بازار، گروه استان ها: وجود حدود چهار میلیون راس دام سبک و سنگین و تولید ۱۳ میلیون قطعه جوجه در هر دوره، تامین درصد بالایی از پروتئینی کشور در مازندران لزوم پوست اندازی و توجه بیشتر به این صنعت را در استان ضروری می سازد.
کمبود نهاده ها و تامین آن، بی ثباتی بازار ارز، نابسامانی در شبکه های توزیع و رانت بازی اقتصاد صنعت دام و طیور را در استان بیمار و رنجور کرده است و عدم اصلاح این روند سبب تداوم نوسانات در آن خواهد شد.
فعالان صنعت دام وطیور در مازندران با اشاره به انبوه مشکلات موجود در این صنعت که سبب سلاخی و کشتار دام های مولد و آبستن شده است، تک نرخی شدن و حذف ارز ترجیحی را سبب نجات اقتصاد دام و طیور عنوان کردند.
فروش میش های مولد با بره به دلیل گرسنگی
یکی از دامداران مازندرانی با بیان اینکه تامین نهاده های دامی برای دامداران سخت شده است، افزود: قیمت جو ۱۰ هزار تومان، سویا ۱۴ هزار تومان و تامین آن سخت شده است.
محمدی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه دام های میش مولد را که تازه زایمان کرده بود با بره فروختم، مشکل در تامین نهاده و گرسنگی دلیل فروش بوده است و اکثر دامداران چاره ای جزو فروش ندارند.
طبق آمار نیاز مازندران به نهاده های دامی حدود ۲۳۰ هزار تن جو است که ۱۱۳ هزار تن به استان مازندران تخصیص داده شد و این مسئله سبب شده تا دامداران نهاده ها را با قیمت آزاد از بازار تهیه کنند.
عرضه نهاده ها به نرخ آزاد در بازار درحالی است که این محصولات با ارز ترجیحی و دولتی به کشور وارد می شود، نابسامانی در توزیع سبب شده تا نهاده در بازارگاه به صورت نابسامان توزیع شود. ایجاد رانت درپی ضعف نظارت نیز سبب شده بازار نهاده ها آشفته تر شود و با قیمت آزاد در بازار به فروش رسد.
علوفه های تامین شده ۱۰ درصد نیازها را تامین می کند
الهیار ولی زاده مدیرعامل اتحادیه دامداران مازندران خواستار حذف ارز ترجیحی از نهادههای دامی شد و گفت: این ارز بلای جان تولید شده است و در گفتگو با خبرنگار بازار بااشاره به مشکلات فراروی صنعت دامداری، حذف ارز ترجیحی را از مهمترین مطالبات و درخواست ها بیان کرد و گفت: علوفه ای که تامین می شود ۱۰ درصد نیازها را تامین می کند درحالی که توقع ۱۰۰ درصدی وجود دارد.
وی با عنوان اینکه با حذف ارز ترجیحی تکلیف تولید روشن می شود، خواستار حذف ارز ترجیحی برای تامین نهاده های دامی شد و گفت: با حذف ارز ترجیحی دولت نیز بهتر می تواند از فعالان بخش تولیدی و دامی حمایت کند.
وی ارز ترجیحی را بلای جان تولید دانست و گفت: با حذف ارز ترجیحی تولیدکننده واقعی مشخص می شود و حمایت ها نیز از این بخش منطقی تر خواهد شد.
ولی زاده کمبود نهاده های دامی را از جمله نیازها بیان کرد و گفت: طی سال جاری به دلیل خشکسالی و کمبود نهاده ها بسیاری از دام های مولد استان ذبح و کشتار شد و این وضعیت مایه نگرانی است و دولت باید برای حل مشکلات و حمایت از این صنعت برنامه ریزی داشته باشد.
ایجاد امنیت غذایی یکی از مهمترین اهداف دامپروری در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه است و با توجه به نقش بالای مازندران در تامین امنیت غذایی، تامین نهاده ها و رفع دغدغه فعالان این حوزه در جلوگیری از کشتار دام های مولد و تحقق امنیت غذایی حائز اهمیت است
ایجاد امنیت غذایی یکی از مهمترین اهداف دامپروری در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه است و با توجه به نقش بالای مازندران در تامین امنیت غذایی، تامین نهاده ها و رفع دغدغه فعالان این حوزه در جلوگیری از کشتار دام های مولد و تحقق امنیت غذایی حائز اهمیت است.
مصطفی کریمی راد رئیس هیئت مدیره اتحادیه صنعت دامپروری مازندران هم در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه توسعه صنعت کشاورزی و دامپروری با توجه به جایگاهی که این صنعت دارد، می تواند سبب اشتغال زایی و درآمدزایی و افزایش درآمد شود و کشور را خودکفا کند از این رو بسترهای خودکفایی همواره وجود دارد و می توان با سرمایه گذاری و تداوم تضمین برای صنعت دامپروری در عرصه های مختلف به خودکفایی رسید.
وی ادامه داد: مازندران از جمله مناطقی است که مردم آن از دیرباز در حرفه دامپروری و دامداری مشغول فعالیت هستند و وجود دو میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام در استان نشانه ظرفیت های مناسب آن در حوزه دامپروری است.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه صنعت دامپروری با بیان اینکه این اتحادیه از سال ۱۳۸۰ تاسیس شد، گفت: تامین نهاده های دامی و مطالبات صنفی از جمله خدمات این اتحادیه است.
وی شمار دام های سبک را بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار راس عنوان و با اشاره به وجود مشکلات فراروی این صنعت ادامه داد: با رفع این مشکلات می توان برای رضایتمندی جامعه هدف و توزیع نهاده ها تلاش بیشتری به خرج داد.
۷۳ هزار تن کنسانتره توزیع شدع
همچنین مسعود احمدی حاجی معاونت تولید بهبود دامی جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به تامین نهاده های دامی برای دام های سبک و سنگین اظهار داشت: سال ۱۴۰۰ حدود ۷۳ هزار و ۵۰۰ تن سبوس و ۱۵۲ هزار تن کنسانتره خوراک آماده توزیع کردیم.
وی با بیان اینکه مشغول توزیع ۲۳ هزار تن کنسانتره بین دامداران هستیم، افزود: ۷۰ هزار تن جو، ۲۲ هزار تن ذرت نیز بین دامداران سنتی و صنعتی و دام سبک توزیع کردیم.
وی گفت: برای دامداری صنعتی شیری پنج هزار و ۷۰۰ تن جو، دو هزار و ۵۰۰ تن ذرت و پنج هزار و ۳۰۰ تن کنجاله سویا توزیع کرده و ۶۰ درصد تا ۷۰ درصد سبوس این بخش نیز تامین شده است.
احمدی حاجی با اظهار اینکه با تامین ارز نهاده های دامی، مشکل تامین نهاده ها حل می شود، گفت: ۸۰۰ هزار راس دام سنگین و سه هزار و ۱۰۰ راس دام سبک در استان پرورش داده می شود.
به رغم تلاش های صورت گرفته برای تامین نهاده ها، در حال حاضر بسیاری از دامداران و مرغداران نهاده های مورد نیاز را با قیمت های گزاف از بازار آزاد تهیه می کنند که برنامه ریزی برای رفع این مشکل در سال جدید الزامی به نظر می رسد.
نظر شما