۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۹
پیامدهای غفلت از بازار جمهوری آذربایجان
یادداشت؛

پیامدهای غفلت از بازار جمهوری آذربایجان

تبریز- «غفلت مسئولان آذربایجان شرقی از بازار جمهوری آذربایجان باعث شده این بازار به رقبای منطقه ای ایران یعنی ترکیه و روسیه واگذار شود» این جمله بخشی از یادداشت طاهر خیری فعال رسانه ای برای بازار است.

طاهر خیری؛ بازار: غفلت مسئولان اجرایی استان آذربایجان شرقی در دولت های قبلی از بازار جمهوری آذربایجان باعث شده است این بازار به رقبای منطقه ای ایران یعنی ترکیه و روسیه واگذار شود.

علیرغم وجود اشتراکات مذهبی و فرهنگی با جمهوری آذربایجان، متاسفانه سهم کالاهای ایرانی به خصوص محصولات تولیدی استان در بازار این کشور کمتر از ۳ درصد است و در مقابل اما کالاهای روسی و ترک در کشور آذربایجان حضوری پررنگ دارند.

واقعیت این است که جمهوری آذربایجان به عنوان پل ارتباطی ایران با کشورهای اوراسیا و قفقاز و نیز دروازه ورود به اروپا مطرح است و این کشور جایگاهی راهبردی و استراتژیک دارد. با عنایت به این امر آذربایجان شرقی و تبریز به عنوان نقطه وصل بین دو کشور محسوب می شود و نقش ارزنده ای در افزایش صادرات و نفوذ به بازار ۱۰ میلیون نفری این کشور دارد.

آذربایجان شرقی به عنوان استان معین در روابط اقتصادی کشورمان با جمهوری آذربایجان انتخاب شده است. استفاده از این ظرفیت به مدیران با تجربه و دارای توان اجرایی بالا وابسته است تا با در پیش گرفتن دیپلماسی اقتصادی فعال بتوانند روند صادرات از استان را شتاب بخشند و زمینه حضور پررنگ تجار و محصولات ایرانی را در بازار کشور آذربایجان فراهم کنند.

با اینکه محصولات تولید شده در آذربایجان شرقی از تنوع و کیفیت مطلوبی برخوردار هستند اما متاسفانه تاکنون کمتر از ۱۵ درصد این محصولات امکان ورود به بازار کشور آذربایجان را داشته اند و کالاهایی هم که صادر شده اند به صورت خام فروشی و حاوی مواد اولیه بوده و درآمد ارزی ناچیزی برای کشورمان به همراه داشته است. به طوری که در سال گذشته حدود ۵۰ میلیون دلار کالا از استان به جمهوری آذربایجان صادر شده است که به هیچ وجه در تراز آذربایجان شرقی به عنوان قطب اقتصادی و صنعتی ایران نیست.

غفلت از مهمترین کشور همسایه شمالی ایران یعنی جمهوری آذربایجان، در سال های اخیر منتج به حضور کشورهای رقیب یعنی روسیه و ترکیه و از همه مهمتر نفوذ رژیم صهیونیستی در این کشور شده است. نگاه کج دار و مریض برخی از مسئولان به موضوع آذربایجان و تنش در روابط بین دو کشور در پاره ای از موارد، تبعات زیان باری در حوزه اقتصادی داشته و دودش به چشم فعالان اقتصادی و تجار استان خورده است. باید اعتراف کرد که با وجود قرابت های دینی و زبانی بین دو ملت، نسبت به حضور قدرتمند بخش خصوصی و کالاهای ایرانی در بازار این کشور فرصت سوزی شده و بسیار ضرر کرده ایم.

تنش بین ایران و آذربایجان مطلوب رقبایی مثل ترکیه و دشمنی دیرینه یعنی اسرائیل است و آنان از گسترش روابط دو کشور به خصوص در زمینه اقتصادی ناخرسند هستند. به نظر می رسد دستگاه دیپلماسی کشورمان با در نظر گرفتن فتنه گری های برخی کشورهای همسایه و اسرائیل از یک طرف و منافع ملی دو طرف، تحرک سیاسی و اقتصادی در این زمینه داشته باشد.

خوشبختانه دولت سیزدهم رویکرد توسعه و تعمیق روابط با کشورهای همسایه را در پیش گرفته است و امید میرود آذربایجان شرقی و تبریز همچون گذشته در خط مقدم صادرات و حضور کالاهای ایرانی در بازار با ارزش همسایگان به خصوص کشور آذربایجان باشد.

پرهیز از خام فروشی، صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا، بازگشایی مسیر ریلی استان به کشورهای همسایه و حضور فعال فعالات اقتصادی و تجار استان در سفر مسئولان به کشورهای همسایه از جمله آذربایجان از راهکارهایی هستند که به حل مشکلات اقتصادی و توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور کمک می کنند.

کد خبر: ۱۴۶٬۹۴۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha