ابوباشا، رئیس تحلیل اقتصاد کلان در بانک سرمایه گذاری‌ای اف جی هرمس (EFG Hermes) در قاهره گفت: " کسری بودجه دولت می‌تواند به ۱۵ ٪ از تولید اقتصادی کشور برسد. براساس اعلام صندوق بین المللی پول، کسری بودجه عربستان در سال ۲۰۱۶ در حدود بیش از ۱۷ درصد بود و در سال گذشته به ۴.۵ درصد رسیده بود ".

عربستان سعودی با شرایط استثنایی روبرو است، که ممکن است یک چک سفید را برای محافظت از اقتصاد خود در برابر صدمات دائمی تضمین کند. پایداری بدهی با کسری بودجه امسال مشخص نخواهد شد، زیرا اگر وضعیت کنونی وارد مدیریت بحران شود آنگاه معلوم نیست که دولت از چه زمانی فعالیت‌های عادی اقتصادی و مالی خود را از سر بگیرد.

سقوط روز دوشنبه بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت زیر صفر تأثیر مستقیم بر عربستان سعودی دارد، زیرا این کشور در حدود یک دهم نفت خود را به آمریکا می‌فروشد. سرنوشت این پادشاهی بسیار نزدیک‌تر با قیمت جهانی برنت است و بخشی از ارزش آن هم به دلیل پایین بودن قیمت‌های آمریکا در حال سقوط است.

یوجین وینبرگ (Eugen Weinberg) رئیس تحقیقات بانک کامرزبانک‌ای جی (Commerzbank AG) گفت: "کاهش قیمت روز دوشنبه از نظر روانی بسیار مهم بود. این احتمال وجود دارد که دورنمای موجود را برای همیشه تغییر دهد. "

از این گذشته، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته است قصد دارد جلوی واردات نفت خام از عربستان سعودی را بگیرد. بخش انرژی نزدیک به دو سوم درآمد مالی سالیانه عربستان را تشکیل می‌دهد.

ریکاردو هاسمان (Ricardo Hausmann) اقتصاددان دانشگاه هاروارد، وضعیت پیش روی عربستان سعودی را با جنگی که حداقل در دو جبهه وجود دارد، مقایسه کرده است. اقتصاد این کشور با وضعیت همه گیری کرونا و سقوط بهای جهانی نفت روبرو شده است.

هاسمان نوشت: " هر شوک به خودی خود بسیار بزرگ است و هر دو در همان زمان کارها را بسیار پیچیده‌تر می‌کنند".

تاکنون عربستان سعودی یکی از کمترین میزان آلودگی به کرونا را در منطقه گزارش کرده است که در بین ۳۴ میلیون نفر کمتر از ۱۲۰۰۰ مورد مشاهده شده است. این تا حدودی به دلیل اقدامات تهاجمی برای کاهش سرعت گسترش ویروس است. گسترش این ویروس می‌تواند سبب تعطیلی اقتصاد ۷۷۹ میلیارد دلاری این کشور شود.

هنگامی که دولت این ماه شهرهای بزرگ را تحت یک قرنطینه ۲۴ ساعته قرار داد، کسب و کار ایمن السند، بنیانگذار یکی از محبوب‌ترین شرکت‌ها رونق یافت. او شبی چهار ساعت در شرکت خود می‌خوابید، زیرا با افزایش تقاضای افراد برای دریافت کالا که در خانه بودند روبرو شد، او کارکنان زیادی استخدام کرد. اما حتی با وجود اینکه وی از کمک‌های دولت تقدیر کرد است، اما روند رو به کاهش بهای نفت نگران کننده است.

السند در آن زمان گفت: همه از شیوع کرونا و تعطیلی می‌ترسند، اما توجه داشته باشید که همه ماجرا در مورد کاهش بهای نفت است. اگر این اتفاق بیفتد، باید منتظر تأثیرات بزرگی بر تجارت هر فرد باشیم.

کد خبر: ۱۵٬۵۷۲

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha