به گزارش بازار به نقل از بازار سرمایه ایران، علیرضا صالح در مورد واگذاری شرکتهای دولتی به روش صندوقهای قابل معامله بورسی موسوم به (ETF) افزود: باقیمانده سهام دولت در ۱۸ شرکت بزرگ و نیز بقیه شرکتهای پذیرفته شده از طریق بورس هم به روش ETF یا صندوقهای قابل معامله بورسی و هم به روش سهام به مردم عرضه میشود.
ارزش سهام قابل واگذاری دولت
وی در مورد ارزش سهام قابل واگذاری دولت در بورس گفت: اول باید قیمتگذاری صورت گیرد، هنوز برآوردی از حجم ارزش شرکتهای دولتی برای واگذاری ارائه نشده است. رییس سازمان خصوصیسازی گفت: ابتدا باید صندوقهای قابل معامله بورسی در بخش بانکی و مالی در بورس پذیرش شود و بعد واگذاری صورت گیرد و بلوک مدیریتی این شرکتها از طریق بورس واگذار میشود.
نحوه واگذاری
به گفته رییس سازمان خصوصیسازی، نحوه واگذاری شرکتهای دولتی بستگی به نوع هر شرکت دارد و هیأت واگذاری نحوه واگذاری هر شرکت را جداگانه تعیین و تصویب میکند. صالح خبر داد: اولین ETF قابل واگذاری مربوط به صندوق بانکی و مالی است که در این صندوق باقیمانده سهام دولت در سه بانک ملت، صادرات و تجارت و نیز صندوق مالی شامل باقیمانده سهام دولت در بیمه البرز و بیمه اتکای امین در اولین فرصت از طریق بورس به عامه مردم واگذار میشود.
پذیرهنویسی صندوق
وی گفت: الان در حال تاسیس صندوق قابل معامله بورسی ETF هستیم و به محض اینکه این صندوق در بورس پذیرش شود، بلافاصله پذیرهنویسی عرضه واحدهای این صندوق شروع میشود. رییس سازمان خصوصیسازی در مورد نحوه واگذاری واحدهای صندوق قابل معامله بورسی به مردم گفت: آن را به گونهای واگذار میکنیم که مردم به سادهترین راه به آن دسترسی داشته باشند و بتوانند خریداری کنند و برای هیچ کس هیچ محدودیتی نیست.
سقف ۲ میلیون تومانی خرید
صالح گفت: به هر فرد ایرانی برای خرید تا سقف ۲ میلیون تومان تخفیف ۲۰ درصد از قیمت تابلو بورس قائل میشویم و خرید بیش از این رقم بدون تخفیف و بر اساس قیمت تابلوی بورس خواهد بود. وی گفت: تخفیف ۲۰ درصدی فقط برای اشخاص حقیقی است و این تخفیف به شرکتها و اشخاص حقوق تعلق نمیگیرد.
زمان واگذاری اولین ETF مالی
وی در مورد زمان واگذاری اولین ETF مالی و بانی به فارس گفت: فکر کنم، اواسط هفته آینده اولین ETF مالی و بانکی تأسیس و پذیرش در بورس شود و از اوایل هفته بعد پذیرهنویسی آن و واگذاری به مردم شروع شود.
لیست واگذاری های دولت
گفتنی است، دولت در راستای سیاست کلی اصل ۴۴ قرار است باقیمانده سهام خود در ۱۸ شرکت بزرگ شامل «۲۰ درصد سهام شرکت پالایشگاه نفت لاوان، ۲۰ درصد سهام شرکت پالایشگاه نفت شیراز، ۲۰ درصد سهام شرکت پالایشگاه نفت اصفهان، ۲۰ درصد سهام شرکت پالایشگاه نفت تهران، ۲۰ درصد سهام شرکت پالایشگاه نفت بندرعباس، ۲۰ درصد سهام شرکت پالایشگاه نفت تبریز، ۱۷ درصد سهام بانک تجارت، ۱۷ درصد سهام بانک ملت، ۱۸.۳۲ درصد سهام بانک صادرات، ۱۷.۳۴ درصد سهام شرکت بیمه البرز، ۱۱.۴۴ درصد سهام شرکت بیمه اتکایی امین، ۱۸.۹۶ درصد سهام شرکت هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس، ۱۲.۰۵ درصد سهام شرکت ملی صنایع مس ایران، ۱۷.۲ درصد سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان، ۱۴.۰۴ درصد سهام شرکت ایران خودرو، ۲۳ درصد سهام شرکت سایپا، ۴۰ درصد سهام شرکت کشت و صنعت و دامپروری پارس و ۱۳.۰۲ درصد سهام شرکت سرمایه گذاری ملی ایران» از طریق بورس و فرابورس واگذار شوند.
روش واگذاری
از سویی دیگر، روش واگذاری صندوقهای قابل معامله بورسی موسوم به (ETF) یعنی این که ارزش سهام چند شرکت را در قالب واحدهای سرمایهگذاری قابل معامله مثلا به ارزش یک میلیون تومان در نظر میگیرند و خریدار واحدها به صورت مشاع، مالک آن تعداد واحد سرمایهگذاری از شرکت های حاضر در صندوق میشوند. روش واگذاری سهام بلوکی هم به معنای واگذاری سهام حد اقل به اندازه یک صندلی هیات مدیره شرکت (مثلا ۲۰ درصد) خواهد بود.
نظر شما