۲۰ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۷
پیشرفت خوبی در مذاکرات احیای برجام صورت گرفته است| کنگره نمی تواند ممانعت ایجاد کند
مقام اسبق کاخ سفید در گفتگو با بازار:

پیشرفت خوبی در مذاکرات احیای برجام صورت گرفته است| کنگره نمی تواند ممانعت ایجاد کند

پروفسور «فرانک فن هیپل» معتقد است پیشرفتهای خوبی برای احیای برجام صورت گرفته است و کنگره امریکا آرای لازم برای ایجاد ممانعت از توافق هسته ای را ندارد.

بازار؛ گروه بین الملل: حسین امیرعبداللهیان در گفت‌وگوی تلفنی با گفتگوی تلفنی وزیر خارجه مجارستان در مورد مذاکرات وین اعلام کرد که با توجه به ابتکارات ایران، پیشرفت‌های مهمی در مذاکرات حاصل شده است، اما همچنان برخی موضوعات مهم بین ایران و آمریکا باقی مانده است که از طریق مذاکره‌ کننده ارشد اتحادیه اروپا تبادل پیام در مورد آن‌ها ادامه دارد. امیرعبداللهیان بر جدیت ایران برای رسیدن به یک توافق خوب و پایدار در صورت واقع‌بینی طرف آمریکایی تاکید کرد.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز چندی پیش گفته بود آنچه در وین شاهد آن هستیم به خاطر رویکرد آمریکا است؛ آمریکا در مورد موضوعات باقی مانده در مذاکرات وین هنوز تصمیم سیاسی خود را نگرفته است و تلاش می‌کند موضوعات باقی‌مانده را گروگان مسائل داخلی خود کند.

وی تاکید کرده بود: ایران نمی‌تواند تا ابد صبوری کند؛ اگر آمریکا می‌خواهد توافقی داشته باشد باید تصمیم سیاسی خود را در اسرع وقت بگیرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در تشریح سفر اخیر «انریکه مورا» به تهران گفته بود: آقای مورا در این سفر حامل برخی نکات بودند که می‌خواستند با ما تبادل نظر کنند.

خطیب‌زاده با بیان اینکه پاسخ ما به سوالات مطرح شد و درخواست ما نیز روشن بود، افزود: ما تلاش کردیم که به عنوان جمهوری اسلامی ایران مسیر دیگری را مجدداً ایجاد کنیم.

وی اظهار داشت: به شهادت آن‌هایی که پیام بردند و پیام آوردند تهران تا الان بیش‌ترین ابتکارات را داشته است.

خبرنگار بازار در گفتگو با پروفسور «فرانک فن هیپل» معاون اسبق کاخ سفید و استاد دانشگاه پرینستون به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه می آید.

حوزه تحقیقاتی «فن هیپل» در زمینه علوم و فناوری شامل مواردی چون کنترل تسلیحات اتمی و منع اشاعه هسته‌ای، انرژی و توازن سیاست گذاری در عرصه‌های تکنولوژی است.

*مذاکرات وین در حال حاضر نیازمند تصمیمات سیاسی از سوی ایران و آمریکاست. عمده ترین موضوع باقی مانده از نظر شما چیست؟
تصور من این است که اصرار ایران بر حذف سپاه از لیست سازمان های تروریستی آمریکاست.

*گفته می شود حذف سپاه از لیست تروریستی مهمترین موضوع باقیمانده در مذاکرات است. «رابرت مالی» هم اعلام کرده حتی با خارج شدن سپاه از لیست تروریستی آمریکا، این گروه تحت تحریم باقی خواهد ماند. با وجود این دلیل سرسختی آمریکا در این خصوص چیست؟
این یک موضوع سیاسی است. در نبرد دموکرات‌ها برای حفظ حاشیه کنترل خود در واشنگتن، آنها نمی‌خواهند در موقعیت دفاع از هر کاری که سپاه انجام داده است قرار بگیرند. من فکر می کنم آنچه مالی پیشنهاد می کند ممکن است یک سازش معقول باشد، بسته به اینکه تحریم ها چیست و چه توجیهی دارد.

