خبرگزاری بازار- ماهها از همه گیری ویروس کرونا در دنیا می گذرد و هر روز اخباری در مورد تاثیرات اقتصادی این بحران روی دنیا منتشر می شود. برخی رکود فعلی اقتصاد دنیا را با رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ مقایسه می کنند و برخی دیگر بر این باورند که رکود ایجاد شده در نتیجه بحران کرونا نمی تواند دوام زیادی داشته باشد و بعد از بازگشایی اقتصاد به سرعت از بین می رود.
اما سوال اصلی این است که آیا اقتصاد دنیا بعد از پایان این بحران به وضعیت قبلی باز می گردد یا اینکه شرایط تغییر خواهد کرد؟ مجمع جهانی اقتصاد در پاسخ به این مساله نوشت:« ویروس کرونا دنیای را تغییر خواهد داد. اقتصاد دنیا بعد از پایان همه گیری ویروس کرونا شرایط تازه ای خواهد داشت و شاید عادتهای مصرفی مردم تغییر کند. این تغییر را می توان در شرایط امروز شرکتها هم مشاهده کرد. مثلا شرکتهای بزرگ فعال در دنیای مد از قبیل لویی ویتون به جای تولید محصولات لوکس خود اقدام به تولید ماسک می کند و شرکتهای بزرگ خودروسازی تولید ماسک یا دستگاه ونتیلیتور را در دستور کار خود قرار داده اند. این می تواند نشان دهنده تصویر تازه ای باشد که در دنیای آینده هم قابل مشاهده است. تصویری از روزهای جدیدی که مردم دیگر برای تفریح و رفتن به رستوران و کافی شاپ از خانه های خود خارج نمی شوند و دیگر برای خرید کالاهای غیر ضروری در فروشگاهها صف نمی کشند.»
شمار فقرا اضافه می شود
مجمع جهانی اقتصاد در این گزارش به افزایش شمار فقرا به دلیل تعطیلی گسترده فعالیتهای اقتصادی اشاره کرد و نوشت:« در نتیجه انتشار ویروس کرونا و تعطیلی گسترده مشاغل بر شمار بیکاران در دنیا اضافه شد و منابع مالی در دسترس مردم برای تامین هزینه های جاری هم تنزل پیدا کرد. در این وضعیت شمار افرادی که توانایی تامین هزینه های جاری خود را ندارند بیشتر شده است که می تواند در میان مدت صدمات زیادی به اقتصاد دنیا وارد کند. انتظار می رود با تداوم این وضعیت و تشدید رکود اقتصادی در دنیا بالغ بر ۵۰۰ میلیون نفر بر شمار فقرای دنیا اضافه شوند و دنیا از هدف اصلی خود که در سالهای اخیر آن را پیگیری می کرده است بیش از پیش فاصله بگیرد.»
اما در ابتدای امر باید تعریفی از فقر ارایه شود. در این گزارش تعریف اصلی از فقر این است که افراد روزانه کمتر از ۵.۵ دلار درآمد داشته باشند که معضلی بسیار جدی است. این درآمد شاید بتواند بخشی از هزینه های جاری را تامین کند ولی بدون شک برای داشتن یک زندگی ساده و مناسب کفایت نمی کند. طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد در جریان همه گیری ویروس کرونا در دنیا۵۴۷.۶ میلیون نفر به جمع فقرای دنیا اضافه می شود که بار بزرگی روی دوش اقتصاد دنیا و سازمان ملل ایجاد خواهد گذاشت.
طبق مطالعه انجام شده توسط مجمع جهانی اقتصاد، نتیجه شیوع ویروس کرونا در دنیا ۲۳۹.۸ میلیون نفر در قاره آسیا-پاسیفیک به جمع فقرای دنیا اضافه می شوند و این افراد در تامین غذا و مسکن مشکل خواهند داشت. لازم به ذکر است که آسیا بیشترین شمار فقرا را در خود جای خواهد داد.
در این سالها ۱۲۸.۸ میلیون نفر به شمار فقرا در کشورهای جنوب آسیا اضافه می شود و شمار فقرا در کشورهای امریکای لاتین و کاراییب بیش از ۵۴.۳ میلیون نفر بیشتر خواهد شد. پیش بینی می شود در نتیجه همه گیری ویروس کرونا در دنیا ۴۴.۹ میلیون نفر بر شمار فقرا در کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا اضافه می شود و ۴۴.۶ میلیون نفر هم در قاره افریقا به جمع فقرا اضافه می شوند.
کشورهای صنعتی هم درگیر می شوند
مجمع جهانی اقتصاد با اشاره به این مطلب که کشورهای صنعتی و توسعه یافته دنیا هم از این بحران در امان نخواهند بود نوشت:« در هفته های اخیر شمار زیادی از مردم امریکا به جمع بیکاران اضافه شدند و درخواست دریافت دستمزد بیکاری کردند. آمارها نشان می دهد نرخ بیکاری در امریکا در شرایط فعلی بیش از نرخ بیکاری در جریان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ است. این وضعیت در بریتانیا هم وجود دارد. طبق برآوردهای ما در نتیجه همه گیری ویروس کرونا در دنیا ۳۰.۵ میلیون نفر در کشورهای اروپایی و آسیای مرکزی به جمع فقرا اضافه خواهند شد و در دیگر کشورهای توسعه یافته و پر درآمد دنیا ۴.۷ میلیون نفر به جرگه فقرا اضافه می شوند. البته می توان امیدوار بود در این کشورها حمایتهای دولتی از فقرا بیشتر از کشورهای کم درآمد باشد و مردم بتوانند از سرپناه رایگان و غذای مناسب استفاده کنند ولی نمی توان با اطمینان در این مورد اظهار نظر کرد.»
طبق آمار تنها یک درصد از کل فقرایی که به شمار فقرای دنیا اضافه می شوند در کشورهای پردرآمد و ۶ درصد در کشورهای اروپایی و آسیای مرکزی اضافه خواهند شد در حالیکه ۴۴ درصد از فقرا در کشورهای شرق آسیا و پاسیفیک خواهند بودو ۲۳ درصد به جمع فقرا در کشورهای جنوب آسیا اضافه می شوند. یک نگاه اجمالی به این آمار نشان می دهد در سالهای پیش رو ما شاهد افزایش موج فقرا در قاره آسیا و در کشورهای در حال توسعه خواهیم بود در حالیکه کشورهای صنعتی که به دلیل داشتن بنیه اقتصادی قوی توانسته اند از مردم و کسب و کارهای خود حمایت زیادی انجام دهند، با موج کمتری از فقر روبرو خواهند بود.
نمودار یک: سهم فقرایی که در اثر همه گیری ویروس کرونا به جمع فقرا اضافه می شود(واحد: درصد کل فقرای اضافه شده)
نمودار دو: شمار فقرای اضافه شده به بخشهای مختلف دنیا در نتیجه همه گیری ویروس کرونا(واحد :میلیون نفر)
نظر شما