به گزارش بازار، مالیات حقوق یکی از بارزترین و رایجترین انواع مالیات در کشور ما است و طبق ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم و تبصره این ماده، مالیات بر حقوق جزو مالیاتهای تکلیفی محسوب میشود مالیات تکلیفی بدین معناست که شناسایی مبلغ و پرداخت مالیات حقوق پرسنل به عهده پرداختکننده حقوق (کارفرما) است و پرسنل در قبال مالیات بر درآمد حقوق وظیفهای ندارند.
تفاوتی بین مالیات حقوق کارگران و کارمندان از نظر کسر مالیات وجود ندارد. در پایان هر سال نرخ مالیات بر درآمد برای همه کارگران و کارمندها به صورت یکسان تعیین میشود. نکتهای که مهم است به آن توجه کنیم این است که نرخ مالیات با توجه به میزان درآمدی که کارمند یا کارگر دارد تعیین میشود. برای تعیین نرخ مالیات بر درآمد برای هر سال، در ابتدا مقدار حقوقی که معاف از مالیات است مشخص میشود برای مثال حداکثر حقوق معاف از مالیات برای سال ۱۴۰۱ برابر با ۵ میلیون و ۶۰۰هزار تومان تعیین شده است.
بعد از تعیین میزان حقوقی که معاف از مالیات است، نرخ مالیات به صورت پلهای تعیین میشود یعنی به میزانی که درآمد بالاتری داشته باشید باید بر اساس نرخهای مالیاتی بالاتری مالیات حقوق را پرداخت کنید.
اما نرخ حق بیمه هر سال، با توجه به فرمولی که از سوی سازمان تامین اجتماعی، تعیین و ارائه می شود، محاسبه می گردد و معمولا هر سال، میزان مبلغی که برای پرداخت حق بیمه سازمان بیمه تامین اجتماعی تعیین میشود، چند درصد افزایش دارد.
حق بیمه تامین اجتماعی، هر ساله با توجه به حداقل دستمزد کارگران و تغییر مبلغ حق مسکن و خواروبار تغییر میکند. معیارهای اصلی که به صورت مستقیم، بر روی حق بیمه تاثیر میگذارند، حقوق روزانه کارگر، بن کارگری و حق مسکن هستند.
کسر مالیات و بیمه از کدام بخشها
اما اصولا کدام بخش ها از حقوق و مزایا و دریافتی ها مشمول مالیات و بیمه می شوند و کدام بخش ها معاف از مالیات یا بیمه هستند؟
در وهله نخست، حقوق پایه کارگران است که در مورد آن هم مالیات کسر می شود و هم حق بیمه، یعنی کارگران به ازای حقوق پایه خود باید هم مالیات بدهند و هم حق بیمه.
نظر شما