*نمایندگان کنگره به دنبال این هستند تا قانونی را مصوب کنند که خارج کردن سپاه از لیست تروریستی توسط دولت آمریکا نیازمند تصویب کنگره باشد. اگر این مساله اتفاق بیفتد راهکار دولت بایدن برای آن چیست؟
این امر بایدن را در شرایط سختی قرار دهد. اما او می‌توانست این قانون را وتو کند، که برای لغو وتوی او نیاز به دو سوم اکثریت هر دو شاخه کنگره دارد. من فکر نمی کنم که چنین اکثریتی قابل دستیابی باشد.

*وزیر خارجه ایران در گفتگو با همتای مجارستانی خود اعلام کرد پیشرفتهای مهمی در مذاکرات حاصل شده است، اما همچنان برخی موضوعات مهم بین ایران و آمریکا باقی مانده است. ارزیابی شما از سخنان وی چیست؟
من فکر می کنم او درست می گوید. اگر موضوع باقیمانده حذف لیست سپاه باشد، پیشرفت قابل توجهی است.

*«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده است ایران اسنادی را ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ برای آژانس بین المللی انرژی اتمی فرستاده است و آن‌ها را بررسی کرده اند و احتمالاً نمایندگان آژانس برای مرور مطالب و مرور پاسخ‌ها و جمع‌بندی به ایران بیایند. آیا تصور می کنید اختلاف ایران و آژانس در خصوص موارد مرتبط با اسناد نتانیاهو به صورت مستقل حل و فصل می شود با سرنوشت آن به برجام گره خورده است؟
امیدوارم بتوان این دو موضوع را از هم جدا نگه داشت. با این حال، اگر نتوانیم به توافق بر سر برجام دست یابیم، من نگران هستم که ایران از «خط قرمز» در برنامه هسته‌ای خود عبور کند که می‌تواند منجر به جنگی شود که هیچ‌کس نباید آن را بخواهد. در این صورت، مسائل آژانس بین المللی انرژی اتمی جزئی و بی ربط به نظر می رسد.

کد خبر: ۱۴۴٬۳۳۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 2
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمدرضا کیانفر IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
      2 0
      . حسین سبحانی‌نیا گفت: تصور نمی‌کنم نمایندگان مجلس با احیای برجام مانند برجام برخورد کنند زیرا به هر حال دولت سیزدهم و تیم مذاکره کننده بطور کلی مورد تأیید مجلس است. آقای سبحانی‌نیا، شما که رکورددار نمایندگی مجلسید بهتر از همه می‌دانید مخالفتها و موافقتها نمایشی می‌باشد زیرا مجلسیان مانند دولتیان ملتزمین ولایت مطلقه فقیه و مجری اوامر مطاع ایشانند. چهار چیز تو خالی ز چار چیز مباد، که تا جهان به تو می‌بگذرد بدین منوال. روان ز طاعت یزدان دل از اطاعت شاه، دفاین از در و گوهر خزاین از زر و مال. سرور گرامی، تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم: 1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی. 2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی. با تشکر از توجه شما.
    • محمدرضا کیانفر IR ۱۸:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
      1 0
      . حسین سبحانی‌نیا گفت: تصور نمی‌کنم نمایندگان مجلس با احیای برجام مانند برجام برخورد کنند زیرا به هر حال دولت سیزدهم و تیم مذاکره کننده بطور کلی مورد تأیید مجلس است. آقای سبحانی‌نیا، شما که رکورددار نمایندگی مجلسید بهتر از همه می‌دانید مخالفتها و موافقتها نمایشی می‌باشد زیرا مجلسیان مانند دولتیان ملتزمین عملی ولایت مطلقه فقیه و مجری اوامر مطاع ایشانند. چهار چیز تو خالی ز چار چیز مباد، که تا جهان به تو می‌بگذرد بدین منوال. روان ز طاعت یزدان دل از اطاعت شاه، دفاین از در و گوهر خزاین از زر و مال. سرور گرامی، تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم: 1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی. 2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی. با تشکر از توجه شما